Hedef Ankara’ya dev bir çikolata fabrikası kurmak

Güncelleme Tarihi:

Hedef Ankara’ya dev bir çikolata fabrikası kurmak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2006 00:00

Liva Pastaneleri’nin patronu Hacıosmanoğlu, dört kardeşi ile birlikte başladığı İpragaz bayiliği işinden, Başkent’in en büyük ve tek pastane zincirine giden öykülerini, Ankara Hürriyet’e anlattı.

KISA süre içinde bir Ankara markası olan, 2010’da 20 şubeye çıkmayı planlayan Liva Pastanesi, uzun vadede Avrupa’da büyüme hedefinin yanında kısa vadede Ankara’da dev bir pasta ve çikolata fabrikası kurmaya hazırlanıyor.

İlk şubesini 1993’de Güvenlik Caddesi’nde fırın olarak açan ama daha ilk günden itibaren pastacılık yapan, bugünse 15 şubeyle faliyet gösteren Liva Pastanesi’nin patronu Zafer Hacıosmanoğlu, Ankara Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Aslen Karadenizli olan Hacıosmanoğlu, dört kardeş İpragaz bayiliği ile girdikleri iş dünyasında pastacılıkla nasıl yer bulduklarını ve kısa bir süre içinde nasıl büyük bir Ankara markası haline geldiklerini anlattı:

KARLARI ERİTEN ILIK RÜZGAR: Pastaneye "Liva" ismini koymak benim fikrimdi. Liva, Karadeniz’de dağlarda oluşan karı, havalar ısınmaya başlayınca esmeye başlayıp eriten ılık rüzgara verilen addır. İlk Liva Pastanesi büyük ilgi gördü, müdavimlerimiz oluştu, yerimiz dar gelmeye başladı ve bir yıl sonra Bahçelievler’deki ikinci şubemizi açtık. Daha sonra sırasıyla Esat ve Çankaya’da birer şube, İstanbul Yolu’nda fabrika ve pastane, Ümitköy şubesi ve Bahçelievler’de Liva Bistro’yu açtık. Çankaya şubemize ilave yaparak bistro haline getirdik. Son olarak da Mart ayında Çukurambar’da, sanat galerisi, VIP salonu, çocuk oyun alanı ve Lounge’lu 1200 metrekarelik dev bir Liva açtık. Etlik’de yeni açılan şube ise diğerlerinden farklı olarak fast-food restoranlı ve sinema odalı bir pastane oldu.

ÇİKOLATA FABRİKASI AÇIYORUZ : 13 yıldır yenilik ve gelişme arayışımızdan asla ödün vermedik. 2007 için planladığımız en önemli yeniliğimiz ise büyük bir pasta ve çikolata fabrikası kurmak. Yaklaşık 15 bin dönüm araziye kuracağımız fabrika ile on-line olarak çalışan Türkiye’nin ilk pastane zinciri belki de biz olacağız. Şu anda yazılımı hazırlanan on-line otomasyon sistemiyle bütün Liva’ların günlük bilgileri merkezde toplanacak, şubelerin satış ve stoklar dahil tüm işlemleri braya akacak. Şu anda şubelerimizde satılan pastaların bazıları İstanbul Yolu’ndaki fabrikamızdan gidiyor, bazıları şubede yapılıyor. Fabrika açıldığında bütün ürünler burada yapılıp şubelere dağıtılacak. Böylece kalite standardındaki bozulmaların da tamamen önüne geçilecek.

REKLAMA 300 MİLYAR : İlk Liva’yı açtığımızdan bu yana reklama büyük önem verdik. Gazete, radyo, televizyon ve bilboard’lara düzenli olarak reklam veririz. Özel günlerde ve şube açılışlarında mutlaka ikram yapar ve reklam veririz, sürekli yenilenen ürün katalogları hazırlarız. 23 Nisan’da bir kurumun aktivitesine sponsor oluruz, çocuklar, kimsesizler ve yaşlılar için etkinlikler düzenleriz. Anneler Günü, Babalar Günü, Yılbaşı gibi günlere özel etkinlikler gerçekleştiririz. Reklama bir yılda harcadığımız miktar yaklaşık 300 milyar lira kadardır.

