Her mesleğe ‘Adli Bilimler’ doktorası

Güncelleme Tarihi:

Her mesleğe ‘Adli Bilimler’ doktorası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2004 11:15

İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü'nde, her mesleğin adli bilimsel yönü, o meslek saibine öğretiliyor. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Fen Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu, her mesleğin mutlaka bir adli tıbbi alanı olduğunu vurguluyor.

Tıp, fen ve sosyal bilimler alanlarındaki bilgilerin adaletin hizmetine sunulmasıyla ilgilenen 'Adli Bilimler' alanında, hemen her meslekten kişiler yüksek lisans ve doktora yapabiliyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Adli Tıp Enstitüsü'nde, her mesleğin 'adli bilimsel' yönünün, o mesleğin sahibine öğretilmesi amaçlanıyor.

Enstitü'nün Müdür Yardımcısı ve Fen Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu, ‘‘Kişilerin, kendi mesleklerinin adli tıbbi boyutunu kavramaları ve o alanda yararlı olmalarını hedefliyoruz’’ diyor.

Adli bilimlerin pekçok alanında bilimsel araştırma ve projelerin yürütüldüğü İstanbul Üniversitesi (İÜ) Adli Tıp Enstitüsü'nde, DNA profili ve karşılaştırma, olay yeri inceleme, cinsel saldırı soruşturmaları, saç analizi, ses ve görüntü bandı incelemeleri gibi bilirkişilik hizmetleri de veriliyor. İÜ Adli Tıp Enstitüsü'nün müdürlük görevini, Prof. Dr. Sevil Atasoy yürütüyor.

Enstitü'nün Müdür Yardımcısı ve Fen Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu, her mesleğin mutlaka bir adli tıbbi boyutu olduğunu vurgulayarak, şöyle devam ediyor:

‘‘Biyologlar DNA testi yaparlar, bilirkişi olurlar, kimyacılar toksikolojik analiz yaparlar, narkotik madde arar. Ancak, hiç aklınıza gelmeyecek birtakım meslek grupları da buraya dahil olabilir. Örneğin, dil bilimciler evrak ve metin sahteciliği, matematikçiler istatistik, bilgisayarcılar bilişim suçları konularında, beyin cerrahları beyindeki moleküllerin davranışla ilgili boyutu üzerinde çalışabilir. Psikolog ve pedagoglar hapishanelerde, karakollarda veya okullarda kendi mesleklerinin adli tıbbi boyutu üzerinde çalışmalar yapabilir. Bu işin sonu yok, yeter ki yaratıcılık olsun ve amaca yönelik nelerin yapılabileceği düşünülsün.’’

Öğrencilerin, kendi mesleklerinin adli tıbbi boyutunu kavramalarını ve o alanda yararlı olmalarını amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Kalfoğlu, ‘‘Bu eğitimle, adalet hizmetlerindeki kalitenin yükselmesine, suçların önlenmesine ve denetimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz’’diyor.

KİMLER BAŞVURUYOR?

Hukuk fakültesi mezunları, polis ve jandarmanın eğitim verilen meslekler arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Prof. Dr. Kalfoğlu, Tıp Fakültesi mezunlarının ise uzmanlık alanlarının adli-tıbbi boyutuyla ilgili çalışmalar yapabileceklerini söylüyor.

Hangi dersleri kimler alabiliyor?

KRİMİNALİSTİK: Kriminal laboratuvar çalışanlarına ve bu alanda çalışmayı planlayanlara ileri düzeyde teknik bir temel oluşturmak amaçlanıyor. Çalışma yapmak isteyenlerin, fen bilimleri alanında alınmış bir lisans derecesine sahip olmaları gerekiyor. Hukuk ve Delil, İleri Kriminalistik, Adli Tıp Uygulamaları gibi dersler yer alıyor.

ETKİN SORUŞTURMA: Polis Akademisi mezunlarına yönelik programda, adli bilimler, soruşturma teknikleri ve suç analizleri eğitimi veriliyor.

ADLİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ: DNA analiz teknolojileri konusunda ileri düzeyde bilgi veriliyor. Başvurabilmek için, biyoloji ya da tıbbi biyoloji alanında lisans yapılmış olması, en az iki yarıyıl genel kimya ve uygulamaları, iki yarıyıl organik kimya ve uygulamaları, bir yarıyıl biyokimya dersi görmüş olmak gerekiyor.

KRİMİNOLOJİ: Kriminoloji alanında eğitimi bulunmayan ancak meslekleri gereği kriminolojiden fayda sağlayabilecek kişilere eğitim veriliyor. Hukukçu, gazeteci, polis, sosyal hizmet uzmanı gibi mesleklerden kişilere, suçun önlenmesi, cezanın teori ve pratiği, suçlular, polis, mahkemeler ve cezaevlerine yönelik bilgilerin verilmesi ve güncel soruların tartışılması hedefleniyor. Bir yükseköğretim kurumundan lisans diplomasına sahip olmaları şartı aranıyor. Adli Antropoloji, Suçlu Davranışının Psikolojisi ve Adli Bilimlerde Makale Tartışması gibi seçmeli dersler de yer alıyor.

CEZA ADALETİ: Ceza adaleti alanında hizmet veren profesyonellere, ceza soruşturması ve adli bilimler açısından eğitim veriliyor. Programa katılacaklarda, hukuk lisansına sahip olma önkoşulu aranıyor.

ADLİ PSİKOLOJİ: Psikoloji veya pedagoji lisans diplomasına sahip olanlara yönelik eğitim veriliyor. Psikoloji alanındaki bilgi ve becerilerin hukuk ve ceza adalet sistemine uygulanması ile ilgileniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!