Hizbullah'a ağır darbe

Güncelleme Tarihi:

Hizbullaha ağır darbe
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 05, 2001 12:15

Adana ve Niğde'de Hizbullah'a yönelik operasyonlarda örgüte büyük darbe indirildi. Örgütün en üst düzey liderlerinden Ürük öldürüldü, Bayancık yakalandı.

Haberin Devamı

Operasyonlar Nuh Mete Yüksel'in gözetiminde yapıldı

Adana ve Niğde'de, terör örgütü Hizbullah'a yönelik operasyonlarda ele geçirilen 2'si kadın 6 kişinin Adana Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulamalarının sürdürüldüğü, evlerde bulunan 11 çocuğun da ifadesine başvurulduğu bildirildi.
Pozantı'da Sülhaddin Ürük'ün ölü ele geçirildiği yayla evine yönelik operasyon, DGM Başsavcısı Nuh Mete Yüksel'in gözetiminde gerçekleştirildi. Bu arada, eş zamanlı olarak Niğde'nin Ulukışla İlçesi'ne bağlı Çiftehan Beldesi'ndeki örgüt evine düzenlenen operasyon da Başsavcı Yüksel'in bilgisi dahilinde yapıldı.
Operasyonlarda, terör örgütünün şurasında yer alan üst düzey yöneticilerden Hacı Bayancık, kurye olarak faaliyet gösteren Halil Aslan, Mehmet Veysi Özel ile Naci Mungan sahte kimlikli bir terörist ile adları açıklanmayan 2 kadın ve 11 çocuk yakalandı. Bunlardan bir erkek ile bir kadın ve 5 çocuğun Niğde'deki operasyonda ele geçirildikleri bildirildi.
Gözaltındaki sanıkların sorgulanmalarının sürdüğünü belirten Emniyet yetkilileri, operasyonların sürdürülebileceğini ifade ettiler.
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, terör örgütü Hizbullah-İlim Grubu'na yönelik olarak 17 Ocak 2000 tarihinde başlatılan ve ülke genelinde yaygınlaştırılan operasyonlar sonucu örgüt liderinin ölü, bir çok üst düzey mensubu, örgüt arşivi, sığınakları ve silah depolarının ele geçirildiği, çok sayıda faili meçhul eylemin aydınlatıldığı ve örgütün taktik-stratejilerinin deşifre edildiği belirtildi.
Devam eden süreçte özellikle terör örgütünün sorumlu düzeydeki mensuplarının yakalanmasına yönelik istihbari ve operasyonel çalışmalara yoğunluk kazandırıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

''Bu meyanda, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı koordinesinde sürdürülmekte olan Yüreğir Planlı İstihbarat Operasyonu kapsamında yapılan çalışmalar 5 Eylül 2001 günü sabah saatlerinde alarm durumuna geçirilerek Adana ili Pozantı ilçesi Tekir Yaylası'nda ve Niğde ili Çiftehan ilçesinde bulunan örgüt evlerine Jandarma ve polis tarafından ortaklaşa operasyonel çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Her iki örgüt evine eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda,

Haberin Devamı

 Terör örgütü şurasında yer alan üst düzey yöneticilerinden Aziz (K) Sülhaddin Ürük ölü olarak ele geçirilmiştir.

 Terör örgütü şurasında yer alan üst düzey yöneticilerinden Harun-Hafız (K) Hacı Bayancık, 

 Terör örgütünde kurye olarak faaliyet gösteren Burak (K) Halilarslan,

 Örgütün arşivcisi, bilgisayarcı, aynı zamanda kurye-askeri kanat mensubu olup Hüseyin Velioğlu'na çok yakın olan Muhammed (K) Mehmet Veysi Özel ile

 Naci Mungan sahte kimlikli bir terörist ve örgüt mensuplarının yanlarında bulunan eş ve çocukları göz altına alınmıştır.

Yapılan operasyonlar sonucu örgüt mensuplarına ait 2 adet browningmarka tabanca, yakılmak suretiyle tahrip edilmiş örgüt arşivi niteliğindeki bir adet bilgisayar ve bol miktarda doküman, bir adet renkli fotokopi makinası, sahte kimlik yapımında kullanılan malzemeler, 49 bin 182 dolar ile 57 bin mark, 100 gulden, 5 adet cep telefonu, bir adet Hundai marka minibüs ele geçirilmiştir.''

Haberin Devamı

Adana ili Pozantı ilçesi Tekir Yaylası'ndaki iki katlı binanın emekli bir öğretmene ait olduğu ve maddi ihtiyaç sebebiyle kendisi tarafından kullanılmayıp bahse konu örgüt mensuplarına 'bilinçsiz' olarak kiralandığının anlaşıldığı belirtilen açıklamada, sözkonusu binanın örgüt mensuplarınca terör örgütüne ait yeni arşiv bilgilerinin ele geçirilmesini önlemek amacıyla çıkartılan yangın esnasında yandığı kaydedildi.

Açıklamada, terör örgütü Hizbullah-İlim Grubu'na yönelik istihbarive operasyonel çalışmalara ülke genelinde devam edildiği bildirildi.

