Hoca'nın son anları

Güncelleme Tarihi:

Hocanın son anları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

3'üncü partisi de kapatılan Erbakan, yasal siyasetteki son haftasına girdi. 5 yıl süreyle siyaset sahnesinden uzaklaştırılan Erbakan, gerekçeli kararla birlikte sade vatandaş sıfatı ile ifade vermeye çağrılacak. Erbakan ve arkadaşları hakkında çeşitli davalar açılabilecek.

RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan dün ‘yasal siyasetteki’ son haftasına girdi. RP lideri, gerekçeli karar Resmi Gazete'de yayımlanınca 6 arkadaşıyla birlikte 5 yıl süreyle siyaset arenasından uzaklaştırılacak. Erbakan'ın yıllardır TBMM'nin raflarında tozlanan, ‘‘RP'nin iktidara gelişi kanlı mı olacak tatlı mı’’ dosyası, Ankara DGM'de açılacak. Milletvekilliği zırhından yararlanan Erbakan, gerekçeli kararla birlikte sade vatandaş sıfatı ile ifade vermeye çağrılacak. Erbakan'la birlikte kader arkadaşları Şevket Kazan, Ahmet Tekdal, RP'den şike istifası yapan Hasan Hüseyin Ceylan, Halil İbrahim Çelik ve Şevki Yılmaz'ın da milletvekilleri düşecek. Erbakan ve beş arkadaşı, 5 yıl süreyle siyasetten yasaklı olacaklar. Mahkeme kararı ile siyasetten yasaklanan ve belediye başkanlığı düşürülen RP'li eski Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Karatepe'ye de, ikinci kez 5 yıllık siyaset yasağı geldi. Ankara DGM Başsavcılığı, gerekçeli kararın açıklanmasıyla, RP bağlantılı soruşturmaları derinleştirecek. RP'lilerin zamanaşımına uğramayan yasalara aykırı söz ve eylemleri de ayrıca soruşturma ve dava konusu yapılabilecek. Erbakan'ın, Kanal 7'yi ‘cihat kanalı’ olarak niteleyen ve Başsavcı'nın ek delil olarak sunduğu konuşması da İstanbul DGM tarafından soruşturulmuş ve takipsizlikle sonuçlanmıştı. Kararla birlikte bu konuşmanın da yeniden soruşturma konusu yapılabileceği bildiriliyor.

ŞİMDİ NE OLACAK?

- Resmi Gazete'de yayımlanacak Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının yayımı ile birlikte karar yürürlüğe girecek. RP tüzel kişiliğini bitiren süreçteki yayıma ilişkin şekil şartı da tamamlanmış olacak. Erbakan'ın yaklaşık 30 yıllık siyasi yaşamı boyunca kurduğu üçüncü parti tarihe karışacak.

- Erbakan yargılanacak Erbakan'la birlikte milletvekilliği düşen Şevket Kazan, Ahmet Tekdal, Şevki Yılmaz, Hasan Hüseyin Ceylan ve Halil İbrahim Çelik'in DGM'lerde yargılanmaları için düğmeye basılacak.

- Fezlekeler gönderilecek RP'lilerin dokunulmazlıkları düşecek ve yıllardır TBMM'de bekleyen fezlekeleri de işlem yapılmak üzere ilgili savcılıklara ve Ankara DGM'ye gönderilecek.

- Tutuklamalar gündeme gelecek Erbakan'ın tutuklu mu, tutuksuz mu yargılanacağına ise Ankara DGM yedek hakimlik karar verecek. Savcılığın talep etmesi halinde, Erbakan yedek hakimlik tarafından tutuklanabilecek.

Bu arada Anayasa Mahkemesi toplam 300 sayfaya yaklaşan gerekçeli kararın görüşülmesini dün de tamamlayamadı. Üyeler kararın Avrupa'da dava konusu yapılması olasığılı nedeniyle, metnin satır satır elden geçiriyor.

DGM'ler hapsini isteyebilir

Kapatılan RP'nin lideri Necmettin Erbakan'la birlikte RP'li Halil İbrahim Çelik ile RP'den şike istifası yapan Hasan Hüseyin Ceylan ve Şevki Yılmaz'ın, ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrikten’ 4.5 yıla kadar ağır hapisle yargılanmaları için DGM'ler iddianame düzenleyecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!