Hayvanseverlerden insanlık dersi

Güncelleme Tarihi:

Hayvanseverlerden insanlık dersi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2001 00:00



Banu ERGÜDER
Haberin Devamı

Tarım Bakanlığı'nın 'Sokak hayvanları lügattan silininceye kadar' sloganlı talimatını belediyeler ölüm kabul etti. Anne köpekler zehirleniyor. Kurşunlanıyor. Yavru köpekler, barınaklarda açlığa terkediliyor. Türkiye'de sokak köpeği sorunu, katliam düzeyine taşınırken, soruna insani boyutlarda çözüm üreten yabancı dernekler, geçtiğimiz hafta İstanbul'da insanlık dersi verdi. 1891 yılında kurulan İngiltere'nin en büyük köpek koruma derneği National Canine Defense League (NCDL) ve ve ABD'nin saygın kuruluşlarından North Shore Animal League International tarafından 10-11 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen konferansta sunulan kalıcı, insancıl ve etkin çözüm önerilerini, yerel yöneticilerimizin kulağına kar suyu gibi kaçıralım istedik.

BİR KÖPEĞE YAŞAM VER

David Rigg (National Canine Defense League İletişim Direktörü)

Sağlıklı hayvanların öldürülmesine karşıyım. 1910'da İstanbul'un tüm köpeklerini Hayırsız Ada'ya toplamışlar ama bugün yine İstanbul'da 50 ila 100 bin köpek olduğu tahmin ediliyor. Demek ki öldürmek sonuç vermiyor. Zehirleme sonuç vermez, kısırlaştırmak, aşılatmak ve yaşatmak etkin bir çözüm yoludur.

NCDL'nin hedefi tüm köpeklerin güvenli bir yaşam sürebileceği güne kadar çalışmaktır. Biz bunu iki yoldan sağlamaya çalışıyoruz: tedavi ve önlem. Tedavi amaçlı çalışmalarımızda 16 adet yeniden yuvalandırma merkezinde halen 2 bin köpek var. 2000 yılında 12 bin köpek bu merkezlerden geçti ve 8 bin 400'ü yeni yuvalarına kavuştu. Asla sağlıklı hayvanlar öldürülmüyor. Bir uygulamamız da 'Canine care card' (Köpek bakım kartı). Bizden bu kartı alan kişi, eğer köpeğinden önce ölürse, NCDL onun köpeğine ömrünün sonuna kadar ücretsiz bakıyor. Önlem amaçlı çalışmalarımızdan bir örnek 1999'da başlattığımız 'Bir Köpeğe Yaşam Ver' kampanyasıdır.

DÜNYAMIZI DEĞİŞTİRELİM

Roger Weeks (North Shore Animal League International direktörü)

Batı Avrupa'da mali olanaklar, yasalar ve eskiden kurulmuş, oturmuş örgütler vardı ama diğer ülkelerde bu imkanlar yoktu. NCDL ile ortak bir konferans yapma kararı aldık. Ortak amaçlı iki örgütün bir amaç etrafında birleşmesinin güzel bir örneğini ortaya koyduk. Budapeşte'deki ilk konferansa 18 ülke katıldı, Slovakya'da ikincisine 20 ülke, Bulgaristan'da üçüncüsüne 24, İstanbul'daki bu dördüncüye 30'dan fazla ülke katılmıştır. Çalışmalarımızda önceliği insanların eğitimine veriyoruz. Yasaların çerçevelerini uzman avukatlarla ortaya koymaya çalışıyoruz. Nüfus kontrolü için kısırlaştırıyoruz. Hayvan sahiplerini sorumlu olmaya davet ediyoruz.

Biz neler yaptığımızı söylüyoruz, bizim deneyimlerimizden istediklerinizi alın, yararlanın. Biz insanlara ne yapacaklarını söyleyemeyiz. Sloganımız: dünyamızı değiştirelim.

OPERASYON CATNIP

Veteriner Dr. Julie Levy (Florida Üniversitesi öğretim üyesi)

