HSYK'dan yaz kararnamesi

Güncelleme Tarihi:

HSYKdan yaz kararnamesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2014 01:32

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi üyesi Teoman Gökçe’yi “kıyım kararnamesi” tepkisiyle daire üyeliğinden istifa ettiren ve “paralel yapıya en büyük neşter” olarak nitelendirilen 2 bin 224’adli, 293’ü idari olmak üzere toplam 2 bin 517 kişiyi kapsayan “yaz kararnamesine” 200’ü aşkın, başsavcı, ağır ceza mahkemesi başkanı, hakim, savcı girdi. Gökçe, 200 kişinin talepleri ve haklarında soruşturma ve disiplin cezası olmamasına rağmen 150 kişinin ise iki yıllık süreleri dolmadan Nakil ve Atama Yönetmeliği’ne aykırı başka yerlere atandıklarını öne sürdü.

Haberin Devamı

YENİLENECEK KURUL’DAN DEV KARARNAME

HSYKdan yaz kararnamesi
Başta İstanbul, İzmir ve Ankara adliyeleri olmak üzere tüm adliyelerde kapsamlı değişiklik yapılırken, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Nuri Yiğit ile birçok ilin başsavcı ve başsavcı vekilleri tenzili rütbe ile düz savcı; ağır ceza mahkemesi başkanları ise düz hakim olarak başka yerlere atandılar. Yiğit, Ankara Batı Cumhuriyet Savcılığı’na atanırken, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne ise Ankara Savcısı Mehtap Öğeç getirildi.

GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI DA KARARNAMEYE GİRDİ

Ceza Tevkif ve Kanunlar Genel Müdürlüğü’ndeki aralarında iki genel müdür yardımcısının da yer aldığı birçok üst düzey bakanlık bürokratı ile Yargıtay Tetkik Hakimleri kararnameyle koyuldular ve kürsü görevine atandılar. Gece HSYK’nın internet sitesinden yayınladığı kararname, 17 Aralık yolsuzluk operasyonu sonrası Başbakan Tayyip Erdoğan’ın paralel yapı çıkışının ardından başlayan kararname fırtınasının en kapsamlısı olarak nitelendirildi. İdare Mahkemesi Başkanları tenzili rütbe ile üye olarak atandı.

Haberin Devamı

Kararname ile yapılan bazı atamalar şöyle:
* Adana’daki tır soruşturması sonrası geçici görevle alınan Savcı Aziz Takçı, Zonguldak Cumhuriyet Savcılığı’na, Savcı Ahmet Karaca Kayseri Cumhuriyet Savcılığı’na, Savcı Mustafa Sırlı ise Sivas Cumhuriyet Savcılığı’na atandı.
* Mavi Marmara Davası’na bakan İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ümit Kaptan, Bakırköy hakimliğine getirildi.
* Bakırköy Başsavcı Vekili Süleyman Ersöz, İstanbul’a düz savcı atandı.
* Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Feridun Süzer İzmir’e düz savcı atandı.
* Afyon Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar ise Mersin’e düz savcı atandı.
* Konya Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Abdülkadir Şahin, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na getirildi.
* Osmaniye Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yabanoğlu ise Kahramanmaraş Başsavcılığı görevini getirildi
* Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’na getirildi
* Kanunlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcıları Yüksel Erdoğan Ankara Savcısı, Dr.Yusuf Solmaz Balo ise Yargıtay Savcılığı’na atandı.
* Bakırköy Başsavcı Vekili Hüseyin Ayar, Küçükçekmece’ye düz savcı atandı.

Haberin Devamı

Bakanlığın reddi hakim yaptığı YARSAV üyesine terfi
CHP’li İlhan Cihaner’in Erzincan Başsavcılığını yürüttüğü dönemde, kendisi hakkında soruşturma başlatan Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından Ankara 1. İdare Mahkemesi’nde Adalet Bakanlığı aleyhine açılan davada bakanlığın “Cihaner’in ve başkanlığa 13 aydır vekaleten bakan Gürsel Özkan’ın da YARSAV üyesi olduğunu” ileri sürerek reddi hakim yapmasıyla gündeme gelen Ankara Bölge İdare Mahkemesi üyesi Özkan terfi etti. Özkan, Ankara İdare Mahkemesi Başkanlığı’na getirildi. Ankara idare mahkemesinden talepleri dışında gönderilen birçok hakimin de tekrar Ankara’ya atanması ve İstanbul idare mahkemesinde de kapsamlı revizyon yapılması da dikkat çekti.

Haberin Devamı

İŞTE KARARNAMEDE DİKKAT ÇEKEN İSİMLER

17 ARALIK SAVCISI KAHRAMANMARAŞ'A
17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu başlatan savcılardan olan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Yüzgeç, Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcısı olarak atandı. Yüzgeç 17 Aralık operasyonunun ardından dosyadaki görevinden alınmıştı.

BERKİN ELVAN SORUŞTURMASI SAVCISI ANTALYA'YA
Gezi eylemlerinde başına isabet eden gaz kapsülü nedeniyle hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten savcı Faruk Bildirici de İstanbul Cumhuriyet Savcılığı görevinden alınarak Antalya Hakimliği'ne atandı.

