Hükümet sahip çıkmadı düşünceye af rafa kalktı

Güncelleme Tarihi:

Hükümet sahip çıkmadı düşünceye af rafa kalktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Eşber Yağmurdereli'nin düşünce suçundan cezaevine konulmasının ardından oluşan kamuoyu baskısıyla hazırlanan ve düşünce suçlarına af getiren yasa tasarısı, Meclis'te askıya alındı. ANAP Grup Başkanvekili Uğur Aksöz, ‘‘Tasarının ciddi eksik ve yanlışları var’’ dedi. Hükümet ve komisyon TBMM'deki görüşmeye katılmayınca, geçen hafta sırası geldiği halde tasarı görüşülemedi.

Hükümetin, ‘‘Düşünce ve anlatım özgürlüğünü gerçekleştirmek toplumsal hayatın vazgeçilmez ilkesidir’’ gerekçesiyle Meclis'e sevk ettiği düşünce suçlarına indirim öngören tasarı rafa kaldırıldı. TBMM Genel Kurulu'nun ilk sıralarında yeralan tasarı, hükümet istemediği için görüşülemiyor.

Avukat Eşber Yağmurdereli'nin düşünce suçundan hapse girmesinin hemen ardından oluşan kamuoyu baskısı üzerine hükümetin apar topar hazırlayıp Meclis'e sevk ettiği düşünce suçlarına ceza indirimi tasarısı, Yağmurdereli'nin salıverilmesiyle askıya alındı. Yazar Yaşar Kemal başta olmak üzere bir çok düşünce suçlusunun salıverilmesi ya da cezalarında indirim sağlanması anlamına gelen tasarıya, hükümetin büyük ortağı ANAP sahip çıkmadı. Geçen hafta, TBMM Genel Kurulu'nda görüşme sırası gelmesine rağmen, hükümet ve komisyon görüşmeye oturmadığı için tasarı atlandı.

ANAP Grup Başkanvekili Uğur Aksöz, sözkonusu tasarının Genel Kurul görüşmeleri sırasında ciddi bir revizyondan geçmesi gerektiğini söyledi. Aksöz, ‘‘Ben bir hukukcuyum, hukukcu gözüyle incelendiğinde ciddi eksilikler ve yanlışlıkları olduğu görülüyor. Bu yasayı bu haliyle çıkartırsak telafi edilemeyecek sorunlara sebebiyet veririz’’ dedi.

Hükümetin DSP'li kanadından Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün çalışmaları sonucunda hazırlanan tasarıya, ANAP'ın asıl karşı çıkış sebebinin farklı olduğu öğrenildi. Tasarının bu haliyle yasallaşması durumunda şu anda cezaevinde bulunan Kayseri eski Belediye Başkanı Şükrü Karatepe ile halen cezasının onanmasını bekleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, MÜSİAD Başkanı Erol Yarar'ın da cezalarında indirimin sözkonusu olacağı öğrenildi. Konjektür nedeniyle ANAP'ın tasarıyı geciktirdiği öne sürüldü.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!