Veteriner Dr. Julie Levy'nin uzmanlık alanı enfeksiyon hastalıkları. Sahipsiz kedileri kısırlaştırma projesini örgütlemiş ve bu projeye bir ad bulunması için 4. sınıf öğrencileri arasında bir yarışma düzenlenmiş. Sonuç mükemmel bir proje ismi: Operation Catnip (Kedi Kıstırma/Kırpma Operasyonu). Finans kişilerden sağlanıyor, ameliyatlar ayda bir kez Pazar günü Üniversite Hastanesinde yapılıyor. Katılan 8 veteriner gönüllü. Toplanan para ile kafesler alınmış, halktan gönüllü 50 kişi kafesleri dağıtıyor ve kedileri yakalıyorlar. Herkes o gün yakaladığı kedileri hastaneye getiriyor. 150 ila 200 kediyi 3 saatte ameliyat ediyorlar, aşılıyorlar, kulak uçlarını kırpıyorlar. Herkes getirdiği kediyi alıp yerine bırakıyor. Böylece 5 yılda 10 bin kedi kısırlaştırmışlar. İlk zamanlar sayı azmış, son yıl 3 bin kedi ameliyat etmişler. Bu projede sahipli kedileri kısırlaştırmıyorlar. 'Çünkü veterinerlerin ekmeğine mani olmak istemiyorum,' diyor Dr. Levy. Kedilerin kalıcı bakımlarını üstlenmiyorlar. Kedileri kesinlikle aldıkları yerlere bırakıyorlar, öldürme amaçlı, hayvan barınaklarına götürmek için yakalamalara katılmıyorlar.

AYDA 5 POUND

Deirdre Hetherington (PAWS Animal Rescue Derneği üyesi)

Yakalara takılacak küçük köpek motifleri yaptırdık, bunları sokakta satarak para topladık. Banka hesabımıza insanlar ayda 5 paund gönderiyorlar. Dört yılda 4 bin 600 köpek kısırlaştırdık. Köpek üretme çiftlikleri yaşlanan anne köpekleri sokağa atıyorlar, onları topluyoruz, kısırlaştırıp yeniden yuvalandırıyoruz. Leasing yoluyla bir hayvan ambulansı aldık, yakında borcumuz bitecek ve bizim olacak. Halen tedavi ettiğimiz kocaman bir kurt köpeği var. Birisi onun kafasına tüfekle ateş etmiş, 80 tane saçma köpeğin kafa bölgesinde. Kanalizasyona atmışlar. Kızıma ihbar geldi, kanalizasyona gitti ve tek başına köpeği kurtardı. İyileşince ona yuva bulacağız.

DONANMANIN SAHİPSİZ KÖPEKLERİ

Veteriner Hekim Dorothea Friz

1991 yılından önce her yıl Napoli'de 5 bin köpek yakalanıp anestezi yoluyla öldürülüyordu. 1986'dan beri Hayvan Yasası’nın değişmesi için mücadele eden Yeşiller Partisi nihayet 1991'de başarılı oldu. Sokak hayvanlarını öldürmek yasayla yasaklandı. Sağlıklı ve dost canlısı olan köpekler eğer alındıkları yerde onları besleyen biri varsa, aynı yere geri bırakıldılar. Sokakta onları besleyen kimsesi olmayanlar ve agresif olanlar (bu çok düşük bir yüzdeydi) barınakta kaldı. Bunların içinden dost canlısı olanlar yeniden yuvalandırıldı. Sokaklardaki köpek nüfusu gözle görülür şekilde azaldı. Artık köpek grupları yok ve hepsi sağlıklı. Sokakta hastalananlar hemen barınağa tedaviye alınıyor. Böylelikle sokakta yalnız aşılı ve sağlıklı hayvanlar kaldı, halkın korkusu giderek azaldı. Şimdi donanma için çalışıyoruz. Güney'de Taranto'da donanmanın üslerindeki başıboş köpekleri kısırlaştırıp aşılamamız için anlaşma yaptık. Bizi bütçeye aldılar. Her üste bir alan tahsis ediyorlar. Bu yaz üs içindeki köpekleri yakalayıp, hastalık için test edip, kısırlaştırıp, aşılayıp, tekrar aynı üssün içinde serbest bırakacağız.

Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Birgül Rona, Fethiye Hayvan dostları Derneği Başkanı Perihan Agnelli, Sahipsiz Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Robert Smith, Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Başkanı Fehmi Kurşun, İstanbul Hayvansevenler Derneği Başkanı Suna Develioğlu, Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği Başkanı Fatoş Balkanlı, Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği Başkanı Eve Aksoy, Hayvan hakları Gönüllüleri Derneği Başkanı Aysun Sakin, konferansta buluştu.

Penguen soyu da tükeniyor

Çin pandaların soyunun giderek azaldığını gördükçe endişelenirken, şimdi de imparator penguenleri sorunu ortaya çıktı. Fransız araştırmacılara göre, Tasmanya'nın güneyinde Antarktik kıyısında yaşayan imparator penguenleri büyük bir hızla azalıyor. Bölgedeki buzlar eridikçe hayvanların sayısı da düşüyor. Fransız CNRS Merkezi'nden Barbraud ve Weimerskirch adlı iki araştırmacının bir penguen kolonisinin yakınındaki Dumont d'Urville araştırma istasyonunda yaptıkları gözlemlere göre penguenlerin sayısı son 50 yılda 3 bine kadar düştü. En büyük ölüm oranına 1976-1980 arasında denizde buzların azalması sırasında rastlandı.

