Hoşgörüye simge düğün

Güncelleme Tarihi:

Hoşgörüye simge düğün
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avusturyalı Marian ile İzmirli Hakan'ın aşkı tüm insanlığa örnek olmaya aday... Hoşgörünün güzelliğini gözler önüne seren genç aşıklar, hoşgörünün doruğuna ulaşıp dinlerini değiştirmeme kararı aldılar. Ailelerinin de desteklediği Marian'la Hakan için hem Hıristiyan geleneklerine, hem de Müslüman geleneklerine göre nikâh kıyıldı.

İzmir'in Seferihisar İlçesi'ndeki Teos Harabeleri'nde başlayan Hakan ile Marian'ın aşkı, ırk ve din fanatizminin giderek yükseldiği günümüzde hoşgörünün simgesi oldu. Dokuzeylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğrafçılık Bölümü mezunu olan ve Teos Tatil Köyü'nde fotoğrafçı olarak çalışan Hakan Kurt, animasyon için gelen Avusturyalı Marian Bliem ile geçen yıl tanıştı. Arkadaşlıkları aşka dönüşen 27 yaşındaki Hakan ve 20 yaşındaki Marian, evlenmeye karar verdi. Katolik Marian ile Müslüman Hakan, birbirlerinin inançlarına saygı göstererek dinlerini değiştirmemeye karar verdi. Genç çiftin resmi nikâhı şubat ayında Avusturya'nın Viyana Kenti'nde kıyıldı. İki ulusun geleneklerini de yerine getirmek isteyen gençler, ailelerden izin aldı. Katolik olan Marian bir Müslümanla dini nikâh kıydırabilmek için kiliseden özel izin aldı. Türkiye'ye gelen genç çift ailelerinin şahitliğinde Karşıyaka St. Helen Kilisesi'nde nikâh kıydırdı. Törenin ardından genç çift, Bostanlı Camii'ne geldi. Burada İmam Selami Berber'in karşısına oturan Marian ve Hakan, dini nikâh kıydırdı. Her iki dinin geleneklerinin eksiksiz tamamlanmasından sonra iki aile, Eşrefpaşa'da bir restoranda yenen düğün yemeğinin ardından bir güzel eğlendi. Yaşamlarını Avusturya'da sürderecek Kurt çifti, ‘‘Dinlerimizi değiştirmeyip, birbirinize saygı gösterdik. Her iki aileyi de mutlu etmek bizleri gururlandırdı’’ dedi.

Herkes anlayışla karşıladı

Uzun yıllar Almanya'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye gelen Feride ve Mehmet Kurt çifti, oğullarının kilisede dini nikâh kıydırmasına sıcak baktı. Kurt çifti, ‘‘Bu onların seçimi. Marian kendi inançlarına göre nikâh kıydırmak istedi. Kızın içinde kalmasın, istedik. Onlar da bizim inançlarımıza saygı gösterince ortaya mutlu bir tablo çıktı. Ayrıca biz ve yakınlarımız için de ilginç bir gün oldu’’ dedi. Kurt Ailesi ile tanıştıktan sonra Türkleri çok sevdiklerini söyleyen Josefine ve Wolfgang Bliem çifti ise Türk gelenek ve göreneklerini merak ettiklerini, dini nikâh ve düğünle bunu yakından gördüklerini söylediler. Türk genci Mehmet Kurt ile Hıristiyan Marian'ın nikâhını kıyan imam Selami Berber de, ‘‘Dinimize göre bir müslüman erkek, başka bir dinden bir bayanla nikâh kıydırabilir. Hem kilisede hem de camide evlenebilir’’ dedi.

Müftü Kuru: Dinen uygun

Cenaze namazında kadınlara da saf tutturmasıyla ünlenen Karşıyaka Müftüsü Nadir Kuru, Müslüman bir erkekle Hıristiyan bir kadının imam huzurunda dini nikâhla evlenmesinin dinen uygun olduğunu bildirdi. Müftü Kuru, ‘‘Bu evliliğe kadının hak ve hukukuna dikkat edilmesi koşuluyla izin verilmiştir. Müslüman kişinin, kadının haklarını bildiğine, buna uyacağına inanılır, bu nedenle cevaz var’’ dedi. Kuru, Müslüman kadının, Hıristiyan erkekle evlenmesine ise dinde hoş bakılmadığını söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!