Hopa'da HES protestosu

Güncelleme Tarihi:

Hopada HES protestosu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2011 15:52

ARTVİN’in Hopa İlçesi’ne bağlı Osmaniye Köyü’nde yapımı planlanan hidroelektrik santral (HES) projesi için halkın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine katılımı toplantısı, protesto gösterileri nedeniyle yapılamadı.

Enerji şirketi yetkilileri köye gelemezken, köylüler halay çekerek kutlama yaptı. Köylüler, toplantının yapılamayışının enerji şirketine karşı kazanılan bir zafer olduğunu belirterek, bu zaferi de Hopa’da çıkan olaylar sırasında ölen emekli öğretmen Metin Lokumcu’ya hediye ettiklerini söyledi.

Bir süre önce, Osmaniye ve Dereiçi köylerinden geçen Uzundere Deresi üzerinde Güngören Enerji şirketi tarafından yapımı planlanan Osmaniye Regülatörü ve Hidroelektrik Santral projesi için, ’Halkın Çevresel Etki Değerlendirme Sürecine Katılımı Toplantısı’ düzenleneceği duyuruldu. Bugün yapılacak toplantıyı engellemek ve protesto etmek için santral yapıma karşı çıkan yaklaşık 300 yöre sakini, sabah erken saatlerde Kemalpaşa’da biraraya geldi.

Eylemciler ellerinde, ’Satılık deremiz yoktur, HES’çi şirket Kemalpaşa’yı terk et’ yazılı büyük bir pankartla, ’Su haktır satılamaz, dereler özgürdür özgür akacak’ sloganları atarak bir kilometre uzaktaki Osmaniye Köyü’ne doğru yürüyüşe geçti. Göstericiler, Osmaniye Köyü İlköğretim Okulu önünde köylüler tarafından alkışlarla karşılandı. Davul ve zurna eşliğinde halay çeken köylüler, sık sık HES karşıtı sloganlar attı.

TOPLANTI İPTAL EDİLDİ

Saat 13.00’te başlayacağı belirtilen ÇED toplantısı için köye gelen jandarma ekipleri, köylülerin tepkilerini görünce dönerek Hopa Kaymakamlığı’nda bekleyen enerji şirketi yetkililerine durumu bildirdi. Hopa Kaymakamlığı da olay çıkma ihtimaline karşı enerji şirketi yetkililerinin köye gitmesine izin vermedi. Bunun üzerine şirket yetkililer ÇED toplantısının ertelendiğini belirterek köye gelmeyeceklerini duyurdu. Köylüler de ÇED toplantısının yapılamadığı yönünde tutanak tutarak Hopa Kaymakamlığı’na gönderdi. Vatandaşlar bir süre daha halay çektikten sonra dağıldı.

ENERJİ ŞİRKETİNE KARŞI İLK ZAFERİ KAZANDIK

Kemalpaşa Beldesi Merkez Mahallesi Muhtarı ve Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Yürütme Kurulu üyesi Şenol Çelik, tepkiler üzerine şirket yetkililerinin köye gelemediğini, bu nedenle de ÇED toplantısının ertelendiğinin duyurulduğunu hatırlatarak, "Ancak biz bunu kabul etmiyoruz. Toplantı ertelenmemiştir. Toplantı yapılamamıştır. Biz bu yönde tutanağımızı tutup Hopa Kaymakamlığı’na ulaştıracağız" dedi.

Köylüler, ÇED toplantısının yapılamayışının enerji şirketine karşı kazanılan ilk zafer olduğunu belirterek, bu zaferi de Hopa’da çıkan olaylarda hayatını kaybeden emekli öğretmen Metin Lokumcu’ya hediye ettiklerini söylediler.

Bu arada protesto gösterisine Lokumcu’nun eşi Gülay ile kardeşi Dereiçi Köyü Muhtarı Mete Lokumcu da katıldı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!