Herkes görev başında

Güncelleme Tarihi:

Herkes görev başında
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye, tüm gücüyle depremzedelerin yanında. Sağlık kuruluşları, askeri birlikler, bakanlıklar, Kızılay, Köy Hizmetleri, Afet İşleri başta olmak üzere, gönüllüler büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, ilk etapta talep edilen yardımların yapıldığını açıkladı.

Başbakanlık Kriz Koordinasyon Kurulu adına dün saat 15.00'te bir açıklama yapan Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi'nin çekirdek kadrosuyla harekete geçtiğini bildirdi. Özkan, buna bağlı olarak İçişleri, Sağlık, Ulaştırma, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bayındırlık Bakanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Kızılay Genel Müdürlüğü'nün de kriz masalarını faaliyete geçirdiklerini duyurdu. İlk etapta talep edilen yardımların yapıldığını anlatan Özkan, çeşitli alanlarda yapılan işleri şöyle sıraladı:

SAĞLIK

Yeterli derecede sağlık hizmetleri yürütülüyor. Niğde'den 2 ambulans Adana'ya gönderildi. 112 Acil Servis'te 15 ambulans faaliyette. Devlet Hastanesi'nin jeneratöründe meydana gelen arıza giderildi. Sular dünden itibaren klorlandı. Takviye olarak Mersin, Hatay, G. Antep, Maraş ve Niğde'ye ulaşılarak ihtiyaç duyulabilecek sağlık ekipleri ve sağlık malzemeleri hazır hale getirildi. Ayrıca, Ankara'dan ve İstanbul'dan birer seyyar hastane ile birlikte klor tabletleri, kireç kaymağı, kuduz aşısı, tetanoz ve diğer tıbbi malzemeler Adana'ya gönderildi.

GENELKURMAY

Bölgede kurtarma çalışmalarına askeri birliklerden takviyelerle devam ediliyor. Ceyhan'a depremin ilk günü 21.30 itibariyle kurtarma faaliyetlerinde bulunmak üzere 2 tabur asker sevkiyatı yapıldı.

İÇİŞLERİ

Sivil Savunma 3 adet kurtarma aracı, 1 adet mutfak karavan, 2 adet malzeme kamyonu, 1 adet temizleme aracı, 1 Land Rover personel yüklü, 1 ambulans, 1 köpek aracı ve toplam 39 kişilik bir ekip, dün sabah Adana ve Ceyhan'da çalışmalara başladı. Ayrıca, G. Antep, K. Maraş ve İçel'den kurtarma ekiplerinin yanı sıra toplam 10 kamyon, 6 kurtarma aracı, 1 özel kesici kaldırıcı alet, 10 personel bölgeye gönderildi. Adana E tipi cezaevine 40 kişilik Jandarma ekibi takviye olarak sevkedildi.

KIZILAY

Dün itibariyle bin 225 adet çadır, 2 bin 961 adet battaniye, 6 bin kişiye cevap verecek 4 adet seyyar mutfak ve 1 adet mobil araç üzerinde mutfak karayoluyla Adana'ya ulaştı. 135 ünite kan, 35 kutu plazma, 4 kutu AİDS kit, 4 kutu HCV kit, 4 kutu HBS kit, 50 ünite Anti A, 50 ünite AB, 50 ünite Anti D gönderildi. Etimesgut merkez deposundan 3 tıra bin 200 çadır, 3 tıra 6 bin battaniye yüklenerek yola çıkarıldı. Elazığ bölge deposunda bir araç, 150 çadır, 750 battaniye sevke hazır halde bekliyor.

KÖY HİZMETLERİ

Antep'ten Adana'ya 2 kepçe, 5 kamyon gönderildi. Adana Bölge Müdürlüğü faaliyetlerini sürdürüyor. Hatay ve Mersin illeri olabilecek ihtiyaç talepleri doğrultusunda gerekli hazırlıkları yaptı.

AFET İŞLERİ

15 kişilik sivil savunma ekibi Adana'ya gönderildi. Ayrıca Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ile bölgeye 10 kişilik gönüllü kurtarma ekibi uçakla ulaştı.

SONUÇ

Kanalizasyon, ulaşım, telefon, aşı-serum-kan ve ilaçta sorun yok. İsviçre, Fransa, İsrail, İtalya, İngiltere, Almanya ve Yunanistan büyükelçilikleriyle, BM Temsilciliği yardım etmeye hazır olduklarını bildirdiler. İngiltere battaniye, çadır ve pansuman aletleri veya Kızılay'a nakdi yardım, Almanya ise arayıcı köpek göndermeyi önerdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!