Hercules,Güzel ve Çirkin, Küçük Deniz Kızı,

Güncelleme Tarihi:

Hercules,Güzel ve Çirkin, Küçük Deniz Kızı,
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Pocahontas, Alaaddin, Notre Dame'ın Kamburu gibi her kesimden insanın severek izlediği çizgi filmlere imzasını atan Walt Disney Stüdyosu, bu kez bir efsanevi kahramanı beyazperdeye taşıyor: Yunan- Roma mitolojisinin en önemli karakterlerinden Herkül. 1994 yılına kadar uzanan yoğun bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan Herkül (Hercules) adlı film, önümüzdeki hafta Türkiye sinemalarında da gösterime giriyor.

BÜYÜK İLGİ

Filmin hem yapımcısı, hem yönetmeni, hem de senaryo yazarı John Musker ve Ron Clements ikilisi. İlk önemli çıkışlarını 1986 tarihli The Great Mouse Detective adlı filmle yapan ikili, Küçük Deniz Kızı ve Alaaddin'in de yaratıcısı aynı zamanda.

Başta ABD olmak üzere gösterime girdiği tüm ülkelerde büyük ilgi gören film, Zeus ve karısı Hera'nın oğulları Herkül'ün öyküsünü anlatıyor. Film, Herkül'ün Olimpos Dağı'nda düzenlenen muhteşem vaftiz töreniyle başlıyor. Baba Zeus tören sırasında oğluna kanatlı at Pegasus'u hediye eder. Törene katılan herkes çok neşelidir. Yeraltı Tanrısı Hades dışında. Kötü kalpli Hades, Zeus'u yenebilmek için oğlu Herkül'ü ele geçirmeye karar verir. Pain ve Panik adlı iki yandaşının yardımıyla Herkül'ü ele geçiren Hades, ona bir iksir içirir. Bu iksir, Herkül'ü Tanrı olma özelliğinden uzaklaştırıp ölümlü bir insan durumuna getirecektir. Ancak Pain ve Panik iksirin son bir kaç damlasını Herkül'e içiremeyince Hades'in planı yarım kalır. Herkül artık bir ölümlüdür ama tıpkı Tanrılar kadar büyük bir güce sahiptir.

NOTLAR

Yönetmenler John Musker ve Ron Clements, Herkül projesi için çalışmaya 1994 yılında başladılar. Walt Disney Stüdyosu'nun elindeki 30 kadar öyküyü inceleyen ikiliyi en çok cezbeden Herkül'ün öyküsünün mistik özellikler taşıması ve hayal gücünün sınırlarını zorlamaya fazlasıyla izin vermesi oldu.

Musker ve Clements öyküye karar verdikten sonra dokuz ay boyunca proje üzerinde çalıştılar. Bob Shaw, Don McEnery ve Irene Mecchi'den oluşan yazar ekibinin de yardımıyla senaryo oluşturuldu.

Herkül filmindeki karakterlerin yaratılmasına katkıda bulunanlardan biri de ünlü İngiliz politik karikatür sanatçısı Gerald Scarfe. Herkül projesinde danışmanlık yapan Scarfe, Alan Parker'ın ünlü filmi Pink Floyd- The Wall'ın animasyon sahnelerine yönetmen olarak imza atmıştı.

Musker ve Clements filmin teknik ekibiyle birlikte antik kentleri incelemek için 1994 yılında Türkiye ve Yunanistan'a bir araştırma gezisi düzenlediler.

1995 yılında 700 kişilik bir ekip Herkül'ün animasyon çalışmalarına başladı.

Filmin müziklerini, Küçük Deniz Kızı, Güzel ve Çirkin, Pocahontas, Notre Dame'ın Kamburu gibi bir çok projede de imzası olan Oscarlı Alan Menken yaptı. Menken, Herkül için, Tony Ödüllü şarkı sözü yazarı David Zippel ile birlikte çalıştı.

Menken ve Zipper, geleneksel Grek ezgileri yerine, pop ve gospel etkileri taşıyan şarkılara ağırlık verdiler. Menken bu seçimi ‘‘Gospel, umut demek, idealizm demek. Bir yarı- Tanrı'nın öyküsünü anlatan böyle bir film için en uygun seçim bence gospel’’ diye anlatıyor.

Filmin açılışında The Gospel Truth adlı parça yeralıyor. Final parçası ise A Star is Born.

Herkül'ün İngilizce versiyonunun seslendirmesinde Tate Donovan, James Woods, Susan Egan, Danny de Vito, Rip Torn ve Charlton Heston gibi ünlü oyuncular yeraldı. Bazı salonlarda orijinal seslendirmesi ve Türkçe altyazıyla gösterilecek olan film, bazı sinemalarda da Türkçe seslendirmeyle seyirci karşısına çıkacak. Türkçe seslendirmede Herkül'ü Tarkan, Meg karakterini de Meltem Cumbul konuşuyor.

Walt Disney, bu kez bir mitoloji kahramanının, Herkül'ün öyküsünü beyazperdeye taşıdı. John Musker ve Ron Clements ikilisinin yönetmenliğini üstlendiği film, Zeus ile Hera'nın oğlu Herkül'ün olağanüstü öyküsünü anlatıyor. Musker ve Clements'ın kalabalık bir teknik kadroyla gerçekleştirdiği film, üç yıllık bir çalışmanın ürünü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!