Her kız çocuğu erkekle eşit imkânla doğmalı

Güncelleme Tarihi:

Her kız çocuğu erkekle eşit imkânla doğmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 22:34

Aydın Doğan Vakfı ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nın birlikte düzenlediği panelde ‘Türkiye’de Çocuklar’ web sitesinin verileri incelenerek çözüm önerileri konuşuldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'de kız çocuklarının eğitimi ve sosyal anlamda daha iyi şartlara sahip olabilmeleri için çalışmalar yürüten Aydın Doğan Vakfı (ADV), Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) ile birlikte ‘Çalışan Kız Çocukları ve Eğitim: Çocuk Hakları Çerçevesinde Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ adlı bir panel düzenledi. İstanbul Altunizade'deki Doğan Holding binasında düzenlenen panelin açılış konuşmasını, ADV Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı yaptı. Aydın Doğan Vakfı Proje Yöneticisi Nilgün Yorgancılar Erekli de vakfın kız çocuklarına yönelik yaptığı eğitim projelerini anlattı. 

Erekli, "20 yılda yapılan bu çalışmalarla ADV, 1.5 milyon kişiye dokunmuş. Son yıllarda da özellikle kız çocuklarının eğitim yoluyla güçlenmesi, çok önem verdiği konulardan bir tanesi" diye konuştu.

Haberin Devamı

Her kız çocuğu erkekle eşit imkânla doğmalı

TESEV adına konuşan Özge Aktaş Mazman, ADV işbirliğiyle hayata geçirilen ‘Türkiye’de Çocuklar’ web sitesinin farklı araştırma ve anket sonuçlarıyla zenginleştirilerek daha geniş kitlelere ulaştırılmasını hedeflediklerini söyledi.

 

KIZLARIMIZIN YANINDAYIZ

Konuşmasında 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyasının ulaştığı başarılara da değinen Erekli, "Vakıf olarak inancımız ülkemizin aydınlık yarınlara kavuşması için doğan her kız çocuğuna erkek çocuklarla eşit eğitim imkânı verilmesidir. Bu inançla kızlarımızı eğitim imkânları açısından destekliyor ve yanlarında yer alıyoruz" diye konuştu.

Her kız çocuğu erkekle eşit imkânla doğmalı

KIZ ÇOCUKLARITARIM İŞÇİSİ

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Sosyal Politikalar Forumu’ndan Başak Ekim Akkan, Hümanist Büro’dan Seda Akço, UNICEF’ten Dilek Karagöz ve Eğitim Reforumu Girişimi’nden (ERG) Işıl Oral’ın katılımıyla düzenlenen panelde ‘Türkiye’de Çocuklar’ web sitesi verileri incelendi. Sitede paylaşılan bazı veriler şöyle:

Haberin Devamı

16 ve 17 yaşındaki çocukların tüm evlenenler içindeki oranı yüzde 6.

 1997-1998 döneminde kız çocuklarının ilkokula gitme oranının erkek çocuklarınınkine oranı yüzde 85 düzeyinde iken, 2013-2014 döneminde yüzde 100.4’e ulaşmıştır. Yani kız çocukların okula gitme oranı erkek çocuklarının üstüne çıkmıştır.

 Ekonomik işlerde çalışan 6-14 yaş arası kız çocuklarının yüzde 75’i tarım, yüzde16’sı sanayi, yüzde 16’sı hizmet sektöründe çalışıyor.

 15-17 yaş arasındaki kız çocuklarının yüzde 73’ü ev işlerinde, yüzde 9’u ise ekonomik işlerde çalışıyor.

BAKMADAN GEÇME!