Hükümet tarihi eserleri de özelleştiriyor

Güncelleme Tarihi:

Hükümet tarihi eserleri de özelleştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

HÜKÜMET bir ilke imza atıp, tarihi eserleri özelleştirmeye hazırlanıyor.

Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova Hürriyet'e, parasızlık yüzünden çoğu yok olmanın eşiğine gelen Selçuklu dönemine ait tarihi eserlerin, ‘yap-işlet-devret’ yöntemiyle özelleştirilerek, canlandırılıp yeniden ayağa kaldırılacağını açıkladı.

‘‘Bu eserlerle birlikte bir tarihin yok olmasına, ölüp gitmesine seyirci kalamayız’’ diyen Yalova, bu uygulamanın, Selçuklu'ya ait köşk, saray, han ve kervansaraylar için yapılacağını belirtti. Yalova, ‘‘Tarihe, sanata değer veren özel ya da kamu kurumlarına, ‘Gelin, istediğinizi seçip onarıp, 20 yıl süreyle kira vermeden işletin, sonra da devredin, böylece bu eserleri ayağa kaldıralım' diyeceğim’’ dedi. Yalova bu uygulamadan çok umutlu olduğunu da söyledi.

Yalova, tarihi eserlerin bakım ve onarımı için gerekli kaynağı sağlayabilmek için, Vakıflar’a ait 55 bin parça gayrimenkulü satışa çıkartacaklarını açıkladı. Bu yolla Türkiye'nin en büyük ‘Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nı kuracaklarını belirten Yalova, bu satışlardan elde edilecek gelirin de yurtiçi ve dışındaki tarihi eserlerin bakım ve onarımında kullanılacağını belirtti.

Yalova, tarihi eserlerin bakım ve onarımı için Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne sadece 228 milyar lira ödenek ayrılmasına da tepki gösterdi. Bu parayla, söz konusu eserlerin bakım ve onarım işlerinin yüzde birinin bile yapılamayacağını belirten Yalova, ‘‘Maliye Bakanı'na da söyledim. Bana bu işler için para vermeyin. Ben bu işler için gerekli parayı kendim bulacağım. Ama, bu eserlerin bakım ve onarımı için bir ihale açtığım zaman da bana karışmayacaksınız dedim’’ bilgisini verdi.

Özelleştirilecek eserler

HÜKÜMETİN özelleştirmeye hazırlandığı Selçuklu dönemine ait eserler, bu uygarlığın hüküm sürdüğü 10. yüzyıl sonlarından 13. yüzyıl başlarına kadar geçen dönem içinde yapıldı. Özelleştirilmesi düşünülenler arasında ise bu döneme ait şu ünlü eserler bulunuyor:

SARAY VE KÖŞKLER: Konya 2. Kılıç Arslan Köşkü, Beyşehir Kubadabad Sarayı, Kayseri Keykubadiye Sarayı, Haydar Bey Köşkü, Hızır İlyas Köşkü.

KERVANSARAYLAR: Sultan Han, Alay Han, Karatay Han, Alara Han, Mama Hatun.

CAMİ VE MEDRESELER: Konya ve Niğde Alaeddin Camileri, Malatya Ulucami, Amasya Gök Medrese Camisi, Afyon Ulucami, Ankara Arslanhane Camisi, Beyşehir Eşrefoğlu Camisi. Kayseri Çifte Medrese, Sahibiye Medrese, Konya Sırçalı, Karatay ve İnce Minareli Medreseleri, Akşehir Taş Medrese, Kırşehir Caca Bey Medresesi. (Bu yapılar elde edilecek gelirle restore edilecek. Kiraya verilmeyecek.)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!