Hürriyet'e mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Hürriyete mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2001 00:00


Haberin Devamı

Tek-çift plaka yararlı oldu

17 Nisan günkü gazetede, ‘‘Tek-çift uygulaması ilk gün tekledi’’ diye başlık atmışsınız. Hiç hoş değil. Bence trafikte tek-çift uygulaması, İstanbul Valisi'nin çok yerinde ve yararlı uygulamasıdır. Destekliyorum. Biz Kadıköy Suadiye Gönüllüleri olarak, tek-çift plakanın özel araçlara da uygulanmasını istiyoruz.

Yalçın AKÇAY/KASDAV Suadiye Gönüllüsü Çevre-Peyzaj Komitesi Başkanı

Atalarımızla alay doğru değil

17 Nisan tarihli gazetenizde, ‘‘Cem Özer'in bir skecinde Osmanlı'yı ‘alaya, hafife alan' ifadeler kullanması üzerine, tiyatroya giderek Özer'i protesto etti. Sonra TV programında tarihçiler ve Özer'le tartıştı’’ diyerek, MHP İstanbul milletvekilini tanımlamışsınız. Ben MHP ve çizgisini tasvip etmiyorum. Ama bir MHP’li milletvekilini eleştireceğim derken, ‘‘Atalarımızla alay edilmesi’’ de masum gösterilmemeli.

Hıfzı ERGİN

Brunch sözcüğünü kullanmak şart mı?

16 Nisan tarihli gazetede yer alan ‘‘Brunch’’ sözcüğünü kullanmak zorunda mıydınız? Sice de güzel Türkçemizde yeteri kadar yabancı kelime yok mu? Sizce İngilizce bilmeyen kaç kişi anladı bu sözcüğü? Kelimenin yanında bir de açıklama yazdığınıza göre, amacınız bunu Türkçeye yerleştirmek. Lütfen bir kez daha düşünün.

Murat SAĞLAM

EDİTÖR'ÜN NOTU:

Bu sözcüğü kullanmanın özel bir anlamı yoktu. Kemal Derviş'in gazetecilere brunch daveti ve önemli açıklamalar yapması nedeniyle bu başlık tercih edildi. Türkçe'ye yabancı sözcük yerleştirme gibi bir amacımız tabii ki olamaz.

ABD'li pilot gibi bizleri de yazın

ABD'li bir kadın pilotun Arabistan'da kılık kıyafetiyle ilgili yazıyı okudum. Bir ABD vatandaşının hakları ile bu kadar yakından ilgileniyorsunuz. Sizleri kutluyorum, haklar konusunda bu kadar hassas davranıyorsunuz. Ayrıca ABD'li pilot hanımın dileklerine ben de katılıyorum, katılmamak mümkün değil. Herkes istediği şekilde giyinsin, bir tek Arabistan'da değil, her yerde uygulansın, İran da bile. Ancak bunu yaparken kendimizden başlarsak daha iyi olacak. Türkiye'de de inancı gereği basını örtmek isteyenler var. İkisini de aynı görmek gerek.

Niyazi BAYGELDİ

Yanlış fotoğraf

6 Nisan'da yayınlanan ‘‘Prenses'ten Bayan Sezer'e tuhaf soru’’ haberinde fotoğrafı kullanılan kadının, soruyu soran Kraliçe'nin kardeşi değil, sarayın başmabeyincisi olduğu belirtildi. Dışişleri kaynakları da fotoğrafın yanlış kullanıldığını doğruladı.

Tom Hanks hangi filmden Oscar kazandı?

9 Nisan tarihli Hürriyet'te Steven Spielberg'le ilgili bir haber vardı. Haberde Tom Hanks'in Er Ryan'ı Kurtarmak filmiyle ‘‘En İyi Erkek Oyuncu’’ Oscar'ını kazandığı iddia ediliyor. Halbuki Tom Hanks, Er Ryan'ı Kurtarmak filminde Oscar kazanmadı. Bu gibi hataların tekrarlanmaması dileğiyle.

