Herkesin vakfı kendine göre

Güncelleme Tarihi:

Herkesin vakfı kendine göre
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Son on yılda, bütün belediyeler vakıflarla doldu. Bazı ilçelerde, belediyecilikte karşılaşılan bürokratik engelleri aşmak için kurulan ve vakıf senedine konan ibareyle belediye yönetimine endekslenen vakıflar ilçelerine hizmetler sağladılar. Bazı ilçelerde ise bu vakıflar şahıslara endeksli. Yani belediye başkanı yeniden seçilemezse, vakfı alıp götürebiliyor. Bunlar kuruldukları ilçede, belediyenin imkanlarını kullanarak her taşın altından para kazanmaya çalışıyor, vatandaştan aslında anayasal hakkı olan belediye hizmeti için gönülsüz bağış alıyor ve işini bitirip belediye ile ilişiğini kestiğinde geriye iki şey bırakıyor: Sabık bir belediye başkanı ama zengin bir vakıf yöneticisi ve tamtakır bir belediye kasası... İşte altı ilçeden altı farklı örnek.

ADALAR

Adalar Hizmet Vakfı'nın vakıf senedinde başkanlığın makama değil kişiye has olduğu yazılı. ANAP'lı eski Belediye Başkanı Can Esen vakfın da başkanıydı. Son seçimde Adalar'da ANAP içinde büyük bir çekişme yaşandı. Sonunda parti Can Esen'i yeniden aday göstermedi, Coşkun Özden'i aday gösterdi. Coşkun Özden seçimi kazandı. Ama Can Esen, yerini ona devrederken vakıf başkanlığını da kendisiyle götürdü. Esen'in başkanlığı döneminde vakfın, Adalar'da tüm müteahhitlerden ‘‘bağış’’ topladığı ve bu yöntemle kasaya giren paranın hesabının kimse tarafından bilinmediği söyleniyordu. Şimdi de eski Başkan Esen'in vakfın üzerine kayıtlı olan deniz ambulansını belediyeye devretmeyi reddettiği bildiriliyor.

SARIYER

Sarıyer Sağlık Eğitim Hizmet Çevre Koruma ve Güzelleştirme Vakfı (SAHVA) 1995'de kuruldu. Vakıf senedinde, vakfın yönetim kurulu başkanı olarak, Sarıyer Belediye Başkanlığı makamı yerine, Sarıyer'in bundan önceki Belediye Başkanı FP'li Yusuf Tülün gözüküyor. Tülün, belediye yönetiminde bulunduğu süre içerisinde, belediyenin bütün işlemlerini vakıf üzerinden yapmış. Makam arabası, çöp kamyonu gibi belediyeye ait olması gereken demirbaşların birçoğu vakfa ait. Demirbaş alımları vakıf üzerinden yapıldığı gibi, aslında belediyeye ait olması gereken çöp kamyonlarının belediyeye verdiği hizmet göz önüne alınarak, bir de belediyeden vakfa bu iş için ödeme yapılmış. Tülün görevden ayrılırken vakfın üzerine gözüküyor diye, başkanlığı sırasında kullandığı makam aracını bile yanında götürdü. İçişleri Bakanlığı'na bağlı müfettişler vakfı inceliyor. Yusuf Tülün'den devralınan Sarıyer Belediyesi'nin, şu anda 4 trilyon TL'ye yakın borcu, buna karşın bankada sadece 25 milyon TL'si var. Sarıyer'in yeni başkanı ANAP'lı Sedat Özsoy şunları söylüyor: ‘‘Müfettişler bakıyorlar. Ne iş yapar, malvarlığı nedir, bundan sonra ne yapacak? Müfettişler raporunu açıkladığında herşey aydınlanır. Ancak daha önce de basına açıklamıştım. Giderlerken belediyenin makam aracını bile götürmüşler. Bana dokunan makam aracı filan değil. Halkın karşısına şimdiki arabayla da çıkarım ama belediyeye bir vakıf kurup, 4 trilyon borç yaparlarken, bir makam aracı alamamışlar mı yani? Bir belediye başkanı altındaki arabayı kullanırken, bu belediyeye ait olmalı, vakfa değil.’’

