Hukukçular: Fidan'ın dönmesine engel yok

Güncelleme Tarihi:

Hukukçular: Fidanın dönmesine engel yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2015 17:29

Hukukçular, milletvekili adaylığı için istifa eden MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın görevine dönmesinin hukuka aykırı olmadığı görüşünü paylaştı.

Haberin Devamı

Hukukçular, Fidan'ın görevine dönmesi konusunu AA muhabirine değerlendirdi.


İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Şen, memurların her ne kadar devletin, hükümetin çeşitli kademelerinde çalışsa da tarafsız hareket etmesi gerektiğini söyledi.


MİT Müsteşarının siyasetten uzak durması gerektiğini savunan Şen, tarafını belli ettikten sonra yeniden görevine dönmesini uygun bulmadığını ifade etti.


Konunun hukuki boyutunu da değerlendiren Şen, "Hukuki anlamda zaten engel olması durumunda tekrar göreve dönmesi mümkün değil. MİT Kanunu'nda böyle bir yasal engel yok. Onun dışında istifa edip aday adayı olan, seçilmediğinden bahisle tekrar dönebilecek olanlar konumundaysa o konuda bir engel yoksa da seçim yapılsın yapılmasın, aday adayları konusunda da adaylar netleştiğinde adaylığa geçemeyenler için dönüş olacaktır. Hukuki sakınca olacağını düşünmüyorum. Olsaydı koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti böyle bir tasarrufta bulunmazdı" dedi.

Haberin Devamı


Şen, MİT mensuplarından göreve başladıkları tarihten itibaren 5 yıl geçmeden istifa edenlerin, 5 yıl geçmeden görevine dönemeyeceğine ilişkin kanun hükmünün, kuruma giriş ve çıkış tarihlerini kapsadığını, MİT'e başlayıp görevde yükselmenin bu tarihi yeniden başlatmayacağını anlatarak, Fidan'ın MİT'teki görevinin farklı kademelerde de olsa 5 yılı bulması durumunda bu hükmün geri dönüşü için engel teşkil etmeyeceğini bildirdi.


Fidan'ın, MİT Müsteşarlığından istifa ettiğini ve bunun kabul edildiğini hatırlatan Şen, kurumla ilişiğinin kesilmesi nedeniyle geri dönerken de MİT Müsteşarının atanmasına ilişkin prosedürün aynen uygulanması gerektiğini kaydetti.


"Fidan, adaylığı kaybettiği için de göreve dönebilir"


Eski Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı, Avukat Prof. Dr. Vahit Bıçak da MİT Kanunu'nun 14. Maddesi'nin Fidan hakkında uygulanamayacağını belirterek, "Hakan Fidan göreve dönebilir" dedi.


MİT Kanunu'nun 14. Maddesi'nin genel bir hüküm olduğunu vurgulayan Bıçak, "Hukukta Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un Ek 7. maddesi var, bu ise özel bir hükümdür. Genel hükümle özel hüküm arasında bir çelişki olduğu zaman öncelik özel hükme verilir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı


Bıçak, "Seçimlerle ilgili kanun, seçim nedeniyle ayrılan kamu görevlilerine tekrar göreve dönme imkanı sağlıyor" diyerek, "Ek 7. madde şunu diyor, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde... Bu özel hükümdür. MİT Kanunu'nun 14 Maddesi de genel hükümdür. Hakan Fidan adaylıktan çekilmekle adaylığı kaybetmiştir, adaylığı kaybettiği için de göreve dönebilir" değerlendirmesinde bulundu.


Bu konuda YSK ile yargı organlarının daha önce verilmiş kararları olduğunu anımsatan Bıçak, "Bu kararlara göre, seçimlere katılmak üzere istifa eden ancak aday listesinde yer alamayan ya da adaylıktan çekilen kişiler başvuruda bulunursa, seçime katılmak için ayrıldığı kadro boşsa hala buraya eski görevlerine dönmeleri mümkündür" diye konuştu.

Haberin Devamı


Bıçak, dönüş hakkı bulunan adayların, göreve geri dönmelerine ilişkin kanunun maksimum süre koyduğunu vurgulayarak, "En geç seçimden sonra 1 ay süre koymuş. Ama en erken ne zaman döneceklerine ilişkin herhangi bir sınırlama yok" yorumunu yaptı.


Adaylıktan çekilmesi nedeniyle Hakan Fidan'ın, aday listelerinin kesinleşmesini beklemesine ihtiyacı olmadığı görüşünü paylaşan Bıçak, "MİT Kanunu'nun 14. Maddesi genel olarak, seçimle ilişkisiz olarak görevinden ayrılanları düzenliyor. Seçim nedeniyle görevinden ayrılanların kurumuna dönüp dönmeyeceği, nasıl döneceği 298 sayılı Kanun'un Ek 7. Maddesi'ne göre düzenlenir" ifadelerini kullandı.


Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez de konuyla ilgili milletvekili adayı olarak istifa eden kişilerin görevlerine geri dönmesiyle ilgili hükmün uygulanabileceğini söyledi.

Haberin Devamı


Hakyemez, "Milletvekili adayı olmak için istifa eden kişiler listeye giremediklerinde YSK kararına istinaden seçim sonuçlarını beklemeden geri dönebiliyorlar. Benzer durum adaylıktan dönmede de uygulanabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!