Seri katil 100 köpek öldürdü

Fransa'da Correze bölgesinde üç yıl içinde 108 hayvan aynı biçimde öldürülünce, jandarma özel bir ekip kurdu.

Fransa'da Correze bölgesi son üç yıldır bir seri cinayetle çalkalanıyor. Jandarmanın yakalamak için özel birlik oluşturduğu bu seri katilin kurbanları, köpekler. Olaylar, Ağustos 1998'de önemli bir av bölgesi olan Correze'in Egletons kasabasında başladı. Cinayetler hep aynı yerlerde benzer şekilde işleniyordu. Ormanların arasındaki yolların kavşağında, köftelerin içine tam gereken dozda katılmış bir tarım ilacı, köpekleri can çekişerek öldürüyordu. Jandarma önceleri, bunun avcılar arasındaki bir savaş olduğunu düşündü.

JANDARMA TEYAKKUZDA

Ama aylar geçtikçe bu açıklamanın iler tutar tarafı olmadığı görüldü. Çünkü seri katil kurban yelpazesini genişletmiş, ormandan kasabalara girmiş, sıradan köpekleri de öldürmeye başlamıştı. Özel bir ekip kuruldu. Psikiyatri hastanelerinin kayıtlarına bakılarak şüpheli insanların listeleri çıkarıldı. Bu arada Adli Polis Ulusal Merkezi'nden Psikolog Claude Jobin, seri katilin profilini çıkardı: Herkes tarafından tanınan, soğukkanlı, çok düzenli bir erkek!

Av mevsimi açıldığında bölgeye gelen bütün otomobiller kontrol altına alındı. Bölgede müthiş bir korku hüküm sürüyordu. Silahlı avcılar ormanlarda seri katili aramaya çıkıyordu. Ava gittiklerinde ise civara dağılmış köpekleri havlamayı kestiği anda irkiliyor, avı bırakıp korkuyla köpeklerini aramak üzere dağılıyorlardı.

Şubat 2000'de av mevsimi kapanırken, seri katil 98'i köpek, 108 kurban bırakmıştı arkasında. Ve birden cinayetler bıçak gibi kesiliverdi. Herkes rahat bir nefes aldı.

Ancak birkaç hafta sonra birdenbire yeni bir olay ortaya çıktı. Egletons Jandarma Komutanlığı'na gelen Bertrand Bondonny adında 68 yaşında bir adam, iki köpeğinin öldürüldüğünü bildirdi. Bondonny önemli bir şahıstı: Bin hektarlık bir av alanı vardı. Ayrıca bir şarap üreticisi ve tüccarıydı ve Güney Batı Şarap Üreticileri İhracatçıları Birliği Başkanı'ydı.

ZANLI SUÇSUZUM DİYOR

Bondonny, üç köpeğinin zehirlendiğini, içlerinden sadece birini kurtarabildiğini bildirdi jandarmaya. Çok da sinirliydi. Bürokratik işlemler uzun sürdüğü için ağzına geleni söylüyordu. Jandarma Komutanı çok kızmıştı. Bondonny'nin arabasının bagajını aramaya karar verdi. Ve bagajdan bir düzine köpeği öldürecek miktarda tarım ilacı çıktı.

Çıkarılan seri katil profiline uyan Bondonny seri cinayet suçlamasıyla gözaltına alındı. Bir kefaletle serbest bırakıldı ve bölgeyi terketti. Şu anda iki yıl hapis ve 200 bin Frank ağır para cezası istemiyle hakkında dava açılmış durumda. Ama Bondonny ve avukatları, büyük bir haksızlığa uğradıklarını öne sürüyorlar. Bondonny'ye göre, bütün bunlar, kendi bin hektarlık av alanını kıskanan diğer avcıların komplosu.

Bölge halkı, seri katil ortaya çıktı diye rahatlamış durumda. Ancak gerçek katilin Bondonny olup olmadığı da meçhul. Şüpheleri üzerine çekmemek için kendi köpeklerini öldürüp jandarmaya şikayette bulunduğu iddiası biraz zayıf gözüküyor. Şimdi herkes soluğunu tutmuş bekliyor: Eğer köpek ölümleri yeniden başlarsa, Bondonny temize çıkacak, çünkü Correze bölgesine girişi yasaklanmış durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!