ÜRÜK, KAÇARKEN ÖLDÜRÜLDÜ

Hizbullah Davası'nda 12 yıl ağır hapis

Mersin'de, Hizbullah'a yönelik operasyonlarda yakalanan 2 kişi, ''örgüte üye olmak'' suçundan Adana DGM'de 12 yıl 6'şar ay ağır hapis cezasına çarptırıldı.
Adana 2 No'lu DGM'deki duruşmada, tutuklu sanıklar Yusuf Özdilli ve Mehmet Selim Akyüz ile avukatları hazır bulundu.
Duruşmada, son savunmalarını yapan Yusuf Özdilli ve Mehmet Selim Akyüz, haklarındaki iddiaları kabul etmediklerini belirterek, şunları söylediler:
''Terör örgütü ile yakından uzaktan hiçbir ilgimiz yoktur. Ne bu örgüte üye olduk ne de yardım ve yataklık yaptık. 10 aydır cezaevinde bulunuyoruz. Yeterince mağdur olduk. Bundan sonra karar mahkemenin. Mahkemeye olan inancımız sonsuzdur. Beraatımızı, olmazsa kefaletle tahliyemizi istiyoruz.''
Avukatları da, müvekkilleri hakkında ele geçirilen özgeçmiş raporlarının gerçeği yansıtmadığını ve delil sayılamayacağını ifade ederek, ''Kesin hiçbir delil yok. Özgeçmiş raporu doğrultusunda, kişiler suçlanmamalı. Kefaletle tahliyelerini talep ediyoruz'' dediler.
Mahkeme heyeti, verilen aradan sonra, sanıklar Yusuf Özdilli ve Mehmet Selim Akyüz'ü Hizbullah'a üye olmak suçundan 12 yıl 6'şar ay ağır hapis cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

Adana'nın Pozantı İlçesi'nde düzenlenen operasyonda, terör örgütü Hizbullah'ın üst düzey yöneticisi Sülhaddin Ürük'ün kuşatma altındaki evden kaçmaya çalışırken, ihtara uymaması üzerine açılan ateş sonucu öldürüldüğü öğrenildi.

Emekli öğretmen Osman Koç'a ait Pekmez Tepesimevkii Yeşilyayla Mahallesi, 34 Sokak, 22 no'lu evi, kendisini Şanlıurfalı ve ''Hacı'' olarak tanıtan, minibüsle halı ticareti yaptığını söyleyen bir kişi, Haziran ayında 650 milyon liraya sezonluk olarak kiraladı.

Evdeki erkeğin her gün minibüsle ayrıldığını belirten komşuları şunları söylediler:

''Evde bir kadın, 15 yaşlarında bir kız, 7 çocuk bulunuyordu. Hatta 20 gün kadar önce de kadın bir erkek çocuk doğurdu. Ancak, fazla bir diyaloğumuz yoktu. Kapalı bir aile görünümü veriyorlardı. Çocukları fazla konuşmazdı. Zaman zaman bazı ziyaretçileri olurdu. Ama, dikkat çekmezlerdi.

Haberin Devamı

ARŞİVİ YAKTILAR

Bu sabahki operasyona kadar da olayı bilmiyorduk. Güvenlik güçlerinin anonsları üzerine uyandık. Bir kişi kaçmaya çalışırken, (dur) ihtarına uymayınca açılan ateş sonucu vuruldu. Zaten, operasyon öncesinde de evdekiler içerdeki çocukları dışarı göndermişlerdi.''
Bu arada, iki katlı evin kapısının mühürlendiği, bazı bölümlerde arşiv bilgilerinin ele geçirilmesini önlemek amacıyla çıkartılan yangın nedeniyle duman isleri bulunduğu ve pencerelerinin kırık olduğu gözlendi.

Operasyonda, Hizbullah'ın üst düzey yöneticilerinden Sülhaddin Ürük ölü ele geçirilmişti.  Bu arada, Adana ve Niğde'de eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda yakalanan, terör örgütü şurasında yer alan üst düzey yöneticilerden Hacı Bayancık, kurye olarak faaliyet gösteren Halil Aslan, Mehmet Veysi Özel ile Naci Mungan sahte kimlikli kişilerle adları açıklanmayan 2 kadının Adana Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanmasına devam edildiği bildirildi.

NİĞDE'DEKİ EV İKİ AY ÖNCE KİRALANMIŞ

Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı Çiftehan beldesinde düzenlenen operasyonda da, Hizbullah'ın üst düzey yöneticisi ile ailesinin kaldığı evin, 2 ay önce 200 milyon liraya kiralandığı belirlendi.
''Örgüt şurası''nda yer alan üst düzey yöneticilerden Harun-Hafız kod adlı Hacı Bayancık'ın oturduğu tespit edilen Çiftehan beldesindeki ev, bu sabaha karşı yapılan operasyon sonrası Çiftehan Jandarma Karakol Komutanlığı tarafından mühürlendi.

EVE SIK SIK MÄ°NÃœBÃœS GELÄ°RDÄ°

Operasyonun görgü tanığı ev sahibi Durmuş Ali Akalın'ın 16 yaşındaki kızı İ.A, sabah erk saatlerde başlayan operasyonda, çok sayıda silah sesi duyduğunu, evin kırılan pencerelerinden iki adet gözyaşartıcı bomba atıldığını söyledi.

Yakalanarak gözaltına alınan Hacı Bayancık'ın 2 ay önce kaplıcalara girmek amacıyla 200 milyon lira ücret ödeyerek evlerini kiraladığını anlatan İ.A, ''kira süresi bu cumartesi günü doluyordu. Evde bu kişinin dışında bir kadın ile 5 çocuk bulunuyordu. Bizlerle fazla görüşmezlerdi. Kadın, kara çarşaflı olarak dolaşırdı. Dikkatimizi çeken bir başka husus ise eve sık sık bir minibüsün gelmesiydi'' dedi.
Olay sonrası, ev sahibi DurmuÅŸ Ali Akalın'ın da Jandarma tarafından ifadesi alınmak üzere Adana'ya götürüldüğü öğrenildi.Â
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!