MİT TIRLARINI DURDURAN, ASKERE SORUTURMA AÇAN BAŞSACIVEKİLİ İSTANBUL'A
MİT'e ait TIR'ları Adana'da durdurulması kararına imza atan Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı da tayin edildi. Takçı, Adana Başsavcılığı'ndan alınarak Zonguldak'a atandı. Adana'da MİT'e ait TIR'ları durduran askerlere ve yasadışı dinleme yaptığı iddia edilen polislere yönelik soruşturmaları yürüten ve haklarında iddianame düzenleyen Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Doğan'ın da görev yeri değişti. Doğan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne görevlendirildi.

Haberin Devamı

25 ARALIK'TA GÖZALTI VE MAL VARLIKLARINA EL KOYMA KARARI VEREN KARAÇÖL KÜTAHYA HAKİMLİĞİ'NE ATANDI
Kaldırılan TMK. 10 maddesi ile görevli olan Hakim Süleyman Karaçöl, 25 Aralık yolsuzluk operasyonun da gözaltı ve mal varlıklarına el koyma kararını veren hakimdi. Soruşturmanın ardından terör yetkisi kaldırılan Karaçöl, son kararname ile Kütahya Hakimliği'ne atandı. Yaklaşık iki ay önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine atanan İdris Kurt, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görevlendirildi.

ŞİKE SAVCISI MEHMET BERK DÜZ SAVCI OLDU
Şike soruşturmasını yürüten Mehmet Berk de Küçükçekmece Başsavcı Vekilliği görevinden alındı. Berk, Bakırköy Başsavcılığı'nda düz savcı olarak görevlendirildi. Balyoz soruşturmasını yürüten daha sonra Bakırköy'e Başsavcı Vekili olarak atanan Hüseyin Ayar'ın da görev yeri değişti. Ayar, Başsavcı Vekilliği'nden alınarak Küçükçekmece Başsavcılığı'na düz savcı olarak atandı. "Dink davasında örgüt var" diyerek mahkemenin kararına itiraz eden ve Sahte Çürük Raporu soruşturmasını yürüten Hikmet Usta da düz savcı olarak görevlendirildi. Bakırköy Başsavcı Vekilliği görevini yürüten Usta, Büyükçekmece Başsavcılığı'na düz savcı olarak atandı.

Haberin Devamı

OKTAY KUBAN İSTANBUL'A
Atamalarda göze çarpan bir diğer isim de Hakim Oktay Kuban oldu. Balyoz tutukluları Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu birçok sanığın tahliyesine karar veren Kuban, o dönem Özel yetkisi kaldırılarak Eskişehir'e atanmıştı. Daha sonra Bakırköy'e atanan Hakim Kuban, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda hakim olarak görevlendirildi.

DİĞER ATAMALAR

Kararname ile Ankara Hakimi Mahmut Kaya Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ümit Kaptan Bakırköy Hakimi, Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Fidanboy İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilli, İstanbul Hakimi Nurettin Ak İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, Ankara Hakimi Tayyar Köksal Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, Ankara Cumhuriyet Savcıları Mehtap Öğeç ve İlhan Ayaz Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili, İstanbul Hakimleri Alev Menteş ve Osman Hahcıoğlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili oldu.

Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal Hatay Cumhuriyet Başsavcılığına, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Nuri Yiğit Ankara Batı Cumhuriyet Savcılığına, Konya Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Şahin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına, Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığına, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Cebeci Yargıtay Tetkik Hakimliğine getirildi.

Bursa Cumhriyet Başsavcısı Metin Yandırmaz Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Nazım Kara Ankara Hakimi, İstanbul Hakimi Erol Ceylan İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, Ankara Hakimi Mehmet Öztunç Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı oldu.

Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Akın Çakın Yargıtay Cumhuriyet Savcılığına, Adalet Başmüfettişi İsmail Akkol Ankara Hakimliğine, Ankara Hakimi Hüseyin Karamanoğlu Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına atandı.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erhan Polat ile Kanunlar Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Erdoğan Ankara Cumhuriyet Savcısı, Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Tanrıkulu İzmir Hakimi yapıldı.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık Konya Savcılığına, Kanunlar Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Solmaz Balo Yargıtay Cumhuriyet Savcılığına, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Namık Yılmaz Bursa Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Feridun Süzer İzmir Savcılığına, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Polat Yargıtay Cumhuriyet Savcılığına, Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Adem Kul Samsun Cumhuriyet Savcılığına getirildi.

Yozgat Başsavcısı Metin Durgun Kayseri Savcısı, Afyonkarahisar Başsavcısı Adem Yazar Mersin Savcısı, Kanunlar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Osman Çalışkan İstanbul Hakimi oldu.

Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın Denizli'ye, Kastamonu Başsavcısı Tarık Gür Bursa'ya, Edirne Başsavcısı Uğur Yiğitbilek Konya'ya savcı olarak atandı.

Akşehir Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal Sivas Cumhuriyet Başsavcılığına, Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü İş Yurtları Kurumu Daire Başkanı Mustafa Onuk Yargıtay Cumhuriyet Savcılığına, Erzincan Başsavcısı Mehmet Şafak Bursa Savcılığına, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal İzmir Savcılığına getirildi.

Didim Cumhuriyet Başsavcısı Savaş Düzgün Van Cumhuriyet Başsavcılığına, Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanları Erol Mutlu ve Alp Aziz Bacak Bursa Hakimliklerine atandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!