İç değerlerinize sahip çıkın

Güncelleme Tarihi:

İç değerlerinize sahip çıkın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Paulo Coelho

Paulo Coelho ‘‘Simyacı’’ kitabı dünyada milyonlarca satan Brezilyalı bir yazar. Türkiye'de de çok iyi tanınıyor, yapıtları birkaç baskı yapıyor. Okurlarına ‘‘Düşlerinin peşinden koş’’ diyen Paulo Coelho, Türkiye'ye iki kez geldi ve kitap fuarında gördüğü ilgiden son derece memnun kaldı. Coelho, söyleşimizde Doktor Mehmet Öz'le hemen hemen aynı mesajı verdi: ‘‘İç değerlerinize sahip çıkın!..’’

Davos'a düşlerinizin peşinde koşarken mi geldiniz, yoksa işadamlarına, politik liderlere düşlerinize sahip çıkın demeye mi?

- Davos'a ikinci gelişim. İnsanlar artık sadece para, ticaret gibi şeylerle ilgilenmiyorlar. İnsani yanlarımız giderek önem kazanıyor. Bu etrafınızda gördüğünüz güçlü insanlar da bunun farkında. Ve iç değerleri keşfetmeye çok hazırlar.

İşadamları, ‘‘İnsan nedir’’ konuşmanıza ilgi gösterdiler mi?

- Elbette, çünkü bu sorunun cevabı yok. Buradayız ve bu gizemi kimse çözemez. Tek yapacağım şey, insan varlığına saygı göstermek. Onlara şu mesajı verdim: Enformasyon çağında seçme şansınız çok fazla. Sizinle aynı şeyleri paylaşan insanları bulmak daha kolay.

Parayla ilişkiniz nasıl?

- Bir kere paramla geçinebiliyorum, bunu kanıtladım, bence önemli. Yaşamak için fazla paraya ihtiyacım da yok. Gördüğünüz gibi bir blucin bir kazakla idare edebiliyorum. Ayrıca Paulo Coelho Vakfı'nı kurdum. 217 çocuğumuz var. Yaşlılarla ilgileniyoruz. Brezilya'da prehistorik kazıları destekliyoruz. Çünkü insanın geçmişi önemli.

Dr. Mehmet Öz

Sağlığınız yoksa fakirsiniz

Dünyanın en zengin ve iktidar sahibi insanları onlar. Ama yine de mutlu değiller. Parayla çözemedikleri problemleri var. Dünyaca ünlü iki insan, Davos'ta toplanan işadamı ve politikacılara mutluluğun ve sağlığın yollarını öğretiyor. Biri ABD'de yaşayan Türk asıllı kalp uzmanı Dr. Mehmet Öz, diğeri Brezilyalı yazar

Paulo Coelho...

Televizyonlu ve füme camlı limuzinler, kar botlarını otele girer girmez ince topuklu ayakkabılarıyla değiştiren alımlı kadınlar, eldivenli garsonların servis yaptığı şık lokantalar... Ekonomik Forum'u ağırlayan Davos'un ışıltılı yüzü böyle.

Dünyanın en zengin ve en güçlü insanları Bill Gates, George Soros, Steve Forbes, Ted Turner ve niceleri, 6 gün boyunca burada. Geceleri yataklarından Tanrı'ya gönderdikleri küçük dualarında sağlıktan başka ne dileyebilirler? Sağlık ve belki gerçekleştiremedikleri çocukça hayalleri...

Para babalarına bu ikisini sağlayabilecek iki kişi, bu yıl Davos'taydı. ABD'de ünü giderek yayılan Türk asıllı kalp uzmanı Dr. Mehmet Öz ve gerçek bir hayal taciri olan Brezilyalı yazar Paulo Coelho...

Davos'taki resmi katılımcılar arasında gazeteci Hasan Cemal'in dışındaki tek Türk olan Doktor Mehmet Öz, toplantıların en popüler ismi. Zengin iş adamlarına, politik liderlere kendi geliştirdiği yapay kalbi anlatıyor, kalp hastalıklarıyla nasıl yaşayacaklarını öğretiyor. Mehmet Öz, günde bazen iki üç konferansa katılıyor. Doktor Öz'le bir röportaj yaptık:

Kendinizi Davos'ta nasıl buldunuz?

- Amerika'da insanlar giderek beni daha çok tanıyor. Bu yıl Oprah Winfrey şovu dahil, sayısız televizyon programına katıldım. Piyasaya yeni çıkan kitabım ‘‘Healiny From The Heart’’ (Yürekten İyileştirmek) çok sattı. Ben bu kitapta hastalarıma alternatif tıp dediğimiz bir tedavi öneriyorum. Davos organizatörleri de gelip beni buldular.

Alternatif tıp nedir?

- Bana gelen hastalarla diyalog kuruyorum. Hastanın kendi iç dünyasına bakmasını istiyorum. Türkler bu konuda çok şanslı. Doğu'dan gelen mistisizm nedeniyle. Hastalarıma sufi müziği dinletiyorum. Kokular önemli, felsefi tartışmalar yapıyoruz. Dünyanın anlamı üzerinde düşünmelerini istiyorum. Hastayı tipine göre tedavi ediyorum.

Hastalarınızı tedavi etmek ve ameliyata hazırlamak için oldukça çaba harcıyorsunuz galiba?

- Evet, ameliyata girdiğim hastayla beyinsel düzeyde olmalıyız. Tıbbi bilgiler bir yerde sınırlı. Hastanın da bana yardımcı olması gerekir.

Davos'taki zengin işadamlarına nasıl ulaşıyorsunuz, onlarla nasıl diyalog kuruyorsunuz?

- İstediğin kadar zengin ol, sağlığın yoksa fakirsin. Onlar da bunun farkında. Ancak ben burada kalp ve genel anlamda sağlıkla ilgili konuşsam da onları iş dünyasının dışında başka boyutlara çekiyorum. Bu, daha önce belirttiğim gibi içsel boyut. Bence ‘‘Nereden geldik, nereye gidiyoruz’’ üzerinde en fazla düşünmesi gereken onlar.

Yapay kalp insanları ürkütüyor mu?

- Hayır, çünkü kendi kalplerini yerinde bırakıyoruz. Kalplerinin yanına bir kalp ilave ediyoruz. Bu önemli, çünkü o zaman hasta ‘‘Organımı tümden yitirdim’’ diye düşünmüyor. Ayrıca kalbin hasta da olsa salgıladığı hormonlar önemli.

Doktor olarak sağlığınıza nasıl dikkat ediyorsunuz?

- Spor ve yoga yapıyorum. Az yağlı yiyorum. Katkı maddesi olmayan taze yiyeceklerle besleniyorum ve asla kızartma yemiyorum.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!