İçmimari yarışması

Güncelleme Tarihi:

İçmimari yarışması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Andrew Martin İçmimarlık Ödülü uluslararası boyuta taşınıyor. Yarışmanın amacı genç tasarımcıları sanayiye kazandırmak. ‘‘Andrew Martin 1997 Uluslararası İçmimarlık Ödülü''ne Türkiye'den aday gösterilecek dekorasyon projesinin seçimini Art Decor dergisi ve Kanape Dekorasyon organize ediyor.

Andrew Martin İçmimari Tasarım Yarışması, bu yıldan itibaren uluslararası platforma taşınıyor. Yarışmanın Türkiye katılımcısını Kanape Dekorasyon ve Art Decor Dergisi seçecek. Uluslararası ödüle aday olmak isteyenlerin, uyguladıkları projeleri kaliteli basılmış renkli fotoğraflarla belgeleyip, gerekiyorsa açıklayıcı çizimlerle destekleyerek, ayrıntılı tasarım öyküsü ile birlikte AD Dergisi Yarışma Sekreteryası'na göndermeleri gerekiyor.

Türkiye jürisi birinci seçtiği projenin dosyasını, değerlendirilmek üzere Alexandra Shulman, Nicolas Coleridge, Anouska Hempel, David Tang ve Kelly Hoppen'dan oluşan Uluslararası jüriye gönderecek. Türkiye jürisi ayrıca Andrew Martin Özel Ödülü, Art Decor Özel Ödülü ve Kanape Dekorasyon Özel Ödülü'nün sahiplerini de belirleyecek. Her ülkeden birinci seçilen projeler, tasarım öyküleri ve fotoğraflarıyla Andrew Martin İnterior Design Review'da yayımlanacak.

1996 Andrew Martin İçmimari Tasarım Ödülü'nün sahibi Kelly Hoppen, yarışmaya yolladığı proje üzerinde çalışırken kendisini müşterinin yerine koyduğunu söylüyor. ‘‘Yaptığım ilk şey, müşteri gibi düşünmek oldu. Onlara rehberlik yapabilir, yaşanacak yeni bir atmosfer yaratabilirsiniz. Fakat insanlara istedikleri gibi bir mekan sunmak zorundasınız.'' Happen'ın stili ‘‘Doğu ve Batı'nın buluşması.'' Sanatçı kimi dokumalarda sentezlere girmiş, düz açık renk ince dokumaları, döşemelik eşyalara uygulamış. Happen zengin ipeklilere daima oryantal bir parça eklemeyi ihmal etmemiş. Tasarladığı odaların atmosferi, müşterilerinin kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan önemli faktörlerden.

Hoppen'ın ilk profesyonel işi, bir arkadaşının yakını için 20 yaşında tasarladığı mutfak. Gerçi, 14 yaşındayken kendi yatak odasını yeniden düzenleyip çiçek pembesi olan rengini çikolata ve krom renklerine boyamış ama... Hoppen artık o denli ustalaşmış ki, 20 işi paralel olarak elçabukluğuyla yürütebiliyor.

‘‘Kimileri şömine rafının üzerine ayna konmasının gerekliliği üzerinde durur. Fakat bu, bazen tamamen boş bir görüntü verebilir. Tasarlanan oda için doğru olduğu sürece duvarın ortasına yerleştirilmiş bir resim çok daha güzel görünebilir. Bu işte mizahi ve esnek olmak gerekiyor. Çünkü her zaman bir değişkenlik söz konusu olmalıdır.''

Kelly Hoppen'ın genç tasarımcılara öğüdü, yaşayan tasarımlar gerçekleştirmeleri. O da tasarımlarının ne denli başarılı olduğunu şu sözleri ile açıklıyor. ‘‘Evlerini teslim ettiğimde, insanlar bana hep yıllardır burada yaşıyormuş gibi hissettiklerini söylüyorlar.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!