İbadethane zenginiyiz

Güncelleme Tarihi:

İbadethane zenginiyiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2007 00:00

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2007 Ocak kayıtlarına göre, Türkiye’de 77 bin 777 cami bulunurken, Türk vatandaşı ve Türkiye’de yaşayan gayrimüslimlere ait ibadethane sayısı 2006 sonunda 373’e ulaştı.

Bu sayı, 2005’te 273’tü. Bu arada resmi olarak ibadethane sayılmayıp hükümet tarafından kültür merkezi olarak değerlendirilen Alevilere ait 900 civarında da cemevi var. İşte Müslüman olmayanlara ait ibadethanelerin dağılımı:

HIRİSTİYANLAR: Toplam 321 resmi kilisenin büyük çoğunluğunu, sayıları 2 binin altına düşen Rumlara ait Rum Ortodoks Kiliseleri oluşturuyor. Türkiye’de faal durumda bulunan toplam 90 Rum Kilisesi’nin 1’i Bozcaada, 8’i Gökçeada, 6’sı Hatay, 75’i İstanbul’da. Buna göre Türkiye’de kilise başına yaklaşık 20 Rum yaşıyor. Rumlardan sonra sayıları 45 bin civarında olan ve 7’si Hatay, Mardin, Diyarbakır ve Kayseri’de, gerisi İstanbul’da 55 kiliseye sahip Ermeniler var. Çoğunluğu Mardin ve köylerinde olmak üzere 60 adet Süryani Ortodoks, Kadim ve Katolik kilisesi, 3 tane Keldani kilisesi, 4 Bulgar Kilisesi, 1 Arap Ortodoks, 1 Gürcü Katolik ve 2 Türk Ortodoks kilisesi, diğer Hıristiyan ibadethaneleri. Bunların dışında yabancılara ait 53 kilise ve gayri resmi olarak faaliyet gösteren, misyonerlik tartışmalarına konu 52 Protestan kilisesi daha var.

MUSEVİLER: Adana, Ankara, İzmir, Çanakkale, Hatay, Bursa, Kırklareli ve İstanbul’un da bulunduğu illerde faal 36 sinagogları var. Ayrıca resmi olarak tanınsa da faaliyette olmayan 3 sinagog daha bulunuyor.

BAHAİLER: Bahaullah lakaplı Mirza Hüseyin Ali’yi Allah’ın yeni ve bağımsız bir elçisi olarak kabul eden Türkiye Bahaileri’nin 7 mahfili bulunuyor.

YEHOVA ŞAHİTLERİ: Ankara, İzmir, Hatay ve İstanbul’da 9 ibadet salonları bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!