Hrant Dink Ermeni cemaatini aşağılıyor

Güncelleme Tarihi:

Hrant Dink Ermeni cemaatini aşağılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2006 00:00

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrop II, gazeteci Hrant Dink’in Agos Gazetesi’nde kendisine yönelik eleştirilerine cevap verirken, Dink’in Ermeni cemaatini aşağıladığını söyledi. Agos’un kurucularından biri olduğunu hatırlatan Mesrob II, Agos’un "Dink’in hakimiyetinde şahsi yayın organı haline" dönüştüğünü belirterek, "Gazetenin yazarlarının çoğunluğu Ermeni toplumunun mensubu değildir" dedi. Dink, Patrik’in, "her dediğini dinleyen ve ona göre hareket eden, sürekli etrafında dolaşan bir müritler topluluğu" istediğini yazmıştı.

Üniversiteler peş peşe Ermeni konferansları düzenliyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Türkiye ve Ermenistan devletlerinin, Türk ve Ermeni halklarının ilişkilerini normalleştirmeye yönelik her türlü girişimi destekledim ve desteklemeye devam edeceğim. Her iki taraftaki ırkçı ve aşırı milliyetçilerin tepkilerine rağmen genel olarak gelişmeler sevindiricidir. İstanbul Üniversitesi (İÜ) gibi saygın bir kurumun, resmi ve gayrı resmi görüşlerin aynı platformda dillendirilebilmesine olanak tanımasını önemli bir adım olarak görüyorum. Keşke daha çok sayıda Ermeni akademisyen katılabilmiş olsaydı.

Gomidas Enstitüsü’nün yayınlarından birinin kapağında Türk bayrağının hilálinin hançer şeklinde tasvir edilmesine tepkiler geldi. Bu konuda ne diyorsunuz?

- Çok net. Herhangi bir halkın milli ve dini simgelerini aşağılamak, karikatürize etmek, yakmak kanımca psikolojik şiddettir, tehlikelidir. Çünkü şiddet şiddeti doğurur.

Hrant Dink, Agos Gazetesi’nde, "Biz mürit değiliz" diye bir yazı yazarak sizi suçladı. Siz hakikaten Ermeni cemaatinin "mürit" olmasını mı istiyorsunuz?

- Sayın Dink, inanan insanlar, Patrikliğimizle istişarede bulunan danışmanlar, Patrikliğimizin kadın kolu ve gençlik kolu üyeleri, kiliselerimizde vaazlara katılan cemaat üyeleri için "mürit" benzetmesini kullanarak, şahsımı insanların körü körüne bağlandığı bir tarikat şeyhine benzetmiş; kendince hem bu değerli cemaat üyelerimizi hem de beni aşağılamaya çalışmıştır. Bu ifadelerin bir cemaat üyesinden gelmesi son derece üzücüdür. Yasalar, Kitab-ı Mukaddes ve Kilise’nin örf ve adetleri doğrultusunda tabii ki kilisemin üyelerini bir arada tutmaya, onların ruhani önderi olmaya çalışacağım. Bundan daha doğal ne olabilir ki?

Yazıda Dink, Agos’a karşı olduğunuzu iddia ediyor. Karşı mısınız Agos’a?

- Sayın Dink eğer böyle bir şey demişse, çarpıtmış demektir. Unutmamak gerekir ki, Agos’un kurucularından biri de bendim, kurucusu olduğum bir yayın organına niye karşı olayım ki? Agos yayına ilk başladığı zamanki kuruculardan hiçbiri bugün artık Agos’ta değildir. Agos kurucularını ve yayın kurulu üyelerini kaybederek bir anlamda cemaat gazetesi işlevini de yitirmiş, Dink’in şahsi yayın organı haline dönüşmüştür. Bugün gazetenin yazarlarının çoğunluğu da Ermeni toplumunun mensubu değildir.

Gazetelerin yazdığı gibi, Ermeni cemaati içinde derin bir çatlak mevcut mu?

Ğ Ne münasebet? Tabii ulusal basın Sayın Dink’in yazılarını okuduğunda öyle sanabilir. Ancak bu bir yanılsama olur. Çok şükür, birlik ve beraberlik içerisindeyiz.

İstanbul’daki bir üniversitede teoloji kürsüsü talebiniz konusunda bir ilerleme var mı?

Ğ Hayır, ne yazık ki şu ana kadar kayda değer bir ilerleme olmadı.

Gayrimüslimlere ayrım yapılıyor

Herhangi bir ülkede, herhangi bir azınlığın sorunu her zaman aynıdır. Çoğunlukla aynı haklara sahip olmak ve bunu hissedebilmek ister. Ayrım gözetildiğinde acı çeker, üzülür. Örneğin, en basit bir ayrımcılık örneği vereyim: gayrimüslim cemaatlerin vakıflarına yapılan bağışların, diğer vakıflara yapılan bağışlar gibi gelir vergisinde masraf olarak geçmesi gerekirken, öyle değil. Başka bir ayrımcılık örneği de, yasalara rağmen, Hıristiyan ibadethanelerinden hálá elektrik parası isteniyor olması. Halbuki camilerde elektrik masrafları devlet bütçesinden ödeniyor. Olur mu? Hıristiyan vatandaşlar da devlete vergi ödemiyorlar mı? Müslüman kardeşlerimiz hacca giderken konut fonu alınmazken, Hristiyan ve Musevi vatandaşlar Kudüs’e giderken konut fonu alınıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!