Hükümetten ilk yorum

Güncelleme Tarihi:

Hükümetten ilk yorum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2012 15:05

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Meclis'te kabul edilen tezkereye ilişkin, “Bu tezkere bir savaş tezkeresi değil. Caydırıcılık özelliği var” dedi. Atalay, dün Akçakale'de 5 vatandaşın hayatını kaybetmesiyle ilgili de ''Suriye kendi yaptığını kabul ediyor ve özür diliyor'' ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

İŞTE BEŞİR ATALAY'IN AÇIKLAMALARI / WEB TV

TBMM'den ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay, görüşmenin verimli geçtiğini belirterek şunları söyledi:

Dünkü olaydan sonra Hükümetimizin önceliği uluslar arası kuruluşları konu üzerinde çalışmaya daveti oldu
NATO’nun aldığı karar çok önemli
Türkiye misilleme hakkını kullanmış oldu
Savaş tezkeresi değil bu. Türkiye’nin menfaatlerini koruma, ilerde muhtemel gelişmelerde ihtiyaç olursa kullanmak üzere diye bakmak lazım
Caydırıcılık özelliği vardır
Türkiye’nin bu tür konularda hakkını hukukunu iyi koruması önemlidir

TEZKERE NEDİR?
* Tezkerenin sözlük karşılığı “Bir iş için izin verildiğini bildiren resmi kağıt” olarak geçiyor. Meclis’ten yetki isteyen Bakanlar Kurulu prensip kararları ile Başbakanlığın bazı fezleke ve tasarılar için gönderdiği yazılar da bu isimle anılıyor. * Bakanlar Kurulu üyelerince imzalanan prensip kararları, aslında Anayasa’nın 92’nci maddesinde düzenlenen yetkinin alınması için prosedürü başlatan müşterek bir kararname özelliğini taşıyor. * Tezkereler; tasarı, teklif veya fezlekeler gibi komisyonda görüşülme süreçlerine bağlı değil. Meclis Başkanlığı’nın Genel Kurul’a sunuşları arasında doğrudan gündeme alınıyor ve sunulduğu anda görüşülebiliyor. * Tezkerelerin Genel Kurul’da görüşülme ve oylanma yöntemi tasarılarla aynı. Hükümet ve gruplara söz verildikten sonra, “salt çoğunluk” olarak adlandırılan oylamaya katılanların yarıdan bir fazlasının oyuyla kabul ediliyor. 1 Mart 2003 tezkeresinde kabul oyları retten fazla olmasına karşın, katılanların yarısını geçmediği için kabul edilmemişti. * Tezkereler, Anayasa Mahkemesi’nce denetlenmeyen Meclis kararları arasında sayılıyor. Bu nedenle yüksek mahkemeye iptal davası açılamıyor.

Suriye kendi yaptığını kabul ediyor ve özür diliyor
Böyle bir şey bundan sonra olmayacak dedi.
O da iyi. BM aracı oldu. BM, Suriye ile akşam görüştü ve o açıklamaları da yaptırmış oldular

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ BAKANI AHMET DAVUTOĞLU: (Suriye mesajı aldı mı? sorusu üzerine) Türkiye'nin mesajı her halükarda alınmıştır

Haberin Devamı

MİLLİ SAVUNMA BAKANI İSMET YILMAZ: Ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ NURETTİN CANİKLİ: Akçakale'de dünkü hareketin kasıtlı yapıldığı algımız var. Bu bir tedbir tezkeresi. Suriye'den başka ülkeye karşı kullanılamaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!