Hürriyet doğru yazdı

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet doğru yazdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Apo'yu Kenya'ya götürüp 12 gün nöbetini tutan Yunanlı ajan, Atina'nın Türkiye ve ABD ile işbirliği yaptığını açıkladı. Ajan Kalenderidis ‘Yunan hükümeti, Öcalan’a ihanet etti' dedi. Ajan, gelişmeleri anlatırken de Hürriyet'i kaynak gösterdi ve ‘‘Her şey orada yazılı’’ dedi.

İzmir'deki Yunan Konsolosluğu'nda görev yaparken casusluk yaptığı ortaya çıkan ve yargılanan Yunanlı ajan Savas Kalenderidis'in, Apo'yu Atina'dan alarak Kenya'ya götüren kişi olduğu ortaya çıktı. Apo'yu Kenya'ya götürüp 12 gün nöbetini tutan Kalenderidis'in kimliği önceki gece Yunan radyolarına yaptığı açıklamalarla belli oldu. Kalenderidis'in bu açıklamalarında Yunan hükümetini ‘Apo’ya ihanet edip, Türkiye'ye satmakla' suçlaması ise dün Atina'da üç bakanın ‘istifa ettirilmesine’ neden oldu.

ATİNA BİLİYORDU

Kalenderidis, Öcalan'ın Kenya'dan Türkiye'ye getirilmesinin tamamen Yunanistan'ın bilgisi dahilinde gerçekleştiğini belirterek, ‘Yunan Hükümeti ihanet etti. Ben ve Kenya’daki Yunan Büyükelçisi ihaneti önlemeye çalıştık. İhanette yer almadık' dedi. Öcalan'la birlikte, Yunan istihbarat teşkilatının kiraladığı özel uçakla Kenya'ya giden ve 12 gün boyunca Öcalan'ın yanından ayrılmayan Kalenderidis, Öcalan'ın tutuklanması için Yunan hükümetinin Türkiye ve ABD'yle işbirliği yaptığını söyledi.

Kalenderidis Kenya'dan Yunanistan'a dönüp parlamento ve savcılıkla konuşmak için hayati güvence verilmesini talep etti. Kalenderidis'in Antenna ve SKY radyosuna önceki gece yaptığı açıklamalar dün Atina'ya bomba gibi düştü. Egeon radyosu da Kalenderidis'in halen Yunan ordusunda Albay rütbesiyle görev yapan kardeşi Kostas Kalenderidis'le yaptığı telefon konuşmasının bandını yayınladı. Görüşmede Kalenderidis şöyle diyor: ‘Çok korkuyorum. Buradan canlı çıkacağımdan emin değilim. Dışarda Türk ve CIA ajanları var.’

Kalenderidis, Anttenna ve Sky radyolarına yaptığı açıklamalar ise şöyle: ‘‘Bugün Hürriyet gazetesine bakın. Bu çirkin olayda, Türklerle işbirliği yapmaktan utanmayanlar, onları, bugün Türkler’in nasıl çöpe attığını görecekler.’’

Soru: Hürriyet ne yazıyor ?

Cevap: Hürriyet her şeyi yazıyor. Yunanistan'ın Öcalan'ın tutuklanması için Türkler ve Amerikalılar’la işbirliği yaptığını yazıyor.

Soru: Peki, Yunan Büyükelçisi Kostulas ne diyor? O bir şeyler yaptı mı?

Cevap: Biz ihanet etmedik. İhanette yer almadık. Biz bu ihaneti engellemek için canımızı ortaya koyduk.

Soru: Öcalan'ın yanındaki bir kadın Nairobi'de Öcalan‘ın otomobilinin konvoydan nasıl ayrıldığını anlamadıklarını söyledi. Orada ne oldu? Siz konvoyda mıydınız ?

Cevap: Bakın Savcılık ya da parlamentoda konuşmak için bana yasal güvence sağlayın. Ben gerçekten konuşacağım. Yunan tarihi üzerindeki bu kara lekeyi silmek için konuşmak istiyorum. Durum hiç iyi değil. Yunanistan utanç duyacağı bir duruma sürüklendi.

Soru: Bu olayın baş aktörlerinden birisin. Biz doğruyu bulmaya çalışıyoruz. Öcalan‘ın içinde bulunduğu otomobil nasıl kayboldu ?

Cevap: Her şey Hürriyet'te yazıyor. Ne yazıyorsa her şey gerçek. Ben hepsini İnternet'ten okudum.

Soru: Tamam biz bulacağız ama, siz ne yazdığını söyleyin!

Cevap: Ben zaten çok konuştum. Türkler uçakta bekliyordu. Operasyona hiç katılmadılar. Olanlar daha çok tartışılacak. Daha fazla konuşmak istemiyorum ama, ne olduysa Yunanistan‘ın bilgisi dahilinde oldu, benim değil.

Soru: Yunanistan'a ne zaman dönüyorsunuz?

Cevap: Henüz belli değil.

Türkiye'de casusluk yapmıştı

Savas Kalenderidis 1992 yılında Konstantin Miçotakis'in başbakanlığı döneminde diplomatik pasaportla İzmir Başkonsolosluğu'na tayin edildi. Miçotakis'in sağ kolu olan Dendranis‘le sürekli irtibat halinde çalıştı. İstihbarat faaliyetleri MİT tarafından saptanınca, aleyhinde casusluk davası açıldı ve dört yıl hapse mahkum oldu. Daha sonra anlaşmalı olarak Yunanistan'a geri çekildi. Kalenderidis Kürtlerle yakın ilişki içindeydi. Çok iyi Türkçe ve Kürtçe biliyor. Yunan istihbarat teşkilatından önce ise Yunan Kara Kuvvetleri'nde albay rütbesine kadar yükseldiği söyleniyor.

Rum TV'si: Türkler vurdu, biz baktık

Türkiye'nin güney kesimlerinden de izlenebilen, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayın yapan PIK 1 televizyon kanalı, dünkü haber bültenlerinde Apo'nun taşıdığı pasaportun sahibi Lazaros Mavros'un da çalıştığı Fileleftheros Gazetesi'nin ‘‘Türkler bir taşla 4 kuş vurdu. Biz de alık alık baktık’’ yorumuna yer verdi. Apo'nun yakalanması ile ilgili yorumları Rumca, İngilizce ve Türkçe olarak yayınlayan PIK 1 kanalında okunan yorumlarda şöyle denildi: ‘‘Şimdiye kadar Apo'yla bir taşla iki kuş vurduk diye övünüyorduk. Fakat Türkler bir taşla dört kuş vurdular. Biz de alık alık baktık. Birincisi Kardak kayalıkları krizi, ikincisi Smitis ve Demirel'in Madrid sözleşmesi, üçüncüsü S 300'lerin adaya getirilmemesi, dördüncüsü ise Apo'nun yakalanmasıdır. Yunanistan çok zayıf bir dış politika izliyor. Biz artık ortak düşman Türkiye'ye dönmeliyiz.’’ Yunanistan Başbakanı Simitis'in de ağır şekilde eleştirildiği yorumlarda, PKK'lıların Yunan elçiliklerine saldırmalarının bir sonuç olduğu ileri sürülerek ‘‘Biz birbirimizle değil ortak düşman Türkiye ile mücadele etmeliyiz’’ çağrısında bulunuldu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!