Her yıl 20 gününüz çöpte

Güncelleme Tarihi:

Her yıl 20 gününüz çöpte
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2014 01:03

“Ömür biter yol bitmez” denir; gerçekten de bitmiyor. Hatta daha da uzuyor. Trafiğe çıkan araç sayısı ve yol boyu inşaatlar her geçen gün artarken, yolculuk süresi katlanıyor

Haberin Devamı

Yekten söyleyelim: İstanbul’da trafik zıvanadan çıktı. Özellikle E-5 ve TEM otoyollarını kullanıyorsanız, her gün ev-iş-ev arasında trafikte en az 2 saat geçiriyorsunuz demektir.
Basit bir hesap yaptık.
Günde 2 saat. Haftada 10 saat. Ayda 40 saat. Yılda 480 saat. Demek ki her yıl 20 gününüzü trafikte harcıyorsunuz. Hiçbir şey yapmadan, sadece durarak!
İster kendi aracınızda, ister serviste, her yıl 20 gününüz sinir harbi içinde geçiyor.
Hem de zincirleme kazalar, kapalı yollar, kar yağışı gibi bir neden olmadan.
Hiçbirimizin bu kadar vakti, haydi daha keskin söyleyelim, bu kadar ömrü yok!
Bunun bir yerel yönetim sorunu olduğu aşikârken trafikten her şikâyet edildiğinde verilen cevap şöyle: “Dünyanın tüm büyük şehirlerinde trafik sıkışık. Mesela Paris’te, New York’ta”. Doğru değil. Yapılan araştırmalara göre İstanbul’dan daha vahim durumda olan tek bir şehir var: Moskova. Paris bu listeye ancak 9’uncu sıradan giriyor. New York ise ilk 10’da yok.

KOŞU BANDI HIZINDA

Navigasyon sistemleri üreticisi TomTom’un araştırmasına göre İstanbullular günde 30 dakikalık yolculuk için yılda toplam 118 saat zaman kaybediyor, bir saatlik mesafeyi ise trafik sıkışıklığı yüzünden ortalama 2 saat 4 dakikada alabiliyor.
Yandex’in verilerine göreyse Ekim 2013’teki arabayla geçişler, Ekim 2012 ile karşılaştırıldığında sabahları yüzde 17 ve akşamları yüzde 12 oranında daha çok zaman aldı.
Ekim 2013’te sabahları trafiğin en yoğun olduğu yerler; hem Anadolu hem de Avrupa yakasında Boğaziçi Köprüsü çevresi. Sözü geçen yerlerde ortalama ilerleme hızı sadece 5 km. Bu da sabahları koşu bandının üzerine çıktığımızda yaptığımız hız olabilir ancak.
Bütün bunlar olurken nerede bu devlet derseniz, şurada: Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü önlem olarak E-5 ve TEM üzerinde 40 trafik çekicisi görevlendirme kararı aldı. Trafiği yol üstünde yaşanan kazaların yarattığına inanan müdürlük, yolda kalan araçlara anında müdahale ederek uzun araç kuyruklarının oluşmasını engellemeyi planlıyor.

FIRSATI OLAN ŞEHİR DIŞINA

Bunun yanı sıra İstanbul Emniyeti tarafından mevcut ekiplere ek olarak görevlendirilen 60 kişilik motosikletli trafik polisi de her iki karayolunda görev yapacak. Bu ekipler emniyet şeridini kullanan araçları tespit ederek ceza yazacak.
Gelelim yoldayken gördüklerimize… 95 km’lik E-5 Karayolu boyunca uzanan 80 adet konut projesi ve AVM mevcut. TEM etrafındaysa, özellikle Esenyurt, Başakşehir, Sultangazi, Sarıgazi ve Ataşehir’de, son yıllarda inşaat patlaması yaşanıyor.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden, Avrupa yakasında Bahçeşehir’e uzanan TEM otoyolu üzerinde 20’nin üzerinde büyük proje var. Projelerin bitmesinden sonra bölgeye 100 bin nüfus eklenecek. İlçelerin içindeki projelerle birlikte bu rakam 500 bin kişiyi buluyor.
Hesaba Kanal İstanbul ve üçüncü havalimanı projelerini, bir de yeni kurulması planlanan bir milyonluk şehri de eklerseniz, TEM’i ‘duran yol’ olarak anmaya başlayabilirsiniz. E-5’in dertleriyse daha eskilere dayanıyor. Üzerinde yer alan 80’in üzerinde konut projesi ve birkaç AVM ile bu yola otoyol demek ne kadar mümkün, bilinmez.
Mustafa Sarıgül, trafiğe çözüm bulmayı vaat ediyor ama bir yandan nüfus, bir yandan otoyol çevresindeki yapılar artarken trafiğe nasıl çözüm bulunabilir? Galiba 2012 yazında, köprülerdeki çalışma sırasında Karayolları Müdürü Mehmet Cahit Turhan’ın “Fırsatı olan İstanbullular şehir dışına çıksın” cümlesi bugüne kadar en işe yarayan öneriydi.

Haberin Devamı

Beş araçtan biri

Haberin Devamı

Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 17 milyon 879 bin 453.
Bunların yüzde 18’i
İstanbul’da.
İstanbul’daki toplam araç sayısı 3 milyon civarında.
Türkiye’deki araçların yüzde 51.6’sı otomobil, yüzde 16.4’ü kamyonet, yüzde 15.2’si motosiklet, yüzde 8.7’si traktör, yüzde 4.2’si kamyon, yüzde 2.3’ü minibüs, yüzde 1.3’ü otobüs.
Geçen kasım ayında 95 bin 65 araç trafiğe kayıt yaptırdı. Bu, ekim ayına göre yüzde 27.4 daha fazla.
Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı
yüzde 3.4 arttı.
Trafikteki toplam taşıt sayısı ocak -kasım döneminde
846 bin 40 adet arttı. Bu rakamın 245 bini otobüs.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!