Hollywood'un 20 gerçeği

Güncelleme Tarihi:

Hollywoodun 20 gerçeği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 1998 00:00

Kanat ATKAYA
Haberin Devamı

Geçen hafta ilk 10 adetini sunduğumuz ‘‘20 Things People Like To Forget About Hollywood’’ (İnsanların Hollywood'la İlgili Unutmak İstedikleri 20 Şey) başlıklı listenin kalan kısmını sunuyoruz. Şöyle bir hatırlatmak gerekirse; İngilizler'in tabiri caizse ‘‘fırlama’’ sinema yazarı David Thomson, ‘‘Beneath Mulholland’’ başlıklı yeni bir kitap yayınladı. Bu kitapta, Hollywood'un ipliğini pazara çıkaran Thomson, söz konusu listeyi de bu kitapta yayınladı. İngilizlerin hafif sinir bozucu espri anlayışıyla Hollywood'u tefe koyan Thomson'un listesinin ikinci bölümü de ilki kadar eğlendirici. Bu arada listedeki bilgilerin hepsinin doğru olduğunu da göz ardı etmeyin. Yani adamımız şaka filan yapmıyor, takır takır hakikatleri konuşuyor...

1- Hollywood hiç de Amerikan değil

Hollywood, Amerikalılar'ın çok güvendikleri ve gurur duydukları Amerikan değerleriyle aslında hiç de ilgilenmiyor. Ne ‘‘Yurttaşlık Hakları’’, ne de Bağımsızlık Bildirgesi umrunda değil. Hollywood sadece kendi hakları ve kendi kurallarını seviyor.

2- Orada herkes oyuncu

Hollywood'da rol yapanların sadece oyuncular olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Metro-Goldwyn-Mayer'in patronlarından Louis B. Mayer'in gelmiş geçmiş en büyük ve en karizmatik oyuncu olduğuna inanılan Hollywood'da herkes kendi rolünü oynuyor. Yapımcı yapımcıyı, kameraman kameramanı, dekorcu dekorcuyu...

3- Sadece kötü oyuncular şikayet eder

Hollywood'da sadece kötü oyuncuların şikayet ettiğine inanılıyor. Basının kendisinden yeterince söz etmediğinden, değerinin kimse tarafından anlaşılmadığından söz eden bir oyuncu, bilin ki kötü bir oyuncudur.

4- Para, para, para...

Hollywood'da her şey para üzerine kurulu. Nerede değil ki diyeceksiniz, o da doğru tabii. Thomson, ikinci evliliğini yapmış, iki çocuklu bir üst düzey yöneticinin yıllık harcamalarını şu rakamlarla veriyor:

Sigorta/Vergi 8 bin $


Çocuk Bakymy 30 bin $


Çocuklaryn E?itimi 35 bin $


Ajans/Avukat 15 bin $


Telefon/Fax 15 bin $


Otomobil 15 bin $


E?lence 10 bin $


Giyim 10 bin $


Seyahat 15 bin $


Kitap 40 $


Sa?lyk 12 bin $


Günlük Harcamalar 50 bin $


A?çy/Hizmetçi 25 bin $


Bahçyvan 10 bin $


Cimnastik Hocasy 10 bin $


Dady 25 bin $


Sosyal Yardymlar 10 bin $

5- Senaryolar kötü, çünkü kimse okumuyor

Hollywood'un en büyük dertlerinden biri senaryoların kötü olması. Bu problemin kaynağını ise herkes biliyor. Hollywood'da senaryo yazarları da dahil olmak üzere kimse senaryo okumuyor. Filmin konusu belli olduktan sonra, senaryo yazarları oturuyorlar ve duruma göre değişen bir senaryo yazıyorlar. Bu senaryo film çekimi sürerken yazılıyor ve film bitince tamamlanmış oluyor. Yani kimse bitmiş bir senaryodan film çekmiyor.

6- Bütçe diye bir şey yok

Filmler için bütçe belirlenmesinden artık vazgeçildi. Çünkü tıpkı senaryoda olduğu gibi bütçede de ‘‘netlik’’ diye bir şey söz konusu değil. Bütçenin ne kadar olduğu, film tamamlandığında kendiliğinden ortaya çıkıyor.

7- Gangster filmlerinin sırrı

Thomson'a göre, gangster filmlerinin bu kadar sık çekiliyor olmasının ardında yatan neden, stüdyo patronlarının pek çoğunun gangsterlere özenmesi...

8- Tüm Hollywood bir settir

Hollywood'u kocaman bir set olarak görmek gerekiyor. Koca Hollywood'da filmlerde görünmemiş bir tek bina bile kalmamış durumda. Hatta bazı insanlar, evlerinin dış cephesinin kötü gözüktüğünü seyrettikleri filmde görerek fark ettikleri ve dış cepheyi boyattıklarını öne sürüyorlar.

9- Hayal gücüne tapmak

Hollywood'da ‘‘hayal gücü’’ bir din gibi algılanıyor. Hatta Thomson'a göre Hollywood kendini tanrısal bir konumda görüyor.

10- Filmler artık hiçbir şey hakkında çekiliyor

Hollywood artık hakkında film çekilmemiş bir konu kalmadığına inanıyor. Artık konu yok. Sadece ‘‘farklı çekmek’’ var...






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!