Hem gezeriz hem yazarız

Güncelleme Tarihi:

Hem gezeriz hem yazarız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2010 15:52

ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Erol Sayın’ın 1998’de kurduğu elektronik iletişim grubu ListEM, hızla büyüdü.

Haberin Devamı

Esra ERDOĞAN
 
Grubun 1700 üyesi mesleki tecrübelerinin yanı sıra seyahat anılarını, fotoğraflarını paylaşıyor. 2008’de iş ve hayat hikayelerini TecrübEM adıyla kitaplaştıran grup, bu kez gezi yazılarını SeyahatnamEM adıyla yayımladı.

ODTÜ, Türkiye’de Endüstri Mühendisliği Bölümü açan ilk üniversite. Bölümün kuruluşundan 29 yıl sonra, bölümde görevli akademisyen Erol Sayın, mezunları buluşturan bir elektronik haberleşme grubu kurdu. ListEM’in son iki harfi bölümü simgeliyordu. Mail grubunda mesleki konular, Türkiye’nin sorunları tartışılıyor. Ayrıca sosyal faaliyetler düzenleyip fikir ve projeler üretiyorlar. Aralarında yöneticiler, yazarlar, akademisyenler, sivil toplum gönüllüleri var. İşlerinin yanı sıra fotoğraf, seyahat ve lezzetlerle ilgililer. Deneyimlerini web siteleri www.SistEMs.org’da yayımlıyorlar. Ayrıca İstanbul fotoğraflarını bir sanal sergiye dönüştürmüşler.

Haberin Devamı

SİTEDE CANLI YAYIN

Grup üyeleri, tatillerinde, iş gezilerinde gittikleri şehirleri fotoğraflıyor, gözlemleriyle birlikte grubun paylaşımına sunuyor. Örneğin üyelerden Güven Borça şu anda Erbil’de, izlenimlerini oradan aktarıyor. Hazine’de üst kademede çalışan Onur Ataoğlu, Amerika’ya Dünya Bankası’nı ziyarette gittiği zamanlarda, direkt Dünya Bankası binasından izlenimlerini paylaşıyor. Sabancı Lastik ve Takviye Malzemeler Grup Direktörü Turgut Uzer, iş nedeniyle gittiği Tayland ve Japonya’yı hem ekonomik açıdan hem de bir gezgin gözüyle ele alarak yazıyor. Ayhan Özdemir, sürekli gittiği Çin’i özellikle yemeklerini ve farklı yaşam tarzını değerlendirerek anlatıyor. Utkan Ekinci, İzmir ve farklı coğrafyalarda yaptığı dalış izlenimlerini, dalıştan iki saat sonra ListEM’e anlatıyor. Ömürden Sezgin İstanbul’u kişiselleştirerek, her semtini kendi kimliğiyle dillendiriyor, otobüs ve dolmuşlarda yaşadığı ilginç diyalogları, gözlemlediği insan manzaralarını mizahi bir şekilde aktarıyor. Dünya turu yapmış olan Çağlayan Tekten, tur sırasında haftada bir gözlemlerini ilginç fotoğraflarla grup üyeleriyle paylaşmış.

Haberin Devamı

KIŞKIRTICI KİTAP

2007’de grup birbirleriyle paylaştıkları yazıları daha etkin kullanmak, dışarıyla da paylaşmak adına bir kitap projesi geliştirmiş. 50 ListEM üyesinin yazdığı iş ve hayat hikayelerinden oluşan TecrübEM kitabı böyle çıkmış. Kitap 3 bine yakın satmış, 6 bin 400 TL’lik geliri ODTÜ burs fonuna aktarılmış.
Geçen ay çıkan SeyahatnamEM ise ikinci kitapları. Kalabalık bir yazar kadrosu olan kitap yine gönüllü 41 ListEM üyesinin yazılarından oluşuyor. Farklı coğrafyalardaki farklı deneyim ve hikâyelerini farklı üsluplarla anlatan gezi yazılarından derlenmiş. Kendi deyişleriyle: “Bir gezi rehberi değil, bir gezi kaynağı, insanları mevcut yaşantılarından farklı noktalara sürükleyen, maceraya atılmalarını teşvik edecek kışkırtıcı bir kitap.”

Haberin Devamı

100’ÜNCÜ BULUŞMA YARIN

İstanbul’daki ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunları 2002’den bu yana İstEMbul adı altındaki bir etkinlikle her ayın üçüncü salısı bir araya geliyor. Şu ana kadar 99 buluşma yapıldı. Son buluşmada 80 kişilik katılımla SeyahatnamEM kitabının tanıtım kokteyli düzenlendi. 100’üncü İstEMbul buluşması, yarın saat 19.00’da Otto Santral’de yapılacak. 300’e yakın mezunun, bazı öğrencilerin yanı sıra sanat, iş ve siyaset çevresinden gezginler katılacak. Bu arada bu buluşmaların BaşkentliEM, İzmirEM versiyonları da yapılıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!