Hitler'e inat sigaraya devam

Güncelleme Tarihi:

Hitlere inat sigaraya devam
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

En son ‘ari ırk’ yaratmak isteyen Nazi lideri Adolf Hitler, Almanya'yı sigaradan temizlemeye kalkışmış, başarılı olamamıştı. Sevgilisi Eva Braun bile gizlice onu sigarayla aldatır, üstüne nane şekeri yiyerek suçunu örtbas etmeye çalışırdı. Almanlar geçtiğimiz günlerde bir kez daha sigarayı yasaklamaya kalktılar. Ancak Sağlık Bakanı bile yasağa karşı çıkınca dumansız Almanya özlemi başka bir bahara kaldı.

ABD'de sigaraya karşı katı kuralların getirilmesinin ardından Marlboro-man aradığı yeryüzü cennetini Almanya'da buldu. Çünkü Almanya, sigara yasağının bulunmadığı dünyanın ender ülkelerinden biri. İsteyen istediği zaman, çakmağını cebinden çıkararak sigara tüttürebiliyor. Hastane koridorlarında bile sigara otomatlarına rastlamak mümkün. Sigara içmeyenleri ise düşünen pek yok.

Başbakan Helmut Kohl'ün Hrıstiyan Demokratlar Partisi'nden (CDU) Roland Sauer, bir yasa tasarısı hazırlayarak bu serbestiye son vermek istedi. Bir yıldan bu yana parlamento komitelerinde beklenen yasa neyse önceki gün gündeme geldi. Yasaya göre, restoran ve barlarda sigara içilmeyen bölmeler oluşturulacak, yasağa uymayanlar 100 Mark, yasağı uygulamayan şirketler ise 5 bin Mark para cezası ödeyeceklerdi.

Başta Başbakan'ın pipo tiryakisi olduğu Bundestag'ta (Federal Parlamento) parlamenterler bu yasağa fazla yüz vermedi. Sağlık Bakanı Horst Seehofer, sigara yasağını ‘himayeci ve gereksiz’ bulduğunu açıklayadı. Seehofer, ‘Eğer sigara içmeyenler gibi içenlerin de haklarını korumak istiyorsak, yasaklar koymak yerine halkı bilgilendirmeliyiz. İnsanlar, alışkanlıklarının devlet tarafından kontrol edilmesini istemiyor’ diye yasağa karşı çıktı.

Sağlık Bakanı bile itiraz edince bu yasa için zaten bireysel oy kullanma hakkı tanınan altı partinin milletvekilleri sigara yasağını gönül rahatlığıyla reddettiler. Yaklaşık 1.5 saat süren tartışmalardan sonra yapılan oylamada, 626 milletvekilinden 336'sı sigara yasağı uygulamasına karşı çıktı. 256 parlamenter yasaktan yana oy kullanırken, 34 parlamenter de çekimser oy verdi.

Kamuoyu araştırmaları Almanlar’ın üçte ikisinin sigara içilmesine sınırlama getirmesini istediğini ortaya koyuyor. Araştırmalara göre her yıl Almanya'da dudaklarına sigara bile koymayan 400 kişi sigara dumanına maruz kaldıkları için ölüyor.

İngiliz Channel 4 Televizyon Kanalı'nda yayınlanan ‘Cancer Wars’ (Kanser Savaşları) adlı belgesele göre ilk kez Hitler döneminde yapılan araştırmalarda İngiliz ve Amerikalılar’dan çok önce Alman bilim adamları 1941 yılında sigaranın kansere yol açtığını belirlemişlerdi. Hitler, sağlıklı, kusursuz bir Alman ırkı yaratılması için çok çaba verdi. Ancak Yahudileri acımasızca katleden Hitler'in İkinci Dünya Savaşı'nda yenik düşüp intihar etmesiyle birlikte Almanya'da belki de Nazi liderine inat sigara tiryakilerinin sayısı çığ gibi arttı. Bu gidişle artmaya devam da edecek...

Sigara yasağı nerede, nasıl?

Kanada

Toronto sınırları içinde bulunan tüm barlar yasak kapsamında.

Hollanda

Bazı kamu mekanlarında sigara içmek yasak.

İsveç

Büyük restoranlarda sigara içilmeyen bölümler bulunması gerekiyor.

İtalya

Bazı kamuya açık mekanlarda sigara yasak. Ancak genelde yasağa uyulmuyor.

Yunanistan

Bazı kamu binalarında sigara içilmiyor.

Çin

1995 yılından bu yana kamuya açık binalarda sigara içilmesi sınırlandırıldı. Ancak bu yasağa uyan yok. Medyada sigara reklamı yasak.

ABD

1 Ocak 1998 itibariyle California'da bar ve restoranlar da yasak kapsamına alındı. New York'ta 1 Ocak 1995 tarihinden bu yana büyük restoran ve barlarda sigara tüttürmek yasak.

İspanya

Sağlık, eğitim kurumlarında ve toplu taşıma araçlarında sigara içilmiyor.

Hindistan

1997’den bu yana kamuya açık yerlerde sigara içmek yasak.

Tayland

1992 yılından bu yana birçok kamu mekanında sigara yasak.

Avustralya

Victoria, Batı Avustralya ve Güney Avustralya eyaletlerinde çok ağır yasaklar uygulanıyor.

Yeni Zelanda

1990 tarihinden beri halka açık mahallerde, otobüs ve trenlerde sigara yasak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!