Hedef tam üyelik

Güncelleme Tarihi:

Hedef tam üyelik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz'ın başkanlığında dün Dışişleri'nde yapılan toplantıda AB ile ilişkilerde strateji olarak, Türkiye'nin tam üye olmasını öngören ‘tam üyelik eksi’ formülü benimsendi.

Hükümet, Başbakan Mesut Yılmaz'ın Kazakistan gezisi dönüşünde AB konusunda yaptığı açıklamanın Avrupa'da yarattığı ‘yanlış anlamaları’ ortadan kaldırmak için harekete geçti. Başbakan Yılmaz'ın başkanlığında dün Dışişleri'nde yapılan toplantıda AB ile ilişkilerde strateji olarak, Türkiye'nin tam üye olmasını öngören ‘tam üyelik eksi’ formülü benimsendi.

Avrupa Birliği'nin genişleme kararının belirleneceği Lüksemburg zirvesine 3 ay kala Türkiye'nin Avrupa'ya karşı ‘tek sesle konuşmasının’ sağlanması ve Avrupa'da olası yanlış anlaşılmaların önlenmesi için yapılan toplantıya, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Devlet Bakanları Hüsamettin Özkan, Işın Çelebi, Rifat Serdaroğlu, Şükrü Sina Gürel ve Maliye Bakanı Zekeriya Temizel katıldı.

Cem, toplantı sonunda yaptığı açıklamada Türkiye'nin AB'ye tam üye olma amacının kesinlikle sürdüğünü vurguladı. Cem, Dışişleri'nin AB üyeliği konusundaki mevcut politikasının süreceğini, bu konuda yanlış anlaşılmalara yer olmadığını bildirdi.

Türkiye, AB üyeliği konusunda geçen şubat ayından bu yana, ‘‘Tam üyelik eksi’’ modelini savunuyor. Bu model, Türkiye'nin en kısa zamanda AB'ye üye alınmasını öngörüyor, ancak bunun için Türkiye'de yaşayan Türk vatandaşları için serbest dolaşım hakkı ile AB'nin vereceği tam üyelik yardımları konusunda kısa vadede tavizler verilmesini içeriyordu.

Ancak Yılmaz'ın Kazakistan dönüşü yaptığı açıklama, Avrupa'nın Türkiye'ye tam üyelik yerine önerdiği ‘‘Gümrük Birliği artı’’ modelinin kabul edilmesi olarak anlaşılmıştı. Bu model ise GB'nin geliştirilmesini, ancak Türkiye'ye tam üyelik verilmemesini öngörüyor.

AVRUPA'YA MESAJLAR

Toplantıda, Temizel ve Çelebi, Gümrük Birliği'nin ekonomik yönleri ve bunun geliştirilmesi konusunda bilgi verirken, Cem de Avrupa temaslarını özetledi. Toplantıda, Türkiye'nin diğer adaylara göre avantajı olan Gümrük Birliği'nin tam olarak işletilmesi ve geliştirilmesi konusunda uzlaşmaya varıldı. Cem'in açıklamasına göre, Türkiye'nin bundan sonra AB konusunda atacağı adımlar şu genel perspektif dikkate alınarak gerçekleştirilecek:

AB'ye tam üyelik hedefi Türkiye'ye net olarak sağlanması gerekir. Genişleme sürecinde Türkiye de yer almalıdır.

Gümrük Birliği çerçevesinde karşılıklı yükümlülükler yerine getirilerek, işbirliği mekanizmaları geliştirilmelidir.

AB ile temaslarda Türkiye'nin tam üyeliğe ilişkin bu perspektifi vurgulanmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!