Hayvan Hakları yasasıyla ilgili yeni gelişme: Hayvan Hakları Yasası kabul edildi mi, ne zaman yasalaşacak?

Güncelleme Tarihi:

Hayvan Hakları yasasıyla ilgili yeni gelişme:  Hayvan Hakları Yasası kabul edildi mi,  ne zaman yasalaşacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2021 12:58

Hayvan Hakları yasası bir kez daha gündeme geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, İnsan Hakları Eylem Planı'na ilişkin açıklama yaptı. Açıklama ardından Hayvan Hakları Yasası ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Peki, Hayvan Hakları Yasası kabul edildi mi, ne zaman yasalaşacak?

Haberin Devamı

AKP Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında "Hayvan hakları ile ilgili çalışmalar yapıldı. Önümüzdeki haftalarda sıraya almak suretiyle yasalaştıracağız" dedi.

Hayvan Hakları yasası nedir?

Bu yasanın amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.

Hayvan hakları savunucuları, bir türe -insan türüne- mensup olmanın tek başına ahlaki değerlendirmenin temeli olamayacağını öne sürerek, insan harici hayvanları ahlaki değerlendirmenin dışında bırakan önyargılı bakış açısını türcülük olarak adlandırmaktadır.

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi, 15 Ekim 1978 tarihinde Paris'teki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Merkezi'nde düzenlenen bir törende okunmuştur. Bu metin, 1989 yılında Hayvan Hakları Birliği tarafından tekrar düzenlenerek 1990 yılında UNESCO Genel Direktörü'ne sunulmuş ve aynı yıl halka açıklanmıştır. Öte yandan bu metin UNESCO tarafından tanınmış olmayıp yasal herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Bununla birlikte, metinde bazı hayvanlardan yük hayvanı gibi sıfatlarla bahsedilmesi ve hayvanların yaşam haklarından ziyade "acısız öldürülmesi" gibi ifadelerin yer alması hak kavramına aykırı düşmektedir.

BAKMADAN GEÇME!