EN ZENGİN BRUNCH : Hergün 400 ürün çeşidi imal eden Liva’nın en çok beğenilen unsurlarından biri de Pazar brunch’ları. Liva-time adıyla faliyet gösteren şubelerimizde Türkiye’nin en zengin brunch’ını sunuyoruz. Herkesin bütçesine uygun olan brunch’larımızda balıktan, yengece, birkaç çeşit peynirden profiterole çok zengin bir büfe sunuyoruz. Klasik müzik eşliğinde gerçekleşen bruchlarımızda yer bulmak zor oluyor. Diğer bir iddialı olduğumuz hizmetimiz de daha çok ev hanımlarına hitab eden, 15.00-18.00 saatleri arasındaki çay saatimiz. Ev hanımları artık gün’lerini evde yapmaktansa, Liva’da yapmayı tercih ediyor.

Ekmek diye başladık pasta yaptık

1970’lerin sonunda 100. Yıl mahallesinde dört kardeş küçük bir İpragaz bayisi açarak iş dünyasına girdik. Kısa süre içerisinde işlerimizi büyüterek İç Anadolu’nun en büyük İpragaz bayisi haline geldik. Dördümüzün de ufku çok genişti. Bir süre sonra baba mesleği fırıncılığa başladık. Daha sonra ise "sürekli gelişim" felsefemiz doğrultusunda 1993’de Güvenlik Caddesi’ndeki pastanemizi açtık. Aslında orayı ilk olarak ekmek üzerine bir fırın olarak düşünmüştük ama daha açılış günü fikrimizi değiştirdik ve pastacılığa başladık."

Pasta tasarımlarını heykeltraş yapıyor

Çok zengin bir pasta çeşidi yelpazesine sahip olan Liva’nın pasta maketleri ve özel pasta siparişleri için çalıştığı bir de Heykeltraş var. Güzel Sanatlar mezunu olan ve profesyonel olan Heykeltraşımız istenilen her türlü formda pasta yapabiliyor. Kişi kendisine tıpatıp benzeyen bir pasta formu isterse bunu bile yapabiliriz. Liva bünyesinde "üretim planlama", "AR-GE" bölümlerinin yanı sıra, pasta, baklava, börek, sütlü mamüller, tatlı ve tuzlular için ayrı imalat bölümleri ve halkla ilişkiler departmanı bulunur. Liva bünyesinde çalışan dokuz AR-GE uzmanımız var.

Şubelerimizi inceleyen hafiyeler var

Eskiden biz İstanbul’a gider oralardaki pastaneleri gezer, yenilikleri takip ederdik, şimdi ise oralardan Ankara’ya gelip Liva Pastanelerini geziyorlar. Ankara’daki pastacılar da Liva şubelerine düzenli olarak gelir, ürünleri, yenilikleri inceler, birçok ürün alırlar. Biz de aynı şeyi yaptığımız için bu amaçla gelenleri hemen tanırız. Ben bunlara "Pastacılık İstaihbarat Teşkilatı" üyeleri diyorum. Biz ayrıca kendi şubelerimizi denetlemek için iki yıldır "Üçüncü Göz" ziyaretleri yapıyoruz. Bunun için bir tiyatrocu grubuyla anlaştık. Onlar ayda en az bir kez Liva şubelerini ziyaret edip çalışanlara farkettirmeden incelemelerde bulunarak bana sonradan olumlu veya olumsuz değerlendirmelerini iletiyor.

Hijyen ve kalite standartlı tek pastane zinciri

"Kuruluşumuzdan bu yana felsefemiz aynı: Koşulsuz müşteri memnuniyeti, günlük üretim ve satış" diyen Liva Pastaneleri’nin Patronu Zafer Hacıosmanoğlu, kalite standartı ISO 9002 ve Hijyen Standartı HACCP ödüllü tek pastane zincirinin Liva olduğunu söylüyor. İmalatın ve çalışanların hijyenine, ürünün kalitesine büyük önem verdiklerini belirten Hacıosmanoğlu, ayrıca iki kez menu ödülü ladıklarına dikkat çekti. Hacıosmanoğlu, 11 yıldır "En iyi menu" yarışması düzenleyen Gastronomi Dergisi’nin geçtiğimi yıl ve bu yıl Liva-time adıyla faliyet gösteren ve dünya mutfaklarından örnekler sunan Liva’yı ödüllendirdiğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!