Hitit Tanrısı heykeli tesadüfen bulundu

Güncelleme Tarihi:

Hitit Tanrısı heykeli tesadüfen bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2007 11:13

İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Karakuyu belde meydanına 13 yıl önce taş diye dikilen Hitit Tanrısı heykelinin bir parçası, bir arkeoloğun beldeyi ziyaretinde ortaya çıkarıldı. İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü arkeologlarından Mahir Atıcı'nın farkına vardığı heykelinin sağ bacağı ve mızrağı, İzmir Arkeoloji Müzesi'ne taşındı.

Haberin Devamı

Atıcı, belde sakinlerinin 13 yıl önce beldede meydan düzenlemesi yapıldığını ve bu sırada köy mezarlığında bulunan bir sütunun meydana yerleştirildiğini öğrendiğini kaydetti. Sütunun meydana yatık yerleştirildiğini ve mezarlık yakınında bulunan sütunun yetkili makamlara haber verilmediğini ifade eden Atıcı, şunları söyledi:

“İnceleme gezisi için beldeye gittim. Tesadüfen meydandaki sütunu gördüm ve yanına giderek tarihi boyutunu inceledim. Tanrı figürünün bacak kısmı olduğunu anladım. Kısa tunik kısmı (elbisesi), bacağı ve ucu kıvrık ayakkabısıyla tipik Hitit özelliği taşıyan rölyefte mızrak da bulunduğunu fark ettim. Sütunun üst kısmı ve yan tarafı hakkında kesin bilgi yok. Görür görmez bunun Hititlere ait olduğunu anladım.”

Eserin “taş” olarak nitelendirilmesinin, tarihi eser kaçakçılarından korunmasını sağladığını dile getiren Atıcı, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Bizim için eserin maddi değil, bilimsel önemi var. Bu kalıntı, Hititlerin Torbalı bölgesinde yaşadığını kanıtlayan bir belge. Aynı beldede bir höyük mevcut. Araştırılması gereken çok önemli bir konu. Kazı yapılması halinde Hititlerin Batı Anadolu'daki yerleşimiyle ilgili önemli ip uçlarına rastlayabileceğimizi düşünüyorum. Hititlere ait ilk eser, yıllar önce bulunan Kemalpaşa'nın Nif Dağı Karabel mevkisinde kaya üzerindeki kabartmadır. Buradan anlıyoruz ki Hititler, İzmir ve Ege Bölgesi'nde hüküm sürmüşler. Bu bilinen bir gerçekti, ancak bulduğumuz sütun üzerindeki rölyefle daha da pekiştirmiş olduk. Belde sakinleri sütunun üzerindeki rölyefi fark etmemiş. Kalıntı iyi ki taş sanılmış. Yoksa tarihi eser kaçakçıları götürürdü.”

Atıcı, heykel parçasının İzmir Arkeoloji Müzesi'ne götürüldüğünü belirtti.

HİTİTLERİN TARİHÇESİ

Hititlerin Anadolu'ya göç tarihleri kesin olarak bilinmiyor. MÖ 2000 yıllarında Hint-Avrupa kavimlerinin doğuda Kafkasya üzerinden Anadolu'ya girdikleri ve Çanakkale Boğazı'ndan Anadolu geldikleri belirtiliyor. Hatti Beyliklerini egemenlikleri aldıktan sonra ekonomik gücü ellerinde tuttular. Anadolu'da ilk kez organize devlet kuran Hititlerin başkenti olan Boğazköy (Hattuşa), dağlık-engebeli bir arazide kurulmuş olup Çorum'a uzaklığı 82 kilometredir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!