Her seyi dusunen pasta eksperi

Güncelleme Tarihi:

Her seyi dusunen pasta eksperi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kanal D'nin yemek programlarindan tanidigimiz Emel Basdogan'in gizli marifeti... ‘‘Tefal-Sen Her Seyi Dusunursun'' yemek programindan tanidigimiz Emel Basdogan tariflerini sir gibi sakladigi pasta ve kekleri Foodie isimli dukkáninda meraklilarina sunuyor.

Nasil calisiyor?

Kucuk ama bu isi seven bir ekibim var. Hepimiz lezzetciyiz.

Fazlaca mukemmelliyetcigim. Bir ekmegin kac derecede, kac dakika ve saniye pismesi gerektigine cok dikkat ederim.

Her zaman yeni tatlar ve lezzetler ararim.

Formullerimi sormayin. Prensip olarak aciklanmaz.

Dogru uygulama ve karisimlarla harikalar yaratilabilir.

Tazeligini yitirmemesi gerekir.

Eger bir pasta ‘cilekli pasta’ adi altinda satiliyorsa, icinde bol bol cilek olmali. Eger bol cilek koyulmayacaksa adi da ‘pastali cilek’ olmali.

Kucuk bir cocukken evimize sabah bir top kumasla gelen terzinin aksam oldugunda geride bir elbise birakiyor olmasi muthis ilgimi cekerdi. Ayni sey yemek yapmakta da gecerli. Hálá ilk gunundeki heyecanla yapiyorum bu isi. Zaten insan pasta ve yemek yapmayi cok sevmezse, bu ise hic girismemeli. Cok mesakkatli ve zor bir is.''

Bu sozler, Istanbul, Ulus Guzel Konutlar Sitesi'ndeki gizli lezzet bahcesi Foodie'nin sahibi Emel Basdogan'a (39) ait. Sirrinin asla aciklanmadigi harika kremali pastalarin ve susamli ekmeklerin siparis uzerine satildigi bu ozel mekanin patronicesi Emel Basdogan aslinda hic de yabanci olmadigimiz biri. Onu her sabah Kanal D'de yayinlanan ‘‘Tefal- Sen Her seyi Dusunursun'' programinda yaptigi yemek tariflerinden taniyoruz.

New York’ta okuluna gitti

Emel Basdogan, bu ise New York'ta, damak tadina uygun yiyecek pastalar bulamadigi icin baslamis. ‘‘Canim pasta veya kek istediginde yapacak hicbir sey yoktu; yiyebilecegim damak tadina uygun bir pasta bulamiyordum. O yuzden malzemeleri alip kendim yapmaya basladim.'' Orada Culinary Institute of America'ya gidip yemek egitimi aldiktan sonra, Turkiye'ye donmus. ‘‘Sonrasinda ortagim Fatos Erbil ile birlikte Mutfak Rehberi'ni cikartmaya basladik. Yemek tarifleri verdigimiz, kadinlara yonelik bir calismaydi. Yine ayni yillarda Sabanci Grubu'nun da katkilariyla Prosel Akademi adli, resimlerle bir fotoroman haline getirilmis ve pastanelerde calisan insanlari egitmeye yonelik bir yayin cikardik. Pastanelerde calisan cogu insan bu isi ya baba meslegi olarak ya da bilincsizce yapiyordu. Onlari besin degerleri ve degisik tatlar konusunda bilinclendirmek icin boyle bir girisimde bulunduk. Ve ardindan televizyon icin yaptigimiz ‘Tefal-Sen Her seyi Dusunursun’ programi geldi. Ev kadinlari bayiliyor, calisan kadinlar videoya cekiyorlarmis. Fanatik erkek seyircilerimiz bile var.''

Bir kadin neden iyi yemek yapmayi ister?

Erkekler gun boyu disarida calisiyorlar ve evlerine donduklerinde yaptiklari is ile gurur duyuyorlar. Oysa bir kadina hic kimse ne kadar guzel hali silmissin diye iltifat etmiyor. O yuzden de bir kadin icin mutfaga girip de cok lezzetli bir yemek yapmak bir basaridir.

Mutfakta yaraticilik huzur ve ic dengesi ister. Eger bir kadin mutfaga girip kuru fasulye pisirdiginde tam kivamini tutturuyorsa, o kadinin hayati da tam kivaminda gidiyordur.

Ilginc ve dikkat cekici yemekler yapan bir kadinin sofrasinda misafiri bol olur. Bu da onun hayatina buyuk bir degisiklik ve canlilik getirir.

Bir kadin mutfakta basariliysa, buyuk ihtimalle evliligi de iyi gider. Cunku esi eve geldiginde onu birbirinden leziz yemeklerle karsilar ve esinin ovgulerini alir.

Mukemmel bir davet monusu

Biz Emel Hanim'la oturup bir senaryo yazdik. 5-6 arkadaslari aksam yemege geliyorlar ve bu son derece samimi bir 'sarap aksami' olacak. Iste Emel Basdogan'in aksam icin hazirlayacagi monu:

Ilk olarak sogan ve biberle suslenmis borulce salatasi yaparim. Sonra ana yemek olarak ya kirmizi sarapta kekikli, soganli ve tereyagli tavuk eti, ya sarmisakli sosla cok az pisirilmis iri karidesler, ya da evde yapilmis ve icine sebze sote doldurulmus kucuk durumler servis ederim. Eger karides yemegi yapilacaksa, mutlaka cok cok az pismis olmasina ozen gosterilmeli. Maalesef misafirler, bu uc yemekten birini secmek zorunda kalacaklar. Tatli secimime gelince... Bence ne olursa olsun, yeterki cikolatali olsun! Emel Basdogan'in evde verilen yemek davetleri ustunde titizlikle durdugu iki de kriteri var: ‘‘Ilk olarak ev sahibi huzur icinde olmali, ki misafiri de huzur bulsun. Ikincisi de misafirlerin hem yerken, hem de yemekten sonra keyif alacak durumda olmalari, ki bunun icinde butun monude yag dengelenmeli.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!