EMİNÖNÜ

Eski Belediye Başkanı ANAP'lı Ahmet Çetinsaya döneminde kurulan Eminönü Hizmet Vakfı'yla ilgili iddialar hala netliğe kavuşmadı. Eminönü'ndeki otoparklarlardan ve bağışlardan trilyonlara varan gelir elde ettiği öne sürülen Hizmet Vakfı belediye vakıflarının ilklerinden. Belediye başkanlığı döneminde vakıf başkanlığı görevini de yürüten Ahmet Cetinsaya seçimden sonra belediye başkanlığını FP'li Lütfi Kibiroğlu'na devretti, vakfın başkanlığından da istifa etti. Ama vakfı yeni belediyeye devretmedi. Şu anda vakfın başkanlığını Hüsnü Hepgür sürdürüyor. Eminönü Hizmet Vakfı'nın belediyeyle kanuni bir bağı bulunmuyor. Ancak hukuki bir bağ olmamamasına karşın belediye personelinden bir kısmının maaşı vakıf tarafından ödeniyor. Vakıf, belediyeye ait birçok otoparkı işletiyor. Otoparklardan her ay vakıf kasasına 150 milyar liranın girdiği söyleniyor. Hizmet Vakfı'nın otopark gelirlerinden belediyeye aktardığı paranın tutarı 10 milyar lira. Vakfın trilyonlarca lira değerdeki birçok gayrımenkulun de sahibi olduğu öne sürülüyor. Eminönü'nün yeni Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu, eski başkan Ahmet Çetinsaya'nın seçimden bir süre önce kendisine belediye çalışmalarıyla ilgili bilgi aktarırken vakfın gündeme geldiğini hatırlatıyor: ‘‘Sayın Çetinsaya bana ve ANAP adayına hizmetleriyle ilgili bir video bant gösterdi. 20 dakikalık filmin 15 dakikasında Hizmet Vakfı'nın adı geçiyor. Yani vakıfla belediye bu kadar içiçe. Çetinsaya'ya seçimden sonra vakfı belediyeye devredecek misiniz? diye sordum. 'Bizimle uyumlu çalışacak bir yönetim olursa neden olmasın. Aksi takdirde vakfı kimseye bırakmayız' dedi.’’ Kibiroğlu, vakıfla ilgili iddiaları araştırdıklarını sözlerine ekledi: ‘‘Vakıf yöneticileri seçimden sonra ziyarete geldiler. Görüşüyoruz. Ancak vakfın belediyeye devri konusu gündeme gelmedi. Devredeceklerini de sanmıyorum.’’

BEŞİKTAŞ

Beşiktaş eski Belediye Başkanı CHP'li Ayfer Atay tarafından kurulan Beltaş Vakfı'nın (Beşiktaş Belediyesi Tanzim Satışları AŞ Vakfı) senedinde başkanlığın makama ait olduğu yazılıyor. Belediye başkanı değiştiğinde vakfın başkanlığı da otomatik olarak yeni belediye başkanına geçiyor. Vakıf yönetim kurulunda belediye meclisindeki ana muhalefet partisi grup başkanı da yer alıyor. Yönetimde ayrıca belediye başkanının atadığı iki, Beltaş'ın atadığı bir üye de bulunuyor. Eski başkan Atay, makamını boşaltırken, vakıf başkanlığını da yeni Başkan ANAP'lı Yusuf Namoğlu'na devretti.

FATİH

Eski Belediye Başkanı Sadettin Tantan, Fatih İmar ve Çevre Vakfı'nın vakıf senedine, ‘‘Vakıf kişiye değil makama aittir. Belediye başkanı değiştiğinde vakfın başına yeni başkan geçecektir. Vakıf belediye başkanının şahsında tüm Fatih'in vakfıdır’’ maddesini koydurdu. Tantan, bunu vakfın, şaibeli işlere bulaşmaması için alınmış olan yasal bir tedbir olduğunu söyledi. Fatih Vakfı, Tantan döneminde Fatih'teki Osmanlı yapılarını alıp restore ederek kimsesiz çocuklar için barınma ve eğitim binaları, sağlık ocakları, bilgisayarlı eğitim birimleri ve aşevi yaptı. Senette belirtilen hüküm gereği, vakıf şu anda Fatih'in yeni başkanı FP'li Eşref Albayrak'ın yönetimine geçti.

BAKIRKÖY

Bu ilçede eski başkanlardan ANAP'lı Ali Talip Özdemir zamanında kurulan hizmet vakfı, daha sonra göreve gelen aynı partiden Ahmet Bahadırlı tarafından lağvedildi.

EŞREF ALBAYRAK

Fatih ilçesinin yeni başkanı. Fatih İmar ve Çevre Vakfı'nı artık o yönetecek.

YUSUF NAMOĞLU

Beşiktaş Belediyesi Tanzim Satışları AŞ Vakfı'nın başında artık yeni başkan Namoğlu var.

COŞKUN ÖZDEN

Özden, Adalar Hizmet Vakfı'nı hala eski başkan Can Esen'den devralmış değil.

SEDAT ÖZSOY

Yeni başkan, Sarıyer Hizmet Vakfı'nı hala eski başkan Yusuf Tülün'den alamadı.

LÜTFİ KİBİROĞLU

Çetinsaya Eminönü Hizmet Vakfı'nın başkanlığını ona değil, Hüsnü Hepgür'e devretti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!