Hazır olun geliyorlar

Güncelleme Tarihi:

Hazır olun geliyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2008 00:00

Önümüzdeki birkaç yıl hayatımıza girecek ve günlük yaşantımızı derinden etkileyecek teknolojiler şimdiden belli. Bu teknolojiler hayatımıza çok farklı alanlardan girmeye hazırlanıyor.

Çoklu dokunmatik ekranlar heryerde

Aynı anda birden fazla dokunma noktasını takip edebilen yeni nesil dokunmatik ekranlar yıldızı yükselen en önemli teknolojilerden biri. Bu teknolojinin en önemli ürünü ise Microsoft Surface. Bu teknoloji insanların teknolojiyi kullanma şeklinde, dolayısıyla yaşamımızda çok şeyi değiştirecek. Aslında bu teknoloji geliştiği zaman sadece kullandığımız ekran dokunabilir ekranlar değil, tüm yüzeyler bilişimsel bir değişikliğe uğrayacak. Yani evlerde veya işyerlerinde masalar, duvarlar, tezgahlar veya daha farklı yüzeyler birer bilgisayar gibi bilginin ulaşıldığı veya kaydedildiği cihazlara dönüşebilir.
/images/100/0x0/55eae662f018fbb8f89de04e

Nanotüp radyo

İki elektrot arasına yerleştirilmiş bir karbon nanotüpten ve 200 nano metreden oluşan dünyanın en küçük radyosu cep telefonundan çevre sensörlerine kadar pek çok yerde kullanılabiliyor. Küçük elektronik aletler içinde kullanılabilecek olan nanotüp radyo bataryaların ömrünü uzatarak enerji tasarrufu sağlayacak. Çok küçük olduğu için enerji tüketimi de az olan bu nano ürün kablosuz iletişimde de büyük açılımların başlangıcı olabilir.

Kablosuz elektrik
/images/100/0x0/55eae662f018fbb8f89de050


Massachusetts Institute of Technology’ten (MIT) bir ekip, tam 2 metre uzaklıktaki 60 vatlık ampulü, tamamen kendi geliştirdikleri kablosuz bir teknoloji ile yakmayı başardı. Bu da ileride elektrik kullanmak için her zaman kablolara ihtiyaç duymayacağımızı gösteriyor. Ekip geliştirdikleri teknolojiye WiTricity ismini verdi. WiTricity'nin kapsama alanı 30 metreye kadar çıkartılmaya çalışılıyor. Zaten sesleri de kablosuz olarak ileten bir teknoloji geliştirilmişti. İnternette gün geçtikçe kablodan bağımsızlaştığına göre ileride tamamen kablosuz bir hayat bizi bekliyor.

Nano teknoloji harikası Sürübotlar

Nano teknoloji sayesinde yaşanan teknoloji devrimlerinden biri de sürübotlar. Nano parçacıklar ve tek tek atom
/images/100/0x0/55eae662f018fbb8f89de052
üzerinde çalışan bilim adamları sürü halinde hareket edecek olan robotlar üretebilecekler. Böylece molekül büyüklüğünde bilgisayarlar yapılacak.

Brüksel Özgür Üniversitesi’nden Dr. Marco Dorigo’nun koordinatörlüğünü yaptığı projenin çalışmaları bütün hızıyla sürüyor. Bilim adamları moleküler bilgisayarların, robot gibi kendi kendilerine hareket etmelerini amaçlıyor. Hedef, moleküler robotlardan oluşan sürülerin, karıncalar gibi, belirli bir hedefe yönelik ortak hareket etmesini sağlamak. Sürübot olarak adlandırılan bu minyatür robot sürüsüne yapay zeka kazandırmak için de çalışılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!