İlker ÇELİKYILMAZ

18 değil, 17 Ağustos

Sadık bir Hürriyet okuru ve bir Gölcüklü olarak 20 Nisan tarihli gazetenizde yer alan Ford Otosan haberindeki küçük bir tarih hatası beni çok şaşırttı. Ülkemizi derinden yaralayan 17 Ağustos depreminin 18 Ağustos olarak yazılması, bence büyük bir hatadır. Zaten her şeyin hemen unutulduğu, gündemin bu kadar çabuk değiştiği bir ülkede, gazeteci duyarlılığının korunarak böyle bir hataya düşülmemesi gerekirdi diye düşünüyorum.

Nagihan ARIKAN

Mahkemece kanıtlanıncaya kadar herkes masumdur

27 Mart'taki gazetede ‘‘Banka vurguncusu 4 memura gözaltı’’ haberi yayınlandı. Olay daha hazırlık soruşturmasındayken, sanıklar iddiayı gerçekleştirmiş gibi teşhir edildi. Kişi, suçlu olduğu mahkemece kanıtlanıncaya kadar masum sayılır. Basın ahlakı ve basın meslek ilkeleri konusunda titiz olduğunu bildiğimiz gazetenizin tavrına şaşırdık.

Demet GÜZELTEPE ve Burak KURT'un avukatları

EDİTÖR'ÜN NOTU

Avukatlar bu konuda haklı. Biz de Hürriyet olarak, mahkûm olmadan sanıkların suçlu ilan edilmesine karşıyız. Yayınlarımızda bu konuya büyük özen gösteriyoruz.

Yüceses'in eşi Atılay'da şehit oldu

Bir süre önce Dumlupınar Faciası yıldönümü vesilesiyle rahmetli Hamiyet Yüceses'le ilgili bir film hazırlandığı haberinizi okudum. Yüceses'le ilişkinin, Dumlupınar

şehitleri arasında eşinin de bulunması gösterilmişti. Halbuki Yüceses'in eşi, 1941 Atılay Denizaltısı'nın kaybında şehit olmuştur.

Kemal MERTEZAOĞLU-Avukat

Bakan Enis Öksüz'ün karşılanması normal

Enis Öksüz uçakla memleketine gitmiş, orada uzun konvoylar oluşmuş, böylece savurganlık yapılmış. Isparta için Süleyman Demirel, Rize için Mesut Yılmaz neyse, İçel için Enis Öksüz o. Onlar aynı şekilde karşılanırken ses çıkmıyor, Enis Öksüz için itiraz geliyor. Neden bu tavır?

Dr. Miktat ŞEN/ALMANYA

OKURLARIMIZDAN KISA KISA

SİNAN DİRLİK Ölüm orucu haberlerini lütfen biraz daha büyük kullanın.

ORHAN DURMAZ Hürriyet Sinema Kulübü'nün ‘‘Ateş Hattı'nda’’, ‘‘Çingeneler Zamanı’’ gibi kaliteli filmler vermeye devam etmesini istiyoruz.

EYLEM GÜL AVCI İş ilanlarının yer aldığı İnsan Kaynakları ilavesinde ucuz tarife uygulayın. Türkiye'nin en büyük sorunu işsizliğin çözümüne katkınız olur.

EKİN TEKSTİL Şirketimizin Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ve kardeşleri ile hiçbir hukuki ilişkisi yoktur.

HASAN ÖZYURT Bir haberde Güney Kıbrıs Hükümeti ifadesi kullanılmış. Resmen tanımadığımız yönetimin hükümet adıyla anılması doğru değil.

GÜROL ÖZTÜRK 13 Nisan tarihli Hürriyet Gazetesi'ndeki tüm köşe yazıları çok iyi. Herkese teşekkür ederim.

CEM BAKİOĞLU Beyaz Enerji Operasyonu'nda sözü edilen Alaçatı Rüzgár Enerji Santralı ihalesiyle hiçbir ilgimiz yok. O ihaleyi başka bir holding aldı.

Öznur BALCI Çok sevdiğim karikatürleriniz olan Hüdaverdi, Fatoş ve Güngörmüşler'in yayınına son verilmesine çok üzüldüm. Bu karikatürleri kısa zamanda gazetemde yeniden görmek istiyorum.

Atilla HİTAY 24 Şubat tarihli gazetenizde, kredi kartı faizlerinin aylık yüzde 60'a çıktığını, bunun yıllık bileşik faizinin yüzde 17 bin 592 olduğunu yazdınız. Oysa aylık yüzde 60 faizin yıllık bileşiği yüzde 28 bin 47 eder.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!