Heykeli soyuta taşıyan usta

Güncelleme Tarihi:

Heykeli soyuta taşıyan usta
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Güzel Sanatlar Akademisi'nin unutulmayan hocaları arasında yer alan ve heykel sanatımızın büyük ustalarından Ali Hádi Bara, 1971 yılında ölümünden sonra düzenlenen 'retrospektif' nitelikli sergiyle ilk kez etraflıca anılıyor.

1950'li yıllarda Türk soyut heykel sanatının oluşmasında önayak olmuş ustalardan Ali Hádi Bara'nın, Mimar Sinan Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi koleksiyonundan derlenen eserleri, 30 Nisan'a kadar Axa Oyak Sanat Galerisi'nde görülebilir.

1906 yılında Tahran'da dünyaya gelen Ali Hádi Bara, 1910 yılında ailesiyle İstanbul'a göç eder ve tüm yaşamını bu kentte geçirir. Ali Hádi, ilk öğretiminin ardından Saint-Joseph Fransız Lisesi'nde okur. Aynı yıllarda Fikret Mualla, Edip Hakkı Köseoğlu, Turgut Zaim gibi geleceğin önemli ressamları da bu okuldadır. Bara 1923 yılında Güzel Sanatlar Akademisi'ne girer, 1927'da devlet bursu kazanarak Paris'e gider ve üç yıl orada kalır. Paris'te iki önemli sergi açar. Yurda dönüşünde Adana Atatürk Anıtı'nı (1935) yapar. 1941'den 1943'e kadar Zühtü Müritoğlu ile Beşiktaş Barbaros Anıtı'nı hazırlar. İki sanatçı daha sonra Zonguldak Atatürk Heykeli ve İnönü Heykeli'ni de (1946) beraber hazırlar.

Bara'nın sanat anlayışındaki değişim 1949 yılında Paris seyahati ile başlar. Bara, Paris'te İlhan Koman ile tanışır ve 25 yıllık sanat anlayışını Paris'te bırakıp yeni fikirler ile ülkeye döner. Bara'nın yeni eserlerinde doğa kaynaklı bir gözlemden soyut formlara yönelen denemeler görülmeye başlar. 1955 yılında Kuzgun Acar ve mimar Tarık Carım ile birlikte Türk Grup Espas'ı kuran sanatçı, insanoğlu ile yaşadığı çevre arasındaki ilişkiyi gözönünde tutan bir yönelim ile resim, heykel ve mimarinin işbirliğini savunan işler üretir. Ali Hádi Bara'nın neredeyse yarım yüzyıl süren sanat yaşamında ortaya koyduğu yapıtların dönemsel nitelikleri ve oluşum süreçleri toplu halde gözden geçirildiğinde, karşımıza Türk heykel sanatının klasik gelenekten soyut uygulamalara evrilişinin öyküsü çıkar.

Galeri hafta içi 10.30-19.00, Cumartesi 12:00-16:00 saatleri arasında açık.

Karaköy Meydanı, Nordstern Han. Tel: (0212) 292 58 00

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!