Hükümetin son saatleri

Güncelleme Tarihi:

Hükümetin son saatleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Meclis'te bugün saat 15.00'de, 55'inci hükümet için gensoru oylaması yapılacak. Önerge sahibi partiler CHP, FP ve DYP ile küçük muhalefet partilerinin oylarıyla hükümetin düşürülmesi bekleniyor. DTP ‘ret’ kararı alırken, CHP'nin fire verebileceği kaydedildi.

Hükümeti düşürmesi beklenen gensoru oylaması, TBMM'de bugün saat 15.00'de yapılacak. Oylamada, doğal olarak önerge sahibi partiler CHP, FP ve DYP'nin yanısıra, grubu bulunmayan küçük muhalefet partilerinin de kabul oyu vererek hükümeti düşürmeleri bekleniyor. Geçen hafta yapılan oylamada gensorunun gündeme alınması 213'e karşı 311 oyla kabul edilmişti. Anayasa gereği, hükümetin düşmesi için gensoru lehinde en az 276 oy çıkması gerekiyor.

Ancak DYP ve ANAP'ın, Tansu Çiller ile Mesut Yılmaz'ı soruşturma komisyonlarında karşılıklı olarak aklaması, kulislerde yeni senaryolar üretilmesine neden oldu. Çok zayıf bir olasılık gibi görülmekle birlikte, bazı siyasiler, DYP'nin ANAP ile yine gizlice anlaşarak, hükümetin düşmesini önleyebileceğini savunuyor. Öte yandan, şimdiye kadar gensoru konusunda net bir tavır ortaya koymayan DTP'liler de, dünkü Başkanlık Divanı toplantısında ‘gensoruya ret’ kararı aldılar.

Gensoru önergesi işadamı Korkmaz Yiğit'in Türk Ticaret Bankası'nın özelleştirilmesiyle ilgili olarak, Başbakan Yılmaz ve Devlet Bakanı Güneş Taner'i suçlayan itiraflarının, sahibi olduğu Kanal 6 ve Kanal E televizyonlarında yayınlanması üzerine hazırlanmıştı. Bu konuda ilk önergeleri FP ve DYP Meclis'e sunmuş, CHP ise Başbakan Yılmaz'ın Yiğit'in açıklamalarını yalanlayıp, istifa etmeyeceğini açıklaması üzerine gensoru önergesi vermişti. CHP'nin gensoru önergesini vermesi üzerine ANAP ile CHP arasında yaklaşık 17 aydır süren işbirliği sona ermişti.

Bu arada, oylamada CHP'nin fire verme olasılığı belirdi. Uzun süredir CHP içinde rahatsız olduğu bilinen Bursa Milletvekili Yahya Şimşek, gensoruda oylaması için alınan grup kararının kendisini bağlamayacağını söyledi. Çiller ve Yılmaz komisyonlarında yaşanan ANAP-DYP işbirliği CHP'de taktik değişikliğine yol açtı. Oluşan yeni dengeden etkilenebilecek muhalif milletvekillerinin hükümet lehinde oy vermelerini önlemek amacıyla grup kararı alınması kararlaştırıldı. Bu karar grupta 2'ye karşı 42 oyla alınırken, karşı 2 oyu muhalif milletvekili Yahya Şimşek ile İstanbul Milletvekili Mehmet Moğultay verdi. Moğultay karardan sonra, ‘‘Ben parti eriyim. Partimin aldığı karara uyarım’’ derken, Şimşek ‘‘Grup kararı benim için bağlayıcı olmayacak. Ben vicdanımın sesini dinleyeceğim’’ dedi. Şimşek, nasıl oy kullanacağı konusunda da, ‘‘Grup kararı vicdanımın sesine engel olmaz, vicdanımı bağlamaz’’ diye konuştu. Şimşek, önceki gün Mesut Yılmaz komisyonunda da CHP'li diğer üyeyle ters düşmüş ve Başbakan Yılmaz lehinde oy kullanmıştı.

TBMM'de son durum

FP : 144

ANAP : 135

DYP : 99

DSP : 61

CHP : 55

DTP : 15

BBP : 8

MHP : 3

DP : 1

DEPAR : 1

Bağ : 17

Boş : 11

TOPLAM: 550



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!