Hem yasak hem vize

Güncelleme Tarihi:

Hem yasak hem vize
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2002 02:00

Anayasa Mahkemesi, AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın parti kurucu üyeliğinden çıkarılmasına karar verirken, parti başkanlığına yeşil ışık yaktı. Buna göre olası bir erken seçimde milletvekilliği ve başbakanlığının önü kapanan Erdoğan, 14 ay sonra mahkemeye başvurup, milletvekilliği hakkını alabilecek.

Anayasa Mahkemesi, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, TCK 312/2 mahkumiyeti nedeniyle kurucu üyelikten çıkarılması için ‘‘ihtar’’ verirken, genel başkanlığına yeşil ışık yaktı. Erdoğan'ı, genel başkanlık görev ve yetkilerinin tedbiren durdurulması talebi oybirliği ile reddedildi. ‘‘İhtar’’ kararı ise 5'e karşı 6 oyla kılpayı alındı.

Bu ilginç karar ışığında, 312 mahkumiyeti yüzünden Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 11. maddesine göre milletvekili seçilme yeterliliği olmayan Erdoğan'ın, milletvekilliği, olası Başbakanlığı ve bakanlığının önü kapandı.

2003'TE ÖNÜ AÇILIYOR

Erdoğan
'ın, her şeye rağmen mahkemeden ‘‘Memnu haklarının’’ iadesi kararı alarak, seçilme hakkını yeniden kazanması imkanı da var. Bunun için ise TCK ve CMUK'a göre, cezayı çektikten sonra 3 yıl süreyle aynı suçu işlememek ve ‘‘Memnu hakların’’ iadesi için mahkemeye başvuru yapmak gerekiyor. Bu sürecin işleyebilmesi için Erdoğan'ın, 26 Mart 2003'e kadar beklemesi şart. Bu tarihten önce bir erken seçim olması halinde ise milletvekili seçilemeyecek. TBMM'ye ve kabineye giremeyecek.

‘‘İhtar’’ kararına karşı hazırlıklı olan AKP'nin Erdoğan'ın, yeniden genel başkan yapma formülü de hazır. AKP Tüzüğü'ne göre ‘‘Kurucular Kurulu’’ kongre yetkisine sahip olduğu için Erdoğan, kuruculuktan istifa edip düz üye olacak. Kurul tarafından yeniden başkanlığa seçilecek.

TÜRBANLI KURUCUYA VİZE

Yüksek Mahkeme, partinin türbanlı kurucu üyeleri Ayşe Böhürler, Ayşe Nur Kurtoğlu, Habibe Güner, Sema Ramazanoğlu, Fatma Ünsal Bostan ve Serap Yahşi Yaşar'ın kurucu üyelikten çıkarılması için ‘‘ihtar’’ istemini oybirliği ile reddetti. Yüksek Mahkeme'nin bu kararının, FP'nin kapatılmasında bir numaralı gerekçe yapan ve türbanlı milletvekillinin rejime karşı tehdit olarak gösteren kararı ile çeliştiği yorumu yapıldı.

Bu arada, Saadet ve AKP kulislerinde ise kararın ardından Erbakan'ın, ‘‘Yuvaya dönün’’ çağrısı yaptığı dedikoduları yayıldı.


Ben görevdeyim, karar başkanlığımı engellemez


AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan Anayasa Mahkemesi'nin kararının, genel başkanlığını etkilemeyeceğini savundu. Erdoğan, ‘‘Genel başkan olarak görevime devam ediyorum, devam edeceğim’’ dedi. Erdoğan, kararı parti genel merkezinde, parti yöneticisi, milletvekili arkadaşları ile televizyondan dinledi. Ardından da hukukçuları ile birlikte durum değerlendirmesi yaptı. Partideki görevliler Yüksek Mahkeme'nin kararını genel başkanlığına engel olmadığı şeklinde anlayınca, başlangıçta sevinç gösterisinde bulundular. İşin aslı öğrenilince AKP'de yüzler asıldı.

SİYASETTE 24 SAATTE ÇOK ŞEY DEĞİŞİR

Erdoğan
, kararın ardından düzenlediği basın toplantısında Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in de kararın kuruculuğuyla ilgili olduğunu söylediğini savunarak, ‘‘Benim genel başkanlığımla alakalı bir şey söz konusu değil’’ dedi. Milletvekili olup olamayacağı sorusuna ‘‘Bir seçim sürecinde değiliz. Bunun kararını YSK verir. Siyasette 24 saatte çok şeyler değişir’’ yanıtını veren Erdoğan, ‘‘Genel Başkanı milletvekili olamayacak bir parti seçimden nasıl etkilenir’’ sorusunu ise ‘‘Böyle bir şey sözkonusu değil, AKP'nin böyle bir derdi yok’’ diye yanıtladı. Erdoğan, kararı uygulayıp ne zaman görevinden ayrılacağı sorusuna da ‘‘O kadar acelem yok. Şu anda genel başkan olarak görevimin başındayım’’ karşılığını verdi.

GENEL BAŞKANLIĞA ENGEL YOK

AKP Genel Sekreteri Ertuğrul Yalçınbayır da, bu kararın Erdoğan'ın genel başkanlığının önünü kesmediğini belirterek, ‘‘Kuruculuktan ayrılır. Bu durumda genel başkanlığı da düşer. Ancak, düz üye olup, kurucular kurulu da kendisini genel başkan seçebilir’’ dedi. Ancak, Yalçınbayır kararın milletvekilliği açısından önemli olduğuna dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!