Heyelan tartışılıyor

Güncelleme Tarihi:

Heyelan tartışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

İl Koordinasyon Kurulu toplantısında heyelan konuşuldu. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, heyelan olmadığını, burada 1986'da yapılan İSKİ tesislerinin yanlış tasarlandığını, toprağın bu yüzden kaydığını öne sürdü.

İSKİ'yi 5 milyon dolarlık zarara uğratan heyelan, bölgedeki tehlikenin de ilk habercisi. Bilimadamları, depremden önce sürekli hareket eden toprakta altı aydır ciddi kıpırdanma olduğunu söylüyor.

Dün Valilikte yapılan İl Koordinasyon toplantısında heyelan tartışıldı.

Bu heyelan değil!

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, toplantıdan sonra yaptığımız görüşmede 2 Şubat'ta yaşanan olayın heyelan olmadığını öne sürdü: ‘‘O bölge Çakmaklı Deresi'nin yatağı. Bu meyilli arazinin altındaki su projede drene edilmedi. İSKİ tesisinin arkasındaki tepenin drenajı yapılmadığı için biriken sular boruyu kaydırdı. Eğer 1986'da DSİ bu tesisi yaparken suları dereye doğru akıtacak drenaj yapılsaydı heyelan olmazdı.''

Yeni heyelanlar olabilir

Bölgenin heyelan potansiyelini eski depremlere borçlu olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediyesi'nde görevli bir bilimadamı ise şunları anlattı: ‘‘Heyelanı tetikleyen deprem. Bölgede heyelanlar devam edecek. Başka hareketler de beklenebilir. O bölge zaten bilim literatürüne geçmiş bir yer.''

Bu görüşü İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe de destekliyor: ‘‘Gerçi teknoloji her tür zemine inşaat olanağı tanıyor. Ama her yere inşaat yapılmaz. Ekonomik olmayacaksa yapmayacaksınız. Burada heyelan olduğunu herkes biliyor. Eğer heyelan derinliğinin altına kadar inemiyorsanız bina yapamazsınız. Dört metre heyelan olan bir yerde dört metrenin altına inmeniz gerekir. Bunun anlamı da şudur. Yerin üstüne bir kat yapmak için altına iki kat gömmeniz gerek!''

Yedinci dere hizmete girdi

Bir yandan Büyükçekmece Barajı isale hattında heyelan yüzünden meydana gelen çöküntüyle uğraşan İSKİ, bir yandan da en büyük projelerinden birinin resmi açılışını yaptı.

İstanbul'un kuzeybatısında Karadeniz'e dökülen yedi dereden sonuncusu da dün hizmete giren barajla Avrupa yakasına su vermeye başladı.

Pabuçdere Barajı yılda 60 milyon metreküp su tutacak ve bu su yaklaşık 1 milyon kişi tarafından kullanılacak. Bu rakamlar, Pabuçdere'yi İstanbul'un en büyük barajları arasına sokuyor.

Istranca Dağları'ndan çıkıp Karadeniz'e dökülen yedi dere var: Pabuçdere, Kazandere, Sultanbahçedere, Elmalıdere, Büyükdere, Kuzuludere ve Düzdere. Bunların her birine birer baraj yaptıran İSKİ, projeye Yıldız Dereleri Projesi adını verdi. Altı dereye 1995-1997 arasında barajlar yaptırıldı.

Geriye bir tek en kuzeydeki Pabuçdere kalmıştı. Bu baraj da 13 Kasım'da hizmete girecekti, ama 12 Kasım'daki Düzce Depremi, açılışı geciktirdi. Barajda su tutulmaya başlandı, resmi açılış ise dün yapıldı.

Yedi derenin suları böylece toplanıp, Terkos Gölü'ne bağlanmış oldu.

Pabuçdere Barajı, bölgedeki su kesintisi için de önemli. İSKİ'ye göre şu andaTerkos Gölü'ne akan bu barajın suyu, Terkos-İkitelli hattından geçecek, İkitelli’den B.çekmece’ye bağlanacak geçici bir hatla bölgeye ulaşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!