İdam şaşkınlığı

Güncelleme Tarihi:

İdam şaşkınlığı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerika'da Lesley Lee Gosch adlı bir idam mahkûmu, vücuduna zehir iğnesi enjekte edilmek için iki kez idam koltuğuna yatırıldı, ama son anda bundan vazgeçildi.

Rehin aldığı bir kişiyi öldürmekten idama mahkum olan Lesley Lee Gosch'un, ikinci infaz girişimi şöyle gerçekleşti: Mahkum son yemeğini yedi, son kez banyosunu yaptı. Doktor, zehrin vücuda verileceği sol koluyla bacağındaki kılları bile traşladı. 42 yaşındaki Gosch'un tüm vücudu, tir tir titriyordu. İdamın gerçekleşmesine sadece 55 dakika kalmıştı. Tam idam koltuğuna uzanmış, ömrünün son 55 dakikası için geri sayıma başlamıştı ki, idam durduldu. Gosch, ölüm sessizliğinin hakim olduğu salonda ‘‘Teşekkür ederim’’ diyerek haykırdı ve göz yaşlarına boğuldu.

Daha önceki girişim

Lee Gosch, ilk kez idamdan dönmüyordu. Bu yıl infaz edilecek olan ilk idam mahkumu olması planlanan Gosch, 1993 yılında da son anda Azrail'in elinden kurtulmuştu. İdam karşıtı olanların avukatları, ölümcül zehrin damarlarına zerkedilmesine 20 dakika kala, Gosch'u ölüm koltuğundan kaldırmayı başarmışlardı. İdam karşıtları bunu ‘‘Şaşkınlık ve işkence’’ olarak nitelerken, Gosch ‘‘Ölümle üçüncü randevumu bekliyorum. Eninde sonunda öleceğimi biliyorum’’ dedi.

Rehin alıp öldürdü

Teksas'ın Huntsville Kenti'nde tutuklu bulunan Gosch, 13 yıl önce evinin bodrum katında tabancalar için susturucu imal etmekten yargılanacaktı. Gosch, yargılanmak yerine, ülke dışına kaçmaya karar verdi. Ancak bunun için de çok paraya ihtiyacı olduğundan, bir banka memurunun karısını rehin aldı. Gosch'un büyük fidye istediği bankacı, polise haber verdi. Bunun üzerine paniğe kapılan Gosch, rehinesini, kafasına sıktığı 6 kurşunla öldürdü. Tutuklanan Gosch, idama mahkum edildi.

800 tutuklu idamı bekliyor

Lesley Lee Gosch , yatırıldığı idam koltuğundan tam iki kez kurtuldu. Mahkumun zehir enjekte edilecek kol ve bacaktaki kılları traşlanıp, yatırıldığı idam koltuğuna sıkıca bağlanıyor. Daha sonra damarlarına sodyum pentothal, pankoryum bromid ve potasyum klorid bileşiminden oluşan çok güçlü bir zehir zerk ediliyor. Teksas ABD'nin, idam cezasını en çok uygulayan eyaleti. Sadece 1997 yılında 37 idam, zehirli iğneyle infaz edildi. Bu eyaletteki hapishanelerde hâlâ 800 mahkum idamı bekliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!