Hipnozla diş tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Hipnozla diş tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2005 17:16

Dişçi koltuğundan korkan ve bu nedenle diş ağrılarına katlanmak zorunda kalanlar için 'hipnoz'un tedavide alternatif yöntem olarak ilgi gördüğü bildirildi.

Haberin Devamı

Yedi Tepe Üniversitesi'nde tıbbi hipnoz üzerine dersler veren ve aynı zamanda korkuları nedeniyle diş tedavisi yaptıramayan hastalarına hipnozu 32 yıldır uygulayan Tıbbi Hipnoz Derneği Başkanı Diş Hekimi Ali Eşref Müezzinoğlu, hipnozla diş tedavisinin son dönemlerde ilgi görmeye başladığını söyledi.

Bu konuda çeşitli seminerlere de katılan Müezzinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hipnozun dünyada tıbbi alanda yaygın olarak uygulandığını, diş hekimlerinin bu alanda çoğunluk olarak önemli yeri bulunduğunu kaydetti.

Dişçi koltuğu korkusunun toplumda yaygın olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, bu korku nedeniyle çok sayıda kişinin diş ağrısı çekmeyi, dişçi koltuğuna oturmaya tercih ettiğine dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Hipnozla tedavi olabileceğine inanlara uygulanan yöntemde, hasta dişçi koltuğuna evindeki koltuğa oturur gibi rahat oturabilir. Hasta bilinci açık bir şekilde tedavi boyunca ağrı, acı hissetmez, uzun süre ağzı açık kalsa da yorulmaz. Bu hem hastanın rahatça tedavi olmasına imkan verir, hem de doktorun rahat bir şekilde çalışmasını sağlar.”

Hipnozun mutlaka bu konuda eğitim almış kişiler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu, hipnozun her hastaya da uygulanamayacağını belirterek, “Bir kişiye hipnoz yapabilmemiz için öncelikle üç şartın yerinde olması gerekir. Genel sağlık durumu iyi olan hastanın bilincinin açık olması, hipnoza inanması ve size güvenmesi gerekir” diye konuştu.

BİLİNÇLİ HİPNOZ

Müezzinoğlu, hastalara tedavi sırasında 'bilinçli hipnoz' uyguladıklarını belirterek, bilinçli hipnozda, hastanın uyutulmadığını, bilincinin açık olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“Bizim yaptığımız sadece kaptanlık, rehber ve danışmanlıktır” diyen Müezzinoğlu, “Bütün potansiyel hastadadır. Hasta tedavi sırasında tüm verilen komutları alır, bilinçli zihninden geçirerek, bilinçli zihnine uyarı verir. Böylece dişçi koltuğundaki hasta su sesini Manavgat Şelalesi'nin sesi, dişlere verdiğimiz havayı rüzgar sesi, ağızdan çıkan hoş olmayan kokuları ise en sevdiği çiçeğin kokusu olarak algılayabilir” diye konuştu.

Müezzinoğlu, bilinçli hipnozun diş tedavisinden sonra en çok jinekoloji alanında, özellikle sancısız doğum yapabilmek için kullanıldığını da bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!