Hollanda'da Hacı Bayram Camii açıldı

Güncelleme Tarihi:

Hollandada Hacı Bayram Camii açıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2005 15:16

Hollanda'nın Driebergen kentinde, Türk vatandaşlarının katkısıyla yaptırılan Hacı Bayram Camii törenle ibadete açıldı.

Haberin Devamı

Lahey Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri ve Hollanda Diyanet Vakfı Başkanı Yusuf Kalkan, törende yaptığı konuşmada, Türklerin gittikleri her ülkede, kendi kültür değerlerinin gereği kardeşliği, sevgiyi, barışı öne çıkaran faaliyetler sergilediklerini belirtti ve bugün ibadete açılan caminin de esas olarak bu amaçlara hizmet edeceğini anlattı.
Kalkan, Türk toplumunun Hollanda'da artık kendisini bu ülkenin bir parçası olarak gördüğünü, fakat bazı kesimlerin ısrarla Türk toplumunu yabancı göstermeye çalıştığını söyledi.

Yusuf Kalkan, caminin bir ibadethane olmanın çok ötesinde sosyal ve kültürel faaliyetleriyle topluma hizmet vereceğine dikkat çekti ve ”Bu binada belki günde toplam iki saat namaz kılınacak ama en az 10 saat sosyal amaçlı faaliyet gösterilecek” dedi.

Haberin Devamı

Deventer Konsolosu Osman Acar da Driebergen Hacı Bayram Camii'ni, Türk kültürünü, barış ve sevgi dini olan İslamiyet'i gelecek nesillere tanıtacak kalıcı bir eser olarak gördüklerini belirti ve böyle önemli bir caminin kısa sürede bitirilmesinden dolayı vatandaşlara teşekkür etti.

Törene katılan Driebergen Belediye Başkanı Wim Kozijn de konuşmasında, caminin bir kültür merkezi olarak Türk toplumumun Hollanda toplumuyla bütünleşmesine ve iki toplum arasında iletişimin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacağını ve bir anlamda Türkler ile Hollandalılar arasında köprü oluşturacağına inandığını söyledi.
Hacı Bayram Camii Cemiyeti Başkanı Ferhat Gürbüz de caminin hiçbir kurum ve kuruluştan maddi destek almaksızın tamamen Driebergen'deki Türk toplumunun katkılarıyla yapıldığını anlattı.

Gürbüz'ün verdiği bilgiye göre, 2003 yılında yapımına başlanan Hacı Bayram Camii 500 bin avroya mal oldu. 1.5 dönüm arsa üzerine iki katlı yapılan caminin toplam 720 metrekare kullanım alanı bulunuyor ve 300 dolayında kişi aynı anda ibadet yapabiliyor.

Caminin açılış törenine çok sayıda Hollandalı da katıldı ve törenin arkasından davetlilere Türk yemekleri ikram edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!