Hemşiresizlik servis kapattırıyor

Güncelleme Tarihi:

Hemşiresizlik servis kapattırıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Kliniği, beş servisi kapatıp yatak sayısını da azaltacak

Bağışlarla örnek bir tedavi merkezi haline gelen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Kliniği, tasarruf tedbirlerinin kurbanı oldu. Sözleşmeli çalışan 26 hemşire ve 27 yardımcı personelini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan klinik acil yoğun bakım dahil beş üniteyi kapatacak, yatak sayısını 167'den 70'e indirecek.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kliniği'nin Nöroloji, Gastroenteroloji, Kardiyoloji, Acil Yoğun Bakım, Yenidoğan Özel Bakım Servisleri hemşiresizlik ve yardımcı personel yetersizliği nedeniyle kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya. İlk olarak Immunoloji ile Genetik ve Teratoloji Servisleri'nin kapandığını, 20 yatağın devre dışı kaldığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özdemir İlter, sorunun devamı halinde Acil Servisi'in de kapatılabileceğini söyledi.

Son yıllarda hayırseverlerin de katkısıyla sürekli yenilenen ve çağdaş koşullara kavuşan Çocuk Kliniği, hemşiresizlik ve personel eksikliğinin üstesinden gelemiyor. Hemşire ve yardımcı personel sorununun çözümü için Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakanlık, Maliye Bakanlığı, YÖK dahil birçok kişi ve kuruma başvuran klinik yetkilileri hiçbir sonuç alamadıkları için yatak sayısını da 167'den 70'e indirmeyi planlıyor.

Hastalara haksızlık

Çocuk Hastalıkları Kliniği yılda ortalama 2 bin 500 hastaya yatırarak, 50 bin dolayında çocuğa da muayene hizmeti veriyor. Klinikte toplam 56 hemşire bulunduğunu, bu sayının yetersiz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İlter, ‘‘1990'dan bu yana kliniğimizden 41 hemşire ayrıldı. Emekli olanların, istifa edenlerin yerine yenileri alınmadı. Klinikte sözleşmeli çalışan ve vakıftan maaş verdiğimiz 26 hemşireyle, 27 yardımcı personel Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yeni bildirgesi yüzünden, önümüzdeki günlerde ayrılmak zorunda kalacak. Biz de, geri alan hemşirelerle ne yapabiliriz, diye düşündük. Bu nedenle 7 servisin devre dışı bırakılması gündeme geldi’’ dedi.

Her eğitim döneminde klinikte 300 doktor adayına eğitim verildiğini, halen 80 intörn bulunduğunu belirten Prof. Dr. İlter, ‘‘Burası hizmetin yanı sıra araştırma yapmak ve eğitim vermek zorunda. 70 yatakla, doktor adaylarına eğitim vermek mümkün değil. Sağlık hizmeti üretmek istiyorsanız, gerekli materyali ve personeli bulundurmak zorundasınız. Bunu vermeden, ‘hastanelerde hasta bekletiliyor, iyi muamele edilmiyor’ diyemezsiniz. Beş kişinin işini bir kişi yapıyorsa, o kişinin nörotik yapısının normal kalması mümkün değil. Böyle olduğu sürece hastalarla sürtüşmeler bitmez’’ dedi.

Hayırseverlere ‘İstanbul kadar güzel bir klinik yapma’ sözü veren ve bağışlarla buna çok yaklaşan Prof. Dr. İlter, ‘‘Kliniğin alt yapısını bağışlarla düzelttik. Şimdi karşılarına hangi yüzle çıkarak, yardım isteyeceğiz?’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!