Horlamaya karşı yeni yöntemler

Güncelleme Tarihi:

Horlamaya karşı yeni yöntemler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tıp dünyası, horlamaya karşı çeşitli metodlar geliştiriyor. Dil kemeri, uyandıran maske, dil kıskacı, ağız tıkacı bunlardan birkaçı. Ancak tüm bu yöntemler şikayetleri ortadan kaldırmaya yetmiyor.

Winston Churchill, rahat bir uyku çekebilmek için alkole sarılırdı. Alkol yüzünden şişmanladıkça da geceleri giderek kabusa dönüşürdü. Sir Winston Churchill geceleri rahat bir uykuya hasret kalır, gündüzleri de oturduğu yerde horul horul uyuklardı. Churchill'den bu yana köprülerin altında çok sular aktı ve bilim de epeyce yol aldı. 5'inci Dünya Kongresi'nde bilim adamları, horlamaya karşı geliştirdikleri yeni metodları tıp çevrelerine açıkladılar.

Bilimadamlarının açıklamalarına göre üst solunum yollarında meydana gelen tıkanmalar horlamaya neden oluyor. Gırtlak kaslarındaki gevşeme, ya da dil büyümesi veya küçük dilin arkaya düşmesi horlamaya neden olan sebeblerin başında geliyor. Son önerilen yollardan biri Dil Kemeri. Dil Kemeri metodunda dilin kökünden ucuna doğru iki yanından ip çekiliyor, bu ip daha sonra alt damağa takılan bir vidayla sabitleştiriliyor. Böylece dilin arkaya düşerek solunum yolunu tıkaması engellenmiş oluyor.

UYANDIRAN MASKE

Bir diğer yöntem ise ‘uyandıran maske’. Kişi horlamaya başladığında maskenin iç yüzünde yanıp sönmeye başlayan şimşekler kişiyi uykudan uyandırarak horlamaya son veriyor.

‘Dil kıskacı’ ise dilin üzerinde baskı yaparak, tat almaya yarayan bu organın uyku sırasındaki hareketlerini kontrol altına alıyor. Uzmanlar horlama yüzünden kişinin geceleri aralıklarla 10 saniyeden daha fazla soluksuz kalmasının tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Kişinin nefessiz kalması yüksek tansiyona, taşikardi, kalp ve damar hastalıklarıyla ciddi durumlarda kalp krizine bile neden olabiliyor. Bilimadamları horlamadan şikayetçi olan kişilere fazla geç kalmadan ‘zayıflayın ve alkolden uzak durun’ tavsiyesinde bulunuyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!