Hollanda Veliaht Prensi İstanbul gezisini iptal etti

Güncelleme Tarihi:

Hollanda Veliaht Prensi İstanbul gezisini iptal etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2002 01:56

Alanya’da 7 yıl önce tecavüz ettiği üçü Hollandalı biri Rus dört turistten ikisini öldüren Hakan Karayavuz’un şartlı tahliyeden yararlanarak serbest kalması, Hollanda’nın sert tepkisine neden oldu. Karayavuz’un önceki gün karakol çıkışında Hollandalı bir gazeteciye tokat atması da bardağı taşıran son damla oldu.

Avrupa basınında, İngiliz Kraliyet Ailesi’nden sonra en popüler hanedan olarak kabul edilen Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexander ve eşi Prenses Maxima bu hafta İstanbul’a yapacağı ziyareti, protesto amacı ile erteledi.

Bu iptal ile Türkiye, her yere beraberinde onlarca gazeteci ile giden ve ülkenin tarihi, turistik güzelliklerini inceleyecek olan Hollanda Veliahtı’nın Türkiye’nin tanıtımına yapacağı katkı fırsatını da kaçırmış oldu.

Hollanda hükümetinin Türk Dışişleri’ne ilettiği resmi açıklamasında, Hakan Karayavuz’un ‘yeniden mahkûm edilmesi konusunda açıklık bulunmadığı’ için ziyaretin yapılmamasına karar verildiği belirtildi.

Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexander ve eşi Maxima, bu hafta İstanbul’a giderek, iki gün boyunca başta Topkapı Sarayı olmak üzere tarihi ve turistik yerleri gezecekti. Kraliyet Ailesi daha sonra da, ‘Hollanda Sarayı’ olarak bilinen tarihi binanın açılışına katılacaktı. Tecavüzcü Karayavuz’un tekrar cezaevine konulmasına bağlı olarak Hollanda’nın yeni tavrı merakla bekleniyor.


Cem ikna edemedi

Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in de Holalanda’daki gerginliği çözme çabası yeterli olmadı. Telefonda, Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetini anlatan, ancak kararı mevcut hukuk sisteminin belirleyeceğini söyleyen Cem’in bu yanıtı, Hollandalı meslektaşı Jozias van Aartsen’i tatmin etmedi ve Hollanda hükümeti Veliaht Prens’in
iptal etmeye karar verdi. Dışişleri Bakanlığı da Adalet Bakanlığı’ndan bilgi istedi. Dışişleri, gönderdiği bilgi notunda bu konunun Türkiye’nin imajı açısından hayati önem taşıdığını özellikle vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!