Her yer Çanakkale

Güncelleme Tarihi:

Her yer Çanakkale
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2014 01:30

ÇANAKKALE Deniz Zaferi’nin 99’uncu yıldönümü kutlamaları ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü, Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk Anıtı önünde çelenk koyma töreniyle başladı.

Haberin Devamı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz hükümet adına çelenk bıraktı. TCG Turgutreis Firkateyni’nden 21 pare top atışı yapıldı. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çanakkale Şubesi üyeleri Atatürk Anıtı’na karanfiller bırakıp, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okudu. ADD Çanakkale Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Necmi Akyalçın, büyük zafer kazanılırken Mehmetçiğin centilmenliği elden bırakmadığını ve yaralanan bir Anzak askerini kucağına alarak siperine götürdüğünü hatırlattı.

18 Mart Çanakkale Zaferi Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla şehitlikler ve Anıtkabir de ziyaretçilerle doldu taştı. İstanbul Edirnekapı Şehitliği’ndeki törende şehit ailelerini en çok etkileyen ise ilköğretim okulu öğrencilerinin yazdığı ve öğretmenleri tarafından her şehidin mezarına bırakılan mektuplar oldu. “Canım şehit ağabeyim” diye başlayan mektuplar okuyan aileler gözyaşlarını tutamadı.

Haberin Devamı

Çanakkale’yi geçilmez kılan kahramanlar
Genelkurmay Başkanlığı, bundan 99 yıl önce Çanakkale Zaferi ile kahramanlık destanı yazan Atatürk ve silah arkadaşlarının cephedeki siyah beyaz fotoğraf kareleri ile görüntüleri paylaştı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara Cebeci Mezarlığı’ndaki Dışişleri Şehitliği’ni ziyaret etti. Anma törenine, ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ile büyükelçiler de katıldı.
Çanakkale’de gece Fener Alayı düzenlendi. Demircioğlu Caddesi’nde “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganlarıyla yürüyen binlerce kişi, ellerindeki meşalelerle geceyi aydınlattı. Havai fişek gösterisi de yapılan gece Kıraç konseriyle sona erdi. Balıkesir’de liseli şehit izciler için fener alayı düzenlendi.

Yıl 1915...

Genelkurmay Başkanlığı Çanakkale Zaferi ile kahramanlık destanı yazan Atatürk ve silah arkadaşlarının cephedeki siyah beyaz fotoğraf kareleri ile görüntülerini 18 Mart dolayısıyla Anadolu Ajansı ile paylaştı. Fotoğraflarda at arabaları ve kağnılarla yapılan zorlu cephe yolculuklarının yanı sıra kahraman askerlerin cephede topluca çektirdikleri kareler yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!