‘Hayvanlar’ı öksüz kaldı

Güncelleme Tarihi:

‘Hayvanlar’ı öksüz kaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2011 00:00

Karikatürist İsmail Gülgeç önceki gece 64 yaşında hayatını kaybetti. Son olarak Cumhuriyet Gazetesi’nde ‘Hayvanlar’ adlı bir bant çizen Gülgeç, daha önce de ‘Memo’, ‘İnsanlar’ ve ‘Ormangiller’ adlı çizgi dizilere imza atmıştı.

TÜRK karikatürü büyük ustalarından birini daha yitirdi. Geçirdiği ani kalp krizi sonrası 7 Şubat’ta İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yoğun bakıma alınan Türk karikatürünün usta kalemi, Cumhuriyet Gazetesi çizerlerinden İsmail Gülgeç, önceki gece hayatını kaybetti. Gülgeç son olarak Cumhuriyet Gazetesi’nde ‘Hayvanlar’ adlı çizgi bandını hazırlıyordu. 64 yaşında hayata gözlerini yuman Gülgeç için bu sabah Cumhuriyet Gazetesi önünde bir tören düzenlenecek. Törenin ardından Gülgeç’in naaşı Çanakkale Eceabat İlçesi Kocadere Köyü’nde toprağa verilecek.

Kendi kendini yetiştirdi

1947’de Gaziantep’te doğan İsmail Gülgeç ilköğrenimi sırasında geçirdiği hastalık nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldı. Sonraki yıllarda kendi kendini yetiştirmeye çalıştı, karikatüre yöneldi. İlk çizgileri 1968’lerde Yeni İzmir Gazetesi’nde yayınlandı. Daha sonra Demokrat İzmir, Ege Ekspres, Devir, Milliyet gazetelerinde çizen Gülgeç’in Milliyet Çocuk Dergisi’nde yayınladığı ‘Ormangiller’ adlı karikatür-bandı geniş bir ilgi uyandırdı. 1980’lerde Cumhuriyet Gazetesi’nde çizmeye başlayan Gülgeç, ‘Memo’ dizisinde tarihsel olaylardan esinlenirken, ‘İnsanlar’ dizisinde günlük yaşantıdan görüntüler verdi. ‘Hayvanlar’ dizisinde de güncel, toplumsal olayları değişik bir bakış açısı içinde vermeye çalıştı. 1979’da yayınlanan Yaşar Kemal’in ünlü romanı İnce Memed’i ve 2005’te de Ahmet Ümit’in ‘Başkomser Nevzat/Çiçekçinin Ölümü’ isimli kitabını çizgi-roman olarak resimledi.
İsmail Gülgeç, 1988, 1989 ve 1991 yıllarında Karikatürcüler Derneği Başkanı olarak görev yaptı.

Siyasilerden başsağlığı mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gülgeç’in vefatı dolayısıyla yayımladığı mesajında; “Değerli karikatürist İsmail Gülgeç’in vefatından üzüntü duydum. Türk mizahının usta isimlerinden İsmail Gülgeç, eserleri ve karikatür sanatının gelişmesine yaptığı katkılarla daima saygıyla hatırlanacaktır. Kendisine Allah’tan rahmet diliyor, ailesine, basın ve sanat camiamıza başsağlığı dileklerimi iletiyorum” dedi. Başbakan Erdoğan ise “Merhum İsmail Gülgeç karikatür sanatına yaptığı katkılar ve özgün çizgileriyle daima saygıyla anılacaktır” derken Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Gülgeç’in Türk mizahının unutulmaz isimlerinden biri olarak her zaman özel olarak hatırlanacağını belirtti.

