Hepatit B'ye çare

Güncelleme Tarihi:

Hepatit Bye çare
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk doktorları, ölümcül virüs Hepatit B'yi yok eden bir tedavi geliştirmeyi başardı. Ekibin Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, AIDS'ten daha büyük teklike olarak niteledikleri bu virüsün katliamına son vermenin onurunu yaşadıklarını söyledi.

Türk bilimadamları, 5 yıl süren çalışmalar sonucunda, Hepatit B için yeni bir tedavi yöntemi geliştirdiler. Çalışmaları 6 kişilik araştırma grubuyla yürüten Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, Hepatit B taşıyıcılığını önleyen yöntemi 8 Eylül'de, Viyana'daki 11'inci Dünya Gastroenteroloji Kongresi sırasında tıp dünyasına açıklayacak. Çalışmaya, KTÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeleri Dr. Nilgün Esen, Dr. Mehmet Arslan, Dr. Ahmet Baki, Dr. Kübra Kaynar, Dr. Osman Kılıç ve Dr. Murat Ertürk katıldılar.

Prof. Dr. Kapıcıoğlu, Hepatit B'nin bulaşıcı sarılık, karaciğer sirozu ve karaciğer kanserine neden olduğunu belirterek, Dünya Sağlık Örgütü WHO'nun verilerine göre dünyada 300 milyonu aşkın insanın virüs taşıdığını ve bunların yüzde 25'inin siroz ve karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalık riskine maruz kaldıklarını söyledi.

Türkiye'de de her 10 kişiden birinin, yani 6 milyondan fazla insanın Hepatit B taşıyıcısı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kapıcıoğlu, virüsü taşıyan anne adaylarının bebeklere de virüsü bulaştırdığını anllattı. Prof. Dr. Kapıcıoğlu, bebeklerin yüzde 98'inin taşıyıcı olmaları sonucu, karaciğer hastalıkları ve kanser taşıyan nüfus yüzdesinin de yükseldiğini söyledi. Prof. Dr. Kapıcıoğlu, Viyana'da sunacakları verilerin, tıp literatüründe ilk kez ortaya konulacağını söyledi. Atatürk'ün ölümüne neden olan ve halen Türk ulusunu kasıp kavuran karaciğer sirozu ve kanserine yol açan Hepatit'e çözüm bulmakla, Ata'nın ‘‘Beni Türk hekimlerine emanet ediniz’’ vasiyetinin de yerine getirdiklerini belirten Prof. Dr. Kapıcıoğlu ‘‘Böylece, ülkemiz için AIDS'ten daha büyük tehlike ve en büyük sağlık sorunu olan Hepatit katliamına son vermenin onurunu yaşıyoruz.’’ diye konuştu.

Nobel'e adayız

Prof.Dr. Sait Kapıcıoğlu ekibiyle 5 yıl süren araştırma sonucunda bu başarıyı elde ettiklerini belirtirken oldukça iddialı konuştu ve bu çalışmayla Nobel ödülüne adaylıklarını koyacaklarını söyledi. Prof. Kapıcıoğlu, şunları söyledi: ‘‘Hepatit-B taşıyıcılarının tedavisinde yüzde 100 etkili yeni bir yöntemi 11'nci Dünya Gastroenteroloji Kongresi'nde Dünya'ya açıklayacağım. Ve bu çalışmamızla da Nobel ödülüne adaylığımızı koyacağız. Bu kongre 4 yıl da bir yapılıyor 10 binden fazla bilim adamı katılıyor. 6 -11 Eylül tarihleri arasında yapılacak kongrenin 2'nci gününde yani 8 Eylül tarihinde bu müthiş çalışmamızı dünyaya duyuracağım. Bu çalışmayla dünyada Hepatit-B'yi taşıyan 400 milyondan fazla insana ışık tutacak.’’

Fotoğrafta Hepatit-B hastalığını tarihe karıştıracak buluşu bulan Prof.Dr. Sacit Kapıcıoğlu (ortada gözlüklü) ve ekibi (soldan sağa) Dr. Nilgün Esen, Dr. Mehmet Arslan, Dr. Kübra Kaynar ve Dr. Osman Kılıç birlikte görülüyor.

Virüs nasıl yok edildi

Prof. Dr. Kapıcıoğlu, araştırmaya katılan hastaların tümünde Hepatit B virüsü ile virüsün çoğalmasının göstergesi olan ‘e antijeni ve DNA’ gibi virüs parçalarının pozitif olarak bulunduğunu söyledi. Hastaların bir grubunun ağrı kesici özellikteki ‘‘İndometasin' ilacını alırken, diğer gruba da ‘Plasebo' adlı kontrol ilacını 6 ay süreyle kullandığını belirten Prof. Dr. Kapıcıoğlu, İndometasin alan hastaların tümünde 4'üncü ay sonunda ‘e antijeni ve DNA'nın kaybolduğunu ve ‘e antikoru' geliştiğini belirtti.

Hepatit B virüsünün tedavisi için hedeflenen sonuçlara ulaştıklarını belirten Prof. Dn. Kapıcıoğlu, 1.5 yıl geçmesine rağmen, kaybolan virüsün hiçbir hastada yeniden oluşmadığını da anlattı.

Tedavi maliyeti 5 milyon lira

Prof. Dr. Kapıcıoğlu, İndometasin'in bağışıklık sistemini baskılayan özellikleri azalttığını ve virüs yok edici proteinle de tedaviyi pekiştirdiğini söyledi. Hepatit B tedavisi için en etkili ilaç olduğu belirtilen ‘İnterferon' tedavisinin yaklaşık 3 milyar liraya yaklaştığını ve başarının yüzde 20 düzeyine olduğunu belirten Prof. Dr. Kapıcıoğlu, ‘‘Oysa İndometasin ile tedavinin maliyeti sadece 5 milyon lira civarındadır ve başarı yüzde 100'dür’’ dedi.

Kim Kimdir?

Hepatit savaşçısı

Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu Ünye'de dünyaya geldi. İlk ve orta tahsilini burada tamamladı. Haydarpaşa Lisesi'ni bitirdi. Hacettepe Tıp Fakültesi'nden 1969 yılında mezun oldu. İç hastalıkları uzmanlığını ve gastroenteroloji üst ihtisasını Hacettepe'de tamamladı. Doçentlik çalışmalarını aynı üniversitede tamamladıktan sonra Ondokuzmayıs Üniversitesi'ne katılarak gastroenteroloji ve dahiliye bölümlerini kurdu. 1987-1989 yıllarında ABD New Orleans, Tulane Üniversitesi'nde görev yaptı. 1989 yılında profesörlüğe yükseltildi. Ağırlıklı olarak hormonlar, mide ve karaciğer hastalıkları konusunda araştırmalar yaptı. Özellikle Hepatit savaşında yoğun çabaları oldu. Literatüre kazandırılmış çok sayıda yayını olan Prof. Kapıcıoğlu 4 yıldır Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı olarak görevini sürdürüyor. Evli ve 2 çocuk babasıdır.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!