Hint-Avrupa dillerinin anavatanı Anadolu'ymuş

Güncelleme Tarihi:

Hint-Avrupa dillerinin anavatanı Anadoluymuş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2012 09:26

Yeni Zelanda'da bulunan Auckland Üniversitesi uzmanları, yaptıkları araştırmayla dünyada toplam 3 milyar kişinin konuştuğu Hint-Avrupa dillerinin kökeninin Anadolu olduğu tezini doğruladı.

Haberin Devamı

Araştırma kapsamında 103 yaşayan ve ölü Hint-Avrupa dili incelendi. Sonuçlar 200 yıldır tartışılan “Hint-Avrupa dilleri nereden geliyor” sorusunun yanıtının Anadolu toprakları olduğu tezini destekledi.

Sonuçları Science dergisinin bugünkü sayısında yayımlanan araştırma, bu dillerin 8000-9500 yıl önce tarımın gelişmesiyle birlikte yayıldığına işaret ediyor.

DİLLER ANADOLU'DAN İŞTE BÖYLE YAYILDI  / WEB TV

İKİ ANA TEZ VAR

Neredeyse 3 milyar kişinin konuştuğu, İngilizceden Rusçaya, Avrupa dillerinden Hintçeye birçok dilin yer aldığı Hint-Avrupa dil grubunun kaynağı konusunda iki ana tez bulunuyor.

Litvanya asıllı ABD’li arkeolog Marija Gimbutas'ın ortaya attığı geleneksel görüşe göre bu diller 6000 yıl önce Hazar Denizi'nin kuzeyindeki steplerden doğdu ve ata binen yarı göçebe Kurganlar aracılığıyla Avrupa'ya ve Yakın Doğu'ya yayıldı.

Haberin Devamı

İngiliz arkeolog Colin Renfrew'ün tezine göre ise bu diller, tarımın genişlemesiyle birlikte Anadolu'dan yayıldı.

DİLLERİN DNA'SI KARŞILAŞTIRILDI
Auckland Üniversitesi uzmanlarının araştırmasında bu iki teori, evrim biyolojisindeki DNA karşılaştırmasına benzer bir yöntemle denendi. Araştırma kapsamında ortak kökeni olan temel sözcükler incelendi.

Örneğin Hint-Avrupa grubunda yer alan 113 eski ve çağdaş dilde “anne” sözcüğünün aynı kökten geldiği belirlendi. Sonra bu sözcüklerden bir soyağacı çıkarıldı. Dillerin bölgeleri ve yaşları Hint-Avrupa dillerinin kökeninin Anadolu olduğu senaryosunu destekledi.

GÜNEŞ DİL TEORİSİ DOĞRU MU?
Yeni Zelanda'da yapılan bu araştırma akıllara Güneş Dil Teorisi'yle ilgili tartışmaları da getirdi.

Türkçenin dünya tarihindeki ilk dillerden biri olduğunu savunan Güneş Dil Teorisi, 1930'lu yıllarda Mustafa Kemal Atatürk tarafından desteklenip geliştirilmiş, ancak dilbilimciler tarafından kabul görmediği için kısa sürede önemini yitirmişti.

Hint-Avrupa dillerinin kökeninin Anadolu olduğunun ortaya çıkmasıyla bu teorinin de yeniden gündeme gelmesi söz konusu oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!