Hizbullah İsrail'e karşı savaş hazırlığında

Güncelleme Tarihi:

Hizbullah İsraile karşı savaş hazırlığında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2010 17:22

Hizbullah, İsrail'le yaptığı son savaştan bu yana silahlanma ve istihbarat alanlarındaki gücünü önemli ölçüde artırdı. Bu durumu göz önünde bulunduran analistler, iki taraf arasında çıkacak yeni bir savaşın, öncekine kıyasla çok daha büyük bir yıkıma neden olacağı uyarısında bulunuyor.

Haberin Devamı

Hizbullah’ın 2006’da İsrail ile savaşı kışkırttığı yer, sınırdaki çalılıklarla çevrili Aita El Şaab köyüydü. O zamandan bu yana, Şii örgütün destekçileri hiç savaş yaşanmadığı için neredeyse hayal kırıklığı yaşıyor.

 

Bundan üç yıl önce, Hizbullah gerillaları sınırı birkaç yüz metre geçti ve köye, pusuya düşürüp öldürdükleri iki İsrailli askerin cesetleriyle döndü. Bugün Lübnan’ın güneyini yeniden inşa eden Hizbullah yetkilileri ve destekçileri, bölgedeki nüfusunu artırarak ve silahlandırarak İsrail’e bir mesaj gönderiyor.

 

Lübnan Parlamentosu'na üye olan Hizbullah yetkilisi Ali Feyyad, “Biz uyumuyoruz, hazırlanıyoruz” dedi. Lübnanlı analistler, Hizbullah’ın sergileyeceği sert duruşla bir başka savaşı engelleyebileceğini söylerken, yaşanacak olası bir çatışmanın örgütün iç politikadaki konumunu güçlendireceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

 

HİZBULLAH GÜCÜNÜ ARTIRDI

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a göre, örgüt 2006’daki savaş dönemine kıyasla elindeki füze miktarını artırarak, 40 bine çıkardı. Hizbullah, savaş esnasında İsrail üzerine dört bin füze yollamıştı.

 

2008 yılında veto gücünü elinde bulundurarak, Lübnan parlamentosuna giren Hizbullah’ın, elde ettiği konumun verdiği sorumlulukla İsrail ile ikinci bir yıkıcı savaşa girilebileceğine yönelik düşünceleri etkisiz kılması beklendi. Ancak İran ile yakın bağlara sahip olan ve milis gücüne güvenen örgütün liderleri, İsrail'le yeni bir savaşa hazır olduklarını belirtti.

 

Hizbullah liderlerini yüreklendiren başka sebepler de var. Hizbullah’ın İran’daki liderleri, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın 2009’daki tartışmaları seçimlerinden bu yana güç kazandı. Hizbullah, İran ve Basra Körfezi’ndeki ülkelerden aldığı bağışlarla çok maliyetli bir yeniden inşa projesini tamamladı. 10 katlı apartman blokları, bir zamanlar Hizbullah’ın en üst düzey kurum ve liderlerine ev sahipliği yapan Beyrut’un Harat Hurayk banliyösünü kapladı. Parasını İran’ın sağladığı yeni asfalt yollar, güney Lübnan’ın iç kısımlarındaki ve sınırdaki köylerini ana yollara bağladı.

Haberin Devamı

 

Daha da önemlisi, Hizbullah’ın hükümetteki rolü Lübnan istihbarat birimleriyle işbirliğini artırdı. Böylece, Lübnanlı yetkililer son iki yıl içinde İsrail casusu olduğunu öne sürdükleri 100’den fazla kişiyi tutukladı. Lübnan’ın güneyindeki yenilenme, 2006’da neredeyse yok olan ancak yeniden inşa edilen Aita el Şaab’da görülebiliyor. Savaştan bu yana, şehrin nüfusu yüzde 30 artarak 12 bine ulaştı.

 

Bir zamanlar tarla görevi gören İsrail sınırındaki tepelere devasa evler inşa edildi. Bu yapılar, İsrail birliklerinin ilerlemesini zorlaştıracak ve Hizbullah militanlarına kara muharebesinde avantaj sağlayacak.

 

2006’daki savaşı sonlandıran Birleşmiş Milletler (BM) kararına göre, Hizbullah'ın sınır ile Litani Nehri arasındaki yaklaşık 30 kilometrelik alanı silahsızlandırması gerekiyordu. Ancak Hizbullah stratejik öneme sahip kasabalarda kol geziyor, yabancıları sorguluyor. Yerleşimciler ve militanlar, sınırdaki bölgelere konuşlandırılıyor. Dahası, Hizbullah Lübnan’ın güneyindeki Şii Müslümanların desteğini kazanmış görünüyor.

 

Haberin Devamı

SURİYE VE LÜBNAN YOK OLUR

Hizbullah’ın kurucularından Mahmud Komati, örgütün lideri Nasrallah’ın konuşmalarında defalarca belirttiği gibi, Hizbullah’ın istediği şeyin İsrail’e karşı sahip olduğu caydırıcı dengeyi korumak olduğunu söyledi. Örgüt, bir sonraki savaşı başlatmak istemiyor ama misilleme yapma gücünü artırmayı amaçlıyor.

 

Hizbullah, İran ve Suriye ile olan stratejik ittifakında da, geçmişe kıyasla gösterdiği çekingenliği bir tarafa bıraktı. Bugün, örgütün liderleri ABD veya İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine saldırması halinde bir kenarda duramayacaklarını belirtti.

 

ABD Savunma İstihbarat Kurumu’nda görev yapan Washington Yakın Doğu Çalışmaları Enstitüsü uzmanı Jeffrey White, İsrail ile Hizbullah arasında yapılacak yeni bir savaşın 2006’ya kıyasla çok daha yıkıcı olacağını ve Suriye ile İran’ı da içine çekebileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

 

Lübnan parlamentosunda yer alan emekli General Walid Sukaria ise, İsrail’in, Hizbullah, İran ve Suriye’yi içine alan “direniş eksenine” saldırmadan önce iki defa düşünmesi gerektiğini belirtti. Sukaria, “Bir savaş çıkarsa Suriye ve Lübnan yok olur ama bu sonuç İsrail’in çıkarına değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!