Hıdırellez ne zaman kutlanacak? Hıdırellez nedir?

Güncelleme Tarihi:

Hıdırellez ne zaman kutlanacak Hıdırellez nedir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2017 12:39

Hıdırellez ne zaman kutlanacak sorusu, o gün içerisinde dilekler tutup, uygun bir şekilde uygulayacak olan vatandaşların merakına neden oldu. Uzun yıllardan bu yana Türk gelenekleri çerçevesinde çeşitli etkinliklerle kutlanan Hıdırellez, dileklerin gerçekleşmesi ile bağdaşlaşmıştır. Bu yıl da birçok vatandaş tarafından rağbet görecek olan bu konu, sorgulamalara neden olmuştur. Peki, Hıdırellez nedir? İşte, detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Hıdırellez ne zaman kutlanacak sorusu, Türk-İslam tarihi açısından büyük önem taşıyan bu günü bekleyenler tarafından merak ediliyor. On binlerce kişi, Hıdırellez ne zaman sorusu ile Türk geleneklerine göre her yıl farklı bir heyecanla kutlanan bu günün ne zaman olacağını merak ediyor. Peki, Hıdırellez nedir, ne zaman kutlanır? İşte, konuyla ilgili  merak edilen detaylı bilgiler

Hıdırellez günü, Gregoryen takvimine (Miladi takvimi) göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır. 6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.

Haberin Devamı

HIDIRELLEZ’DE NASIL DİLEK DİLENİR?

5 Mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır.(Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş.) ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı kişiler olmak düşlenir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır. Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.

HIDIRELLEZ GÜNÜ GELENEKLERİ

5 Mayıs günü (Nişanlılar arsında) oğlan evi, kız evine Hıdırellez Kurbanı, olarak süslenmiş bir koç gönderir. Bu kurban ertesi gün kesilerek birlikte yenir. Yemeğe çağırılanlar, çarşaf, havlu yemeni ve gönüllerinden kopan armağanlar getirirler. Getirilen armağanlar ipler üzerinde sergilenir.Hıdırellez günü, erkenden kalkılıp kapılar açılır. Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır. Açılır ki eve bereket dolsun, genç kızımız da iyi bir evlilik yapsın.Hıdırellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır’ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler.Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.Hıdırellez günü, hiçbir yeşil dalından koparılmaz. 6 Mayıs günü ikindi zamanı Hıdırellezin bittiğine inanılır. Ancak eğlenceler hava kararıncaya değin sürer. 

BAKMADAN GEÇME!