Hocaları aynı

Güncelleme Tarihi:

Hocaları aynı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bir zamanların iki kutup partisi CHP ile MHP arasında giderek artan sıcak ilişkilere bir yenisi daha eklendi. MHP üst düzey yöneticilerinin CHP'ye olan ilgileri, Baykal'ın, Bahçeli'nin rehber aldığı ünlü Türk düşünürü Şeyh Edebalı'nın söylerini çerçeveletip, baş köşesine asmasıyla daha da ilginç bir hal aldı.

MHP ile CHP arasındaki ilginç ‘temaslar’ yeni bir boyut kazandı. MHP'nin üst düzey yöneticilerinin CHP ile olan ilgileri, CHP Lideri Deniz Baykal'ın ünlü Osmanlı düşünürü Şeyh Edebalı'yı rehber edinmesiyle bir adım daha ilerledi. Edebalı, yıllardır MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin de rehber aldığı en önemli düşünürlerden biri. Baykal, Şeyh Edebalı'nın Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'ye yazdığı vasiyeti rehber edinerek evdeki yatak odasıyla, genel merkezdeki makam odasının baş köşelerine asmıştı. Şeyh Edebalı'nın bu ünlü sözleri MHP Genel Merkezi ile bazı parti örgütlerinin duvarlarını da süslüyor. Siyasi yaşamında bu felsefeyi titizlikle uygulayan Bahçeli, Edebalı'nın bu vasiyetini kendi temkinli çizgisine uygun olarak, radikal ve tepkili partilileri yatıştırmak için eğitim aracı olarak da kullanıyor. Bahçeli, son olarak 23 Temmuz 2000 tarihinde Bursa'da katıldığı Kocayayla Türkmen Şöleni'nde bu vasiyeti vurgulamıştı. ‘Sakin ve çok konuşmayan’ tavırlarıyla dikkat çeken Bahçeli, Kocayayla Türkmen Şöleni'ndeki konuşmasında partililere şöyle seslenmişti:

SADECE KILIÇLA KURULMADI

‘‘Osmanlı-Türk medeniyetinin sadece kılıçla kurulmadığını iyi bilmek lazımdır. Milletimizin manevi önderlerinden olan Şeyh Edebalı, uysallığı, sabrı, hoşgörüyü ve adaleti öğütlediği vasiyetinde Osman Gazi'ye şöyle hitap etmiştir: Ey oğul, sabretmesini bil, vaktinden önce çiçek açmaz. Şunu da unutma insanı yaşat ki, devlet yaşasın.’’ Kocayayla Şöleni'nde, bu sözlerle adeta radikal partililere telkinlerde bulunan Bahçeli, konuşmasının devamında şöyle demişti: ‘‘Edebalı'dan bu öğütleri alan Osman Gazi de, oğlu Orhan Gazi'ye seslenirken şunları söylemiştir: 'Öfken ve nefsin bir olup aklını yener. Daima sabırlı, sebatlı ve iradene sahip olasın. Dünya senin gözlerinin gördüğü gibi büyük değildir. Bütün fethedilmiş sırlar, bilinmeyenler, görülmeyenler, senin fazilet ve erdemlerinle gün ışığına çıkacaktır.’’'

SOLCULUKLA SUÇLANIYOR

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin CHP ile yakınlığı bununla bitmiyor. Bahçeli'nin babası Salih Bahçeli'nin de eski bir CHP'li olduğu biliniyor. Salih Bahçeli'nin geçmiş yıllarda CHP ile bağı, partinin adayı olmasına kadar varmıştı. Salih Bahçeli, Ticaret Odası Başkanlığı seçimine CHP adayı sıfatıyla katılmıştı. Bahçeli, ‘uzlaşmacı ve ılımlı’ çizgisi nedeniyle MHP'nin 5 Kasım'da yapılacak kongresinde parti içindeki rakipleri tarafından ‘CHP’li-solcu' olmakla suçlanıyor. Bu suçlamayı getirenler arasında MHP'den ayrılarak ATP'yi kuran Alparslan Türkeş'in Tuğrul Türkeş ile daha önce Bahçeli'nin seçildiği kongrede genel başkan adayı olan Ramiz Ongun ve şimdiki rakibi MHP MKK üyesi Şerafettin Toperi de bulunuyor. Ayrıca BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu da Bahçeli'linin ‘‘MHP'yi solculaştırdığını’’ savunuyor. MHP ile CHP'nin ilgisi bu kadarla da kalmıyor. TBMM Başkanı seçilen MHP'nin önde gelen isimlerinden Ömer İzgi'nin de ‘eski bir CHP’li' olduğu biliniyor. İzgi'nin gençliğinde ailesinin etkisiyle CHP saflarında yer aldığı, ardından evlendikten sonra eşinin de etkisiyle MHP'ye yöneldiği ortaya çıkmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!