Her ay ayrı renk küpe

Güncelleme Tarihi:

Her ay ayrı renk küpe
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bugün Tarım İl Müdürlüğü'nde bir kuduz zirvesi yapılacak. Toplantıya 74 belediyenin temsilcisi katılacak. 2000 yılında aşılanan sokak köpeklerine her ay ayrı renk küpe takılacak, böylece aşı süresi kontrol edilecek.

İstanbul'daki kuduz tehlikesi ile ilgili yarın Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'nde bir toplantı yapılacak. Vali veya bir vali yardımcısının başkanlık edeceği toplantıya 32 ilçe ve 41 belde belediyesinin başkanı veya temsilcisi, İl Tarım ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri katılacak. Toplantıda İstanbul'daki kuduz tehlikesine karşı kasım ayında alınan önlemlerle gelinen nokta değerlendirilecek.

Tarım İl Müdürlüğü'nün verdiği bilgiye göre kuduza karşı özellikle aşılama konusunda büyük bir atak yapıldı. 1999 yılının ilk 10 ayında 10 bin başıboş hayvana kuduz aşısı yapılmışken, sadece Kasım ayında 7 bin hayvan aşılandı.

Tarım İl Müdürlüğü 2000 yılından sonra belediyelerle işbirliği içinde yeni bir uygulamaya daha başlayacak. Aşılanan hayvanlara her ay ayrı renk küpe takılacak. Böylece aşının süresinin dolup dolmadığı rahatlıkla belirlenebilecek.

Baltalimanı'nda karantina

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri aşılama kadar başıboş hayvanların barınaklarda toplanması ve kısırlaştırılmasının da önemli olduğuna dikkat çekiyor. Belediyenin bir an önce yeterli sayıda barınak oluşturması gerektiğini belirtiyorlar.

Her ne kadar karantina uygulansa da başıboş hayvanların kontrolünün zor olduğunu, bu nedenle bazı bölgelerde karantina uygulaması sürerken veya biter bitmez kuduz vakalarıyla karşılaşıldığına dikkat çekiyorlar.

Yetkililer evinde hayvan besleyen veya beslemeyi düşünenleri de uyarıyor. Çünkü sahipsiz hayvanlar çiftleşme kadar, sahipli hayvanların da sokağa atılmasıyla çoğalıyor. Son yıllarda sokağa bırakılan köpek sayısı o kadar artmış ki, bilinen yerli ırk sokak köpekleri azalmış. Sokak köpeklerini neredeyse yarısı alman kurdu kırması olmuş.

Sarıyer Baltalimanı Mahallesi'nde 31 Kasım 1999'da başlayan hayvan karantinası ise halen sürüyor. Karantina uygulmasından bu yana bölgedeki 4 köpek aşılandı. İl Tarım Müdürlüğü bölgede 11 ay önce karantina uygulamasının sona erdiğini, aynı bölgede hastalığın yeniden canlanmasının başıboş hayvanların giriş çıkışlarından kaynaklandığını belirtiyor.

FATİH’TE AŞI KAMPANYASI

FATİH Belediye Başkanlığı ile Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği, ilçede sahipsiz ve sahipli köpek ve kediler için Yedikule'de bir aşı kampanyası sürdürüyor. Aşılanan köpekler Fatih Belediyesi tarafından kayda alınacak, aşı kerneleri düzenlenecek, kulaklarına klips takılarak markalandırılacak. Kampanyada aşılar ücretsiz olarak yapılıyor. İlçedeki mahalleler dolaşılarak kampanya sürdürülecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!