Her beş ekmekten biri çöpe gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Her beş ekmekten biri çöpe gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Üretilen ekmeklerin yüzde 21'i çöpe atılıyor. Yapılan araştırmalar, sadece Ankara'da çöpe atılan ekmeklerle iki ilçenin tüm ekmek ihtiyacının karşılanabileceğini ortaya koydu.

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin araştırmasına göre, ekmek israfının en önemli nedeni bilinçsiz tüketim. 41 ilde düzenlenen anket sonucunda, tüketicilerin yüzde 55'i günde 4, yüzde 40'ı 2 ya da 3, yüzde 5'i günde bir ekmek tüketirken bunlardan yüzde 56'sı çeyrek, yüzde 38'i yarım, yüzde 6'sı da bir ekmeği çöpe atıyor.

Yapılan araştırmaya göre Türkiye'de üretilen ekmeklerin yüzde 46'sı çabuk bozulma özelliğine sahip. Ayrıca, ekmeğin yüzde 27'si de kalitesiz üretiliyor. Üretilen ekmeğin yüzde 21'i ise bilinçsiz tüketim nedeniyle israf ediliyor.

Ankara'da günlük olarak ortalama 2.5 milyon ekmek tüketildiği ve 120-140 bin ekmeğin çöpe atıldığı belirtilen araştırmada, bunun, yılda 2 trilyon liranın çöpe atıldığı anlamına geldiği vurgulanıyor. Ayrıca sadece Ankara'da çöpe atılan ekmeğin orta ölçekli iki ilçeyi besleyebilecek miktarda olduğuna dikkat çekiliyor.

Uzmanlara göre ekmekte israfı en aza indirmek için yapılabilecek en basit iş, ekmekte bayatlamayı geciktirmek. Katkı maddesi kullanılmadan üretilen bir ekmeğin normal koşullarda taze kalma süresinin yaklaşık 36 saat olarak tespit edildiğini belirten uzmanlar, her şeye rağmen gıdaların ilk günkü gibi korunmasının mümkün olmadığını belirtiyor.

Ekmek yeterince soğuduktan sonra aşırı nem kaybına meydan verilmeden ambalaj yapılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, buharlaşma nedeniyle küflenmenin oluşmasının önlenebileceğini kaydediyor. Ayrıca, ekmeğin dilimlenerek tüketilmesinin bayatlamayı geciktirici bir etken olmasının yanı sıra, ekmek israfının azaltmada iyi bir alışkanlık olduğunu vurgulanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!