DİĞER KÜLTÜR SANAT HABERLERİ

Kerem Görsev’le canlı kayıt

ÜNLÜ müzik kanalı Mezzo, 21 Şubat’ta İstanbul Jazz Center’da Kerem Görsev Trio ile özel bir konser çekimi gerçekleştirecek. Cazseverlerin JC’s de izleme ayrıcalığını bulacağı özel konser çekiminde, Kerem Görsev Trio’ya viyolonsel sanatçısı Sedef Erçetin eşlik edecek. İstanbul Jazz Center’ın programı 24-25-26 Şubat’ta Dena DeRose’un konser serisi ile devam edecek.www.istanbuljazz.com

Berlinale’de Türk gecesi

ALMANYA’nın başkenti Berlin’de düzenlenen 61. Berlin Film Festivali’nde (Berlinale) “Altın Ayı” için yarışan, Seyfi Teoman’ın yönettiği “Bizim Büyük Çaresizliğimiz” filminin galası yapıldı. Galaya, Teoman’ın ve film ekibinin yanı sıra Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat ve çok sayıda sinemasever katıldı. Film ekibini kırmızı halıda festivalin direktörü Dieter Kosslick karşıladı. Kırmızı halıda birlikte yürüyen oyuncular İlker Aksum ve Güneş Sayın film hakkında olumlu tepkiler aldıklarını, Berlin’de her şeyin çok iyi geçtiğini belirtti.

!f İstanbul başlıyor

BU sene 10’uncu yaşını kutlayan !f İstanbul AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali bugün başlıyor. İstanbul’da 17-27 Şubat, Ankara’da ise 2-6 Mart tarihleri arasında düzenlenecek !f İstanbul’un en çok konuşulan beş filmi İstanbul ile eşzamanlı Anadolu’da ve komşu coğrafyalarda toplam 25 noktada izlenebilecek.

Festivalin programında bu senenin Oscar adayı filmler de var. ‘İz Peşinde’, ‘Siyah Kuğu’, ‘İki Kadın Bir Erkek’, ‘Gerçeğin Parçaları’, ‘İç İşler’, ‘Hayvanlar Krallığı’ festival kapsamında gösterilecek filmler arasında. Etkinliğin biletleri www.mybilet.com üzerinden ve AFM Beyoğlu Fitaş ve AFM Caddebostan Budak gişelerinde satılıyor. Ayrıntılı bilgi www.ifistanbul.com sitesinde.

Şehrin renkleri halkaların içinde
Mehmet ÖZDOĞAN

RESSAM Ekrem Yalçındağ, uzun bir aradan sonra ‘Sokaklardan İzlenimler’ adlı çalışmasıyla önceki gün Nişantaşı Dirimart Galeri’de sanatseverlerle buluştu. Sergide her birinin yapımı iki buçuk ay süren yuvarlak formlu yedi işe yer verilmiş. Değeri 30 bin Euro’yu geçen eserler, 19 Mart’a kadar sergilenmeye devam edecek. Yalçındağ sergisini şu sözlerle anlattı:

İşin içinde pop olmalı

“Asistanlarımla üzerinde bir yıldır çalıştığımız bir projeydi. 1997’den beri yuvarlak formlu işler yapıyorum aslında. Sokakta gördüğüm tüm renkleri bu halkalarla anlatmak istedim. Böyle bir şey yaparken işin içinde ‘pop’ da olmalı. Herkesin anlaması için pop, çok gerekli bir öğe.“

Münih’te de sergilenecek

“Türkiye’de son birkaç yıldır kaliteli sergiler çoğalıyor. Bunda İstanbul Modern’in etkisi büyük. Ayrıca, artık Türk sanatçıların eserlerinin uluslararası platformda değerlendirilmesi, sanatçıların işlerine daha çok özenmesini sağladı. ‘Sokaktan İzlenimler’ de nisanda Köln’de, yıl sonunda da Münih’te Galerie Karl Pfefferle’de sergilenecek. Bu yedi eserin haricinde atölyemizde üretim tam gaz sürüyor.”

‘Kendinden nefret eden’ yazar öldü

FRANSIZ romanının tanınan isimlerinden François Nourissier, 83 yaşında hayata veda etti. 24 yaşından itibaren onlarca romana imza atan Nourissier, ‘Fransız Akademisi Büyük Ödülü’ sahibiydi. ‘Kendinden nefret’ teması etrafında dönen romanlarında, otobiyografik bir yan bulunduğu sık sık yazılıp çizilen Nourissier’nin ‘Köpeğime Mektup’ adlı eseri, 1991 yılında Can Yayınları tarafından Türk okuyucusuna da